• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Batate

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Ja sam ga sadila 8.5.
Pošto ti živiš na Krku ti si ga sigurno sadio ranije. Na kontinentu se sadi mjesec dana kasnije jer batat ne podnosi hladnoću.

Hehe, sad sam se sjetila jedne zgode prije nekih mjesec-mjesec i pol. Uđem u vrt kad veći dio batata cvjeta. Kosa mi se dignula na glavi od užasa. Priđem bliže a kad ono ne cvjeta batat nego ona neka travica koja izgleda kao slak. Narasla u batatu i procvjetala.

Krumpironja, dragi kolega, imam tako neki jaki osjećaj da ćeš imati tako dobar batat da ću se ja posramiti. Baš bih voljela da ti bude dobar.

Ja sam kupila danas 2 batata. Jedan će ići u rol, a drugi u varivo. Mljac.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,034
Ja nisam tako rano sigurno, 8.5 je meni polje jos plivalo ove godine,moj je pun trave ali provjerio sam bas batag cvjeta hehe, ma ja se ne krecem u veca mjesta od kuce do polja i doma tako da od kupovine nema nista, cekam svoga hehe vidit cemo
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Evo slika mog ove godine lošeg batata.

Pazite sad ovo, ovo su 2 reda bolje cime :icon_rolleyes:

awyxbm.jpg



A četiri rada izgledaju ovako, ma da se ubiješ.

302c12x.jpg



Što će biti ispod ... vidjeti ćemo, ali srce me boli kad ga pogleda. Prošlih godina je cima bila metar široka, sjajna gusta, a sad :icon_cry:
Uvijek sama radim flance, pazim da ga ne sadim na isto mjesto, jedino što je nakon sadnje ove godine bilo par izuzetno hladnih dana, pa je to možda razlog ovako jadne cime.


Evo pronašla sam sliku prošlogodišnjeg. Prekraan ... jedar.

28iyfdd.jpg
 
Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,034
Po meni je to bolest, nema veze sa temperaturom kad bi ugrijalo nastavio bi rast al ja vjerujem da je zbog bolesti takav i bolest ga je kocila da napreduje,al vidi sta kazu iskusniji
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Definitvno nešto ne valja s njim.
Za moje osobne potrebe će biti sasvim dovoljno, ali uvijek sam ga sadila više da ga mogu dati meni dragim ljudima i prijateljima.
Njihovo veselje kad dobiju košaricu sa par kg batata činili bi me presretnom.
Košarica će biti, e sad da li će biti što u njima ... to ćemo vidjeti za mjesec i pol dana.

Pozdrav batatoljupcima!
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Zalijevam, mazim i pazim kao i sve ove godine, ali ova godina mu iz nekog razloga ne paše i odozgora izgleda Bogu za plakati.
Ja sam čak bila uvjerena da ispod takve cime ne može biti ploda, pa sam iskopala ispod jedne i iznenadila se kad sam našla 4 batata.

Vidjeti ćemo polovicom 10. mj što će biti dolje. Budem slikala. Ili ću se ponositi ili ću se sramiti :(wasntme):
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Kod mene batat jako dobar ove godine na obje njive,s time da mi je na jednom djelu trava preko glave. Krenuo sam ja to čistiti ali nikako da završim,e sad dali će to smetati ili neće vidjet ćemo kad ga budem vadio. To je veliki problem kad se radi ekološki,bez ikakvih tretiranja,a ove godine trava ima idealne uvjete za rast. Loza mi ima jako dobar porast na pjeskovitoj njivi,i doseže dužinu od pet metara,a debljina vrata pri zemlji je nekoliko centimetara,i tu bi mogao imati jako dobar prinos.
A na njivi gdje mi je zemlja nešto teža nije tako narastao ali je dosta dobar u odnosu na lanjsku godinu. I ove godine sam posadio četiri sorte kao i prijašnjih godina, s time da sam ove godine posadio i nekoliko komada u plastenik da vidim pokusno kako će se ponašati kad počne cvjetati.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
5 m dužine :eek: skoro pa te stižem sa 10% dužine :(blush):
Nek ti je zdrav i plodan ... drago mi je.

Dane, zar kod tebe batat cvijeta? Kod mene je prošle godine procvjetalo par komada i pokazalo se loše. Ispod tih cima nije bilo ploda za razliku od ostalih gdje je bio prinos jako dobar.
Tvom batatu cvjetanje ne smeta, i ispod njega imaš plodove?
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ja sam posadio u plastenik namjerno da bih uhvatio sjeme nakon što procvjeta. Još nije počeo cvjetati a plodovi su već preko pola kile sigurno, a loza se proširila preko sedam metara,plastenik mi je pet i pol metara jedna strana a on je otišao dva metra dalje i još raste naravno,ogromno za gledati,budem poslikao sve.
 

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Ne vjerujem da ćeš uhvatiti sjeme, trebao si ga posaditi u rano proljeće jer treba puno toplih mjeseci da u našoj klimi uspiješ dobiti sjeme iz cvijeta.
 

Dioniz

Član
Tu od
6 Velj 2015
Poruka
61
SanjaLucija, ja sam lani posadio nešto sitno batata za probu i ispao je loš kao ovaj tvoj na slikama. Pojma nemam o batatu, to je bilo samo za probu. Mogu ti jedino reći da ispod nije bilo ama baš ništa, minjaturni gomoljčići i totalno razočaranje... A sad zašto je tako ispalo ne znam, nisam analizirao previše.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Pozdrav Dioniz, drago mi je da si se pridružio raspravi o batatu.

Meni batat inače dobro uspijeva, bude krasan i gore i dolje. Ove godine je gore jako loš, a na svu sreću dolje ima plodove (išla sam provjeriti). Sad bi se trebalo polako još okrupnjavati.
Nekako laički razmišljam da je i njemu kao i ostalom povrću smetao red kiše - red sunca, a toga je u ZG bilo koliko hoćeš ovo ljeto.
Ili je još vjerojatniji problem u temperaturi. Nakon što sam ga posadila 3 dana kasnije je temperatura pala na nekih 6 stupnjeva, pa se za 10 dana popela na 25 ako ne i više. Prvo se skoro smrznuo a onda skuhao. Sve u 15 dana. Kako god, hvala Bogu što ga dolje ipak ima :)

Možda je kod tebe problem u zemlji, možda je pretvrda. Pokušaj na godinu 2-3 flanca posaditi negdje gdje je zemlja rahlija.

Poslikaj Dane baš se veselim slikama.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Dioniz

Član
Tu od
6 Velj 2015
Poruka
61
Pozdrav Sanja,

da budem iskren uopće se nisam zamarao tim batatima. To sam dobio nešto flanaca pa sam ih piknuo u zemlju bez previše razmišljanja, čisto da ne uvrijedim donatora :)

Zemlja istarska crvena, bila je pofrezana i pognojena, tu sijemo salatu, blitvu i ostalo za naše potrebe...

Samo sam ti htio reći da su izgledali isto kao i ovi tvoji na slikama, a ispod 0 bodova.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Danas sam iskopala ispod još jedne cime ( znatiželja ) i s obzirom na loše stanje gore, dolje je stanje solidno. Ovih 5 krumpira imaju malo više od 1 kg. Da bude tako ispod svake cime ... ja zadovoljna, a još bi se trebao okrupniti do vađenja.
Moja tužna cima je ispod ipak malo manje tužna .... jeeee :(happy):

dlpyjs.jpg
 
Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,034
Ja cekam da dozrije do kraja necu nista dirat hehe samo me strah da ce ga kod mene rovci svega izbušit
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Sanja Lucija odmah ti mogu reći da si ga posadila na teže tlo,nije rahlo i problem ti je u kiselosti tla 90% sam siguran da se o tome radi.Uzzimajući u obzir padavine (barem kod mene) tlo se je jako sabilo.Sve u svemu još 20-30 dana debljanja :)
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
@Dilinger, nije teška zemlja, dapaće, propusna šljunkovita uz Savu, e za kiselost to ne znam ... moguće. Baš bi mogla napraviti analizu čisto da znam na kakvoj zemlji imam vrt.
No da je kiša koja je padala svako malo sabila zemlju, to vjerujem. Moguće da nisam dobro pripremla tlo prije sadnje, dovoljno duboko preštihala i sl. Do sada je to radila iskusna majčina ruka, a ovaj put moja početnička.

@Krumpironja. Pošto si dosta kasno sadio batat, ti još moraš čekati i za znatiženju. Batatu treba cca 100 dana da sazrije. A ostavljanje još malo u zemlji nakon toga je da bi gomolj još malo odebljao.

Za tjedan dana odoh na zasluženi godišnji (konačno) a moja dječica neka se debljaju :)

Danas sam išla (nek mi Bog oprosti - nedjellja je) iskopati Batat jer mi je dolazio dragi prijatelj a znam da ga voli pa da mu dam bar za jedan obrok.
Slućajno je ispao jedan naradžasti i jedan bijelomesi.
Bjelomesi me je ovaj put lijepo iznenadio sa 5 plodova od kojih su 4 bila prilično krupna :)
Narandžasti duplo sitniji, što mi ne stvara problem, ali od 5, 3 su do pola pojeli rovci, voluharice ili što već :(

Ono što me jako zanima i nadam se da ću dobiti savjet je slijedeće. Za 5 dana idem na godišnji i neće me biti mjesec dana. Da li bi bilo dobro zaliti ga prije polaska jer kiše nema na vidiku, ili bi mu to sada u ovoj fazi smetalo. Zaliti ili ne???

2lcuu1j.jpg
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
620
U subotu u gudovcu na sajmu naletio u izložbenoj hali na batate veličine repe, valjda svi do jednog preko kilu,a bilo ih je i po dvije kile.

Iznenađen sam ostao poprilično.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Ova godina pogoduje batatu. Nije prehladno, nije prevruće. Kiše ima dovoljno pa su zato primjerci tako veliki.

p.s. pred kraj tjedna će biti nešto kiše, pa možda da ipak ne zalijevam batat. Da ne bi počeo trunuti. Hmmmmm ....
 

Najnoviji postovi

Na vrh