Pa kod vas opet ima više balirki nego kod nas, ovdje se vrlo rijetko koja pojavi u oglasima.
Pregledaj domaće oglase, i na netu i štampana izdanja, sigurno ćeš nešto pronaći.
Što se tiče noževa, sve zavisi šta ćeš radit s njom, koliko je jaki traktor koji će je tjerati i koliko si novaca spreman izdvojiti. Za suho ti ne trebaju noževi a za sjenažu, hm... bilo bi dobro da ih ima, ali može i bez njih.
Kod kupovine obavezno probaj balirku :!:
Jedan moj prijatelj je prošle zime kupio balirku tu negdje, u ili oko Zagreba kod nekih trgovaca koji se bave uvozom i prodajom. Radi se o Krone rolo balirci na lance sa varijabilnom komorom i upravljačkom elektronikom. Balirka je u super očuvamom stanju, a prijatelj je vjerovao trgovcu kad mu je ovaj rekao da je sve 100% ispravno, jer oni navodno nemogu uvesti preko granice ako sve nije u redu i mehanika i elektronika. Pored puno peripetija uspio je tu balirku uvesti ovamo u BiH. Naravno prije početka sezone htio je provjeriti jeli sve u redu a falio mu je i neki džek gdje se balirka priključuje na napajanje sa traktora. Pozvao je servis isto tu iz HR i tad tek počinju pravi problemi. Ovi momci iz servisa kad su došli, nakon dosta muke i višečasovnog rada utvrdili su da je neispravna upravljačka elektronika (kompjuter). Predložili su da to ponesu sa sobom i da pokušaju u svom servisu otkloniti kvar. Međutim ne samo da nisu uspjeli otkloniti kvar nego se nisu htjeli ni javljati na pozive! Ovaj prijatelj je na kraju, pored silnih muka, sikirancije i bezuspješnih poziva morao otići kod njih u servis po taj neispravni dio.
Ovo je priča mog prijatelja, ovi momci iz servisa vjerovatno imaju svoju verziju priče i opravdanje zašto se sve tako desilo.
Sve u svemu balirka mu cijelu sezonu neispravna stoji u šupi a on plaća druge da mu baliraju. Sad je, čini mi se naručio tu elektroniku preko Krone zastupništva negdje u Sloveniji. Zaboravio sam tačnu cijenu, al znam da je skupa ko sam đavo. Eto, vjerovanje trgovcu na riječ i kojekakvim papirima kao garantima ispravnosti skupo ga je koštalo.
Zato kod kupovine otvori šestoro oči i obavezno probaj balirku. Neki mehanički nedostatak ili kvar možeš sam primjetiti, vidjeti i na kraju krajeva možda i popraviti, međutim, eventualni kvar na elektronici možeš otkriti samo ako je probaš. A popravke mogu biti jako, jako skupe.
Moje mišljenje je: što manje elektronike to bolje, pogotovo na polovnim traktorima i priključcima.