Kod mene ovde ko god ima klasovu pri kraju se otvori komora ko i kod mene, ali svejedno bala bude dobro nabijena, ali vecinom svi rade sa traktorima do 70 ks
Da,pumpa je kriva kaj se otvara komora na balirci..Bravo :icon_butt: n):Ja bi rekao da u večini slučajeva što se otvara komora na balirkama da je to kriva pumpa na traktoru,da ona propušta ulje,a nebi smjela.Pitao sam rođaka ako se njemu otvara komora na clasovki 46 i kaže da ne,a tjera ju sa hurlijem xb max 100
imam kolegu koji ima clasovku 44 i samu explorer 90 i njemu se otvara komora na balirci.
Da,pumpa je kriva kaj se otvara komora na balirci..Bravo :icon_butt: n):
Kako si ti to zaključio?? Da mi je samo znati...
Pumpa kao pumpa daje samo pritisak i protok ulja,dok je nova to je sve veče a s vremenom se smanjuje..
Zato što se otvara komora krive su gumice u razvodniku hidrulike a ne pumpa. Na Univerzalu promjeni mandžetu na klipu pa će držati priključak. Ako ga sporo diže onda je pumpa loša ali isto tako mogu biti i gumice na razvodniku. Inače pumpa ima zadatak da podigne komoru, poluge ili iskipa prikolicu. A što se tiče držanja to je zadatak kojekakvih gumica i ventila u razvodniku a ne pumpe. Ako sporo otvara komoru onda može biti da je do pumpe ali isto tako može biti i do razvodnika. A to što ne drži komoru zatvorenu to je samo do razvodnika, pumpa stim nema ništa!
Nema tu emocija,nego samo se mješaju neki pojmovi..U zadnje vrijeme sam se jako počeo zanimat oko hidraulike na raznim traktorima,tak da mi nebre neko utubit u glavu da je za propuštanje ciilindra na bilo kojem stroju kriva pumpa traktora..Bez suvišnih emocija mladi kolege.
Kao što je več napisano pumpa nema veze s držanjem pritiska, sve je do razvodnika, odnosno samog cilindra hidraulike. To znaju i vrapci na grani
Moje znanje o balirkama se nadograđuje iz dana u dan..Ljepo da si gledao više balirki u radu možda bi i znao kolega :icon_axe:
Kako se nekome otvara balirka clasovka 44 ili 46 a nekome ne,večinom se neotvara onima ko ima nove traktore,kojima je pumpa nova i nepropušta ulje.
Evo primjer,kada naš traktor Universal bio nov mogao je cijelu zimu držat plug u zraku,znači hidraulika nije ni malo popuštala. A sada nakon 17god nema ništa prikopčano na hidraulici i ona pada dolje. Kada smo tek počeli raditi rolobale sa njim smo nosili i dizali bale bez greške,naravno uz 140kg utega na prednjem kraju,a sada ima 80kg utega napred i jedva podigne balu 10cm od zraka a prednji kraj se nediže nego nemože pumpa.
Ista stvar i sa balirkom,šogor sa zetorom ostavi otvorenu komoru i nakon nekog vremena ona padne dolje,dok nama na df-u če držat cjel dan ako treba.
Testirali smo tako da znam o čemu govorim u vezi te komore na balirci,i sve to radi pumpa dali propušta ulje ili ne.Tako je ista stvar i sa baliranjem kada se u baliranju otvara komora.
A dali ima i nekaj kaj se zove hidroakumulator ?Bez suvišnih emocija mladi kolege.
Kao što je več napisano pumpa nema veze s držanjem pritiska, sve je do razvodnika, odnosno samog cilindra hidraulike. To znaju i vrapci na grani
I to jedino pravilno riješenje, moglo bi i bolje (čitaj skuplje )potpisujem 100% si u pravu
pumpa nema veze tu razvodnik igra glavnu ulogu
ali na mojoj balirci ima nesto kao hidro blokada ili vec kako se zove tako kad je bala puna pritisak preko 200 bara bez ikakvih problema mogu da iskopcam i ukopcam hidraulicna crijeva u traktor znaci nemaju pritiska u sebi a isto tako kad izbacujem balu mora pod pritiskom da se diza komora kao i kod svakog ali i kad spustam komoru moram pod pritiskom da spustam znazi nemoze slobodno pasti svojim teretom sto kod welgera je moglo
Poštovani gospodine forumašu ,niti jedan elemet hidraulike koji mora obavljati funkciju držanja pritiska (osim cilidra )nema "gumicu" kao osnovu brtveog elemta ..Zato što se otvara komora krive su gumice u razvodniku hidrulike a ne pumpa. Na Univerzalu promjeni mandžetu na klipu pa će držati priključak. Ako ga sporo diže onda je pumpa loša ali isto tako mogu biti i gumice na razvodniku. Inače pumpa ima zadatak da podigne komoru, poluge ili iskipa prikolicu. A što se tiče držanja to je zadatak kojekakvih gumica i ventila u razvodniku a ne pumpe. Ako sporo otvara komoru onda može biti da je do pumpe ali isto tako može biti i do razvodnika. A to što ne drži komoru zatvorenu to je samo do razvodnika, pumpa stim nema ništa!