• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza - vučeni

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,636
I ovo kaj sam napisal je pri nama oprimistično, jer su komadi od 200 klaftri do 1/2 rali...

jsmilaj2

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
109
Ja osobno 1ral berem 3h , tornado 40eol burgonov sistem s ventilatorom
140€ po 1rali racunam branje

jsmilaj2

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
109
Zj
Ne ima normalno 6valjaka 3gumena 3metalna stim da gornji stol se može podesit podignut spustit za pritisak na klas da ga oguli skine perušinu

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
113
Ja osobno 1ral berem 3h , tornado 40eol burgonov sistem s ventilatorom
140€ po 1rali racunam branje
sa kojim traktorom? I koliko taj traktor napravi sati godišnje (ukupno)?

jsmilaj2

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
109
Eurowolf454 ,zglobni kardan i nema stajanja dok bunker nije pun

Posljednje uređivanje od moderatora:

jsmilaj2

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
109
Bilo je prije bolje 2009g kupljen placen 32.000kn vracen ulog bio za 7g a sada vise slabo kukuruza ima sve manje se sije i teško više vratiti uloženo u kupnju beraca opcenito .

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
113
Ma tih 140 e/rali puno je za one kojima se bere - a sa druge strane jedva se isplati onima koji pružaju uslugu. Da imaš neki skuplji traktor matematika bi bila negativna uz te cijene usluge.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,893
Kod mene se sije,ali prošle godine nisam videl više od dvije parcele da se beru u klipu. Niko više ništa ne hrani doma i sve ide u zrnu na prodaju

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,766
Svi koji i hrane stoku ostavljaju u zrnu kuci. Manje posla poslje, duplo jeftinija zetva i brze se odradi. Berač na njivi nisam vidio 10-15 godina

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,374
kako koji kraj...ja zrno što berem nisam imao ispod 19 na predaji...fao 300...a za klip sijem 572...to sigurno ima još veću vlagu...

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
309
A kak posusiti u zrnu? Nek ima jos vlage, kam ju pospremiti?
Jedan susjed kojem kombajniram sprema na tavan od garaže i dva put ju malo okrene lopatom vlaga oko 18

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
309
A drugi pa susjed odfural kuruzu u susaru pa si doma skladištu suhu

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
113
Što se tiče skladištenja 'vlažnijeg' kukuruza (inače ovaj pojam 'vlažni kukuruz' izrečen na ispitu iz sušenja i skladištenja - izaziva trenutan pad na ispitu, sa opaskom u tekici profesora) ima nekoliko faktora koji utječu na brzinu kvarenja, osim samog sadržaja vode u zrnu (pravilan izraz).
Prvo se kvare polovice i oštećeno zrno a tek onda cijelo zrno. Znači da se zrno bolje skladišti treba ovršiti i kasnije transportirati sa što manje oštećenja zrna.
Drugi bitan faktor je sama temperatura zrna - kada bi mokro zrno držao u zamrzivaču ono bi se puno sporije kvarilo, nego kada bi bilo skladišteno na toplom, postoje tablice kojima se može odrediti gubitak suhe tvari u odnosu na sadržaj vode, temperaturu okoline. Jer zrno je živo, ono diše i disanjem gubi suhu tvar. Što je zrno vlažnije taj gubitak je veći (brži), a ti gubitci disanjem postoje i kod suhog zrna (smatra se normalnim da osušeni kukuruz izgubi oko 1% svoje mase u godinu dana disanjem, makar je suh uskladišten). Zato je bitno primljeno mokro zrno što brže osušiti jer u suprotnom nastaju znatni gubitci u suhoj tvari.
Amerikaci recimo smatraju normalnim da se zrno koje će biti potrošeno do proljeća suši na 15-15.5 % sadržaja vode, tako se štedi energija (jer je najteže osušiti upravo tih zadnjih par postotaka vode iz zrna jer je ta voda čvršće vezana).
Da skladištim mokro zrno (ja to ne radim jer smatram da je riskantno) prvo bih odabrao hibride kraće vegetacije koji bi došli ranije i koji bi se što više osušili u polju, brao bi ih kada su maksimalno suhi (pazi kako je to pametno sročeno) i kada je hladno - ako se ne bi osušili u polju do nekog ciljanog sadržaja vode u zrnu. Zrno držati na hladnom, u tankom sloju gdje ima prozrake (ne da se osuši - nego da se stalno što bolje hladi) a zrno je inače dobar izolator topline, pa držanje mokrog kukuruza na tavanu kuće iznad prostorija koje se griju lako može izazvati kvarenje kukuruza na samom dnu sloja, gdje je toplo. Međutim danas je drugačija situacija nego nekada sa sušenjem kukuruza. Ima sve više malih sušara i samo sušenje nije više toliko skupo kao nekada. Ja mislim da se isplati sušiti kukuruz i skladištiti tako osušenog. Rizik od pojave pljesni gljivica, kvarenja je prevelik kod skladištenja mokorg kukuruza. Jedino ako ga se uspije dobiti iz polja sa 15 % i onda ovršiti sa što manje oštećenja. Uvijek se može pokušati a ako se procjeni da je previše vode u zrnu - preda se na sušaru.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,374
raspitival sam se ja za sušenje, samo kaj mojih cca 5t kaj ja imam doma neće nitko sušiti...to je još jedan problem...

Najnoviji postovi

Na vrh