• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ti si bhorv neki filizof.. Svatko neka radi kako misli da mu je najbolje.
Naravno. Ako radiš uslugu, večina mušterija radi kako misli da je najbolje za njega...Od varanja kvadrature parcele, do sijanja na 60 cm i ispod toga...misleći da će dobit više kukuruza..a tebi manje platit...Takvih kod mene više nema..bolje da sam ja filozof nego oni...a Vi neki se trudite da im udovoljite s ventilatorima,s prevozom do kuće, po mogučnosti i ubacivanja u čardak, i najbolji su mi kad neki klip mu padne pod noge ali on igra đepni biljar, neće se sagnut i bacit u prikolicu...S ljudima je najteže radit..sto ljudi-sto čudi..evo ja ispao filozof,,,a svi oko mene pošteni da im aureola viri iznad glave. Hvala MilanZetor.
@Dado6340, vidim zeleni list u bunkeru, to je ono što im ja pričam, zelena stabljika i zreo klip, to je vrijeme za berač.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Nemoj se ljutit, nemam ja ništa protiv tebe :). Nego onako, svako ima neke svoje ciljeve.. Rekao bih da si ti predobar po ovom, često tako kad nekom i dajes savjet kako treba radit okrenu i protiv tebe.. Ja to izbjegavam.. Radim i brinem se o svojem, usluge odradim isto kao i sebi najbolje moguće, a vecinom i nejdem u neke zarade, nego ispomoć i preklapanja. Sto se tice usluga takav je to posao da se ne može svima udovoljiti. U mom kraju sve je više berača, u zaselku su 6 kuća i 4 berača, s tim da jedan ne sije kukuruz, a drugi nesto jako malo. I to su kod mene T80, 2x T40 i T35 od ove sezone. Tako da po okolici nema previše usluga, a i da ima plaćanje je problem.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,750
Kakvi ventiltori??? Berite kad je klip zreo a ne kad je stabljika suha, i netreba nikakav ventilator. Naravno to vrijedi za marljive gazde koji ručno preberu red kud prolazi berač, a za ove koji čekaju da mejaš pobere kukuruz da bi on mogao svoj, takvima berem do 11 sati i čao-bao, ima dana...

Preberem ja kud gazim i okrecem pa svejedno baca smece u tom vremenskom periodu, znaci ostatke stabljike, klip je dobro operusan.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja kod zmaja nemam problema sa smećem...a kaj se tiće komušine ovisi od hibrida do hibrida.

Slabo berem po danu, nemam vremena, najviše kukuruze oberem po noći i opće se ne zamaram sa smećem.

Ne zamaram se s tim da idem brat dok je kukuruzovina još zelena ni malo...

VGkN3Yy.jpg

JhPxBcj.jpg

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Ja sam sebi brao dok je stabljika bila još zelena i smeća nije bilo ništa. Samo sam pripeljao prikolicu do trake i odmah sa kukuruzom u kukuružnjak. Problem je kad radim uslužno, svi čekaju da stabljika bude zrela i čekaju suho vrijeme. Tu se onda ima dosta smeća a ne da se ljudima objasniti da je bolje da se bere po rosi ili kad je vlažno.
Jednom sam ove godine došao brat po kiši, skoro me čovjek otjerao sa njive. Kad sam mu istresao prvi bunker nije mogao vjerovati kako je kukuruz dobro očišćen.
Drugom kažem da sam u 6 ujutro kod njega i krećemo sa branjem, ne želi me vidjet prije 10 dok se rosa ne makne. Pokušam mu objasniti zašto je bolje da beremo tako rano a on meni da se kukuruz bere po suhom i kraj priče.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ne zamaram se s takvima koji filozofiraju, ne radim puno usluga kad nestignem, ali ako mene zovu i ja kažem da mogu doći od 6 rano, onda nema razgovora, ili tad ili nikad.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,456
Čuj, neznam za Tornado 35,, al sam na Zmaju 214, ugradio ventilator,, pomogne dobro,, mada poslije podne slabiji mu je učinak,, al pomogne,,,
Nemam sad kad,, al narednih dana budu slike,, pa se iskemijajte šta,,

Refko reko pa proreko!!!:icon_weed:
22879053_1460941430692837_2100388682_o.jpg

22879393_1460941504026163_1191472227_o.jpg

22908473_1460941417359505_484990625_o.jpg

Ovako sam uradio ventilator na Zmaju 214,, fescera da valja.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Od čega je taj ventilator?

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,456
Sve je ručni rad, osim remenica i kućišta ležaja,,
na kolko se vrti????
Izlaz kardana na 540,, e sad odnos između ove dvije remenice,, neznam ti reći,,
al u radu da se čuje onaj zvuk ventilatora, čuje se itekako.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
A kud puse taj ventilator, jel u komusacke valjke ili ovako kroz neki otvor?

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,456
Ovako,, prva pogonska remenica je prečnika 190 mm, a druga je 45 mm,,

Je udara na valjke, i na ulazni tunel,,, i to je prilično dobro u odnosu kad nema ventlatora,,,

Vidi bane, gledo sam slike sa tvog rada od berača,,,
dosta mi glupo što si vario peraja na uvlakački lanac,, to nebude trajalo,, a sam orginal dva lanca sa deset peraja koštaju oko 70, eurića,,ja bi radije kupio original,, onda kak misliš zaorati onu kukuruzovinu iza berača,, ako nemaš malčer????

Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,176
Nije problem samo lanci,onda su problem i lančanici,ako stavim original lance,onda su mi kanđe prekratke,ako uzmem original reduktor,onda mi ne ubacuje u koš jer lanac završava gdje i reduktor
A te lancei zubčanike sam imao doma od prije
A šta se zaoravanja tiče,mogu posudit malčer od susjeda,ali nema potrebe,jer je već sve zaorano,već skoro 40 god zaoravamo kukuruzovinu,kad još malčeri nisu ni postojali
Ne kažem da original berač i izmalčirana kukuruzovina nije bolje,ali u mojem slučaju sam prezadovoljan,ima tu još puno stvari koje mi se sad neda nabrajati..:(rofl):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Da se podsjetimo malo šta znači širokougaoni kardan.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=FEjX_DTf8Ug[/YT]

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
A dobra stvar, nema šta.

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
319
da, prava stvar..ja se preporodio od kad smo ga nabavili ;)

s time da ga ja opet gasim kada berqc trebam okrenuti pod tak velikim kutem

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Tornado uspješno završio sezonu, opran podmazan garažiran.. Ove godine kod mene pobrao 17-18 rali, 120 koševa + 3-4 rali usluga.

dc3d5d60203f7b5af723784d80b712e1.jpg
36f2dea3980497c9915f4cefbe2816ca.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh