Uuuuuh abarth alaj si zaglibio,,,
rezao sam sa cirkularom a sad profesionalno rezem sa banzekom, govorim o poprijecnom rezu,,,
neusporedivo je gotovo sve sto se tice rezanja,,,
snaga potrebna za rezanje drva putem banzeka je prekonekoliko puta manja nego je to za rezanje pilom cirkulara,,,
samo za primjer, ja banzek pogonim sa IMT 539 i radim na cca 750 obrtaja motora i ne osjeti opterecenje niti kod 35 cm. debljine trupca, da ne govorim da kod pile cirkulara to ni u kom slucaju nebi bilo moguc ispod 1500 obrtaja i da ne govorim koliko bi osjetio opterecenje,,,
zasto se to događa?
debljina pile na cirkularu kod fi 600 je obicno 3,5 mm, za razliku od te pile debljina iste na banzeku za poprijecni rez obicno iznosi 0,7 mm,,,
to znaci da je cca. 5 puta tanja pila na banzeku sto bi trebalo znaciti da je i otpor pri rezanju toliko puta manji,,,
da ne cjepidlacimo sad sa srenganjem jer tu moze dosta oscilirati,,,
sto se tice same brzine rezanja i nema bas neke razlike, mozda je cak cirkular nesto neznatno brzi jer se moze vise "ruknuti" u pilu dok kod tracne pile mora ici jednomjerniije,,,
moze se i na nju rukirati ali kod nje tad mnogo brze dolazi do zamora materijala a samim tim i do pucanja iste,,,
prednost banzeka je sto ti on nikad nece vratiti komad kao sto se to moze dogoditi kod cirkulara (govorim o onima koji imaju stol)
mnogo je sigurniji i ako dođe do pucanja pile jer kod banzeka se gotovo nista posebno ne događa, za cirkular ne zelim ni zamisljati,,,
brusenje pile ja vrsim obicno na svakih 10-15 ili 20 metara ovisno o drvima koja se rezu, dal su blatnjava, cista, suha, itd...
da ne brusim sam vjerujem da bi i ja tjerao i preko 30 metara ali, sve ima svoje ali,,,
ako se gura na tupu pilu prije dolazi i do zamora materijala,,,
bilo je pitanje ima li pila sa vidia zubima,,,
da na tracnu pilu postoji mogucnost ljepljenja stelitiranja ali se za poprijecni rez to ne koristi buduci da je jako puno zuba i da sve to skupa previse kosta,,,
stelitiranje se radi za pilane koje rade duzni rez,,,
evo kako izgleda neka prosjecna normalna brzina rezanje drva banzekom,,,
majstor Zvonko nastupa,,,
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=FfcoRWktV40[/YT]