• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
mislim da ferguson troši sa beračem isto ko i u oranju sa jednobraznim plugom, ista stvar......

1000 obrtaja kardana naravno da nije dobro, a npr, kod zmaja dvorednog imaš prvi reduktor, koji ide sa kardana, unutra možeš mjenjati zupčanike,samo se zamjene pogonski i gonjeni.......time dobijaš da berač možeš tjerati sa 720 obrtaja kardana, što je npr kod imt 560 pun gas,a kada vratiš zupčanike, onda tjeraš sa 540 kardana.......jer na 540 kardana, imt 560 nema punu snagu, nego možda 40-45ks, što nije dovoljno za dvoredni.......

meni je 533 sa istim beračem imao kud i kamo veću potrošnju od zetora 68ks, jel je preslab da to vuče, pogotovo kad je bilo malo balavo a koš pun.... 3 sezone i motor je pošteno propišao i promastio, a ima 3000 sati samo... tornado 40 def nije za fergusona..

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
meni je 533 sa istim beračem imao kud i kamo veću potrošnju od zetora 68ks, jel je preslab da to vuče, pogotovo kad je bilo malo balavo a koš pun.... 3 sezone i motor je pošteno propišao i promastio, a ima 3000 sati samo... tornado 40 def nije za fergusona..

Ja već 10 godina radim sa Zetorom 3511 i tornadom 40 i traktor samo ide i ide, ALI tjeram ga samo po ravnu, a gdje je veće brdo onda posao preuzima Zetor 6245.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,871
Nikakva. J....š berač kad moraš misliti od čega je napravljen. Imaš na jednom drugom forumu o njima i kažu da su u nedostatku pravog materijala koristili što su imali pa ti sad misli. Tornado 40 kupljen 2000 god i još ga gonim. Lani sam brao za zetorom 6340 i uključio na 1000 obrtaja prošao 10-tak metara, vratio na 540 i piči. Traktor od 68 ks se guši na leru ( nevjerujem da mu je to zdravo ), a berač oče poletjeti. O manjoj potrošnji na leru - baš nevjerujem- bolje je kad on veselo ide. Jedino što mu je slabija šasija pa puca ali za treba zaleči ispo njega i zavuči se između bunkera i valjaka pa dobro pogledati

Posljednje uređivanje:

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
U kojoj bereš? meni je najbolja 3 sprohodna i gas na manje malo od pola... malo je sporije, ali sve ide ko po špagi :)

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
4 ili 5 spora. Gas na zeleno polje

e ovako i ja radim s 5211 i T40. 4 ili 5 spora zavisi od kukuruza, nekad i prva direktna kad je slab kukuruz jer kod nas su kratke njive i treba puno rikvercirat, pa onda se mi neče još spore i brze šaltat.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
a i o travi u kuruzi isto dosta ovisi brzina, sklopu kuruza, itd... još mi je jedna super stvar na zetoru kod okretanja isključivanje kardana na onoj ručki...digneš okreneš, spustiš i gas dalje :)

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa kaj starijim modelima zetora nije 5 spora brza od 1 direktne?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
a i o travi u kuruzi isto dosta ovisi brzina, sklopu kuruza, itd... još mi je jedna super stvar na zetoru kod okretanja isključivanje kardana na onoj ručki...digneš okreneš, spustiš i gas dalje :)

Da ta ručka je zakon. Ja kad berem sa 3511 onda idem 1 direktnom na 2500o/min, a ako su kuruzi stvarno dobro onda 4 sporom i isto 2500o/min, a sa 6245 uvijek idem 4 sporom na 2000o/min ili malo više.

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Da ta ručka je zakon. Ja kad berem sa 3511 onda idem 1 direktnom na 2500o/min, a ako su kuruzi stvarno dobro onda 4 sporom i isto 2500o/min, a sa 6245 uvijek idem 4 sporom na 2000o/min ili malo više.

kako da sa 3511 trebaš veče obrataje kardana nego sa 6245??

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
Pa kaj starijim modelima zetora nije 5 spora brza od 1 direktne?

je brža je, ali ja to radim samo u slabijem kukuruzu zato da mi nije treba još ručicu za spore i brze prebacivat

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
kako da sa 3511 trebaš veče obrataje kardana nego sa 6245??

zato što je na 3511 spor kardan tj. na njemu je 540 okretaja kardana tek na 2500o/min, a na 6245 je na 2200o/min. Ma to ti je sve relativno ako su bolji kuruzi veći gas i manja brzina, a ako su lošiji veća brzina i netreba toliko velik gas.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,494
Griješiš.
Z3511 ti ima punu snagu na 2000 rpm, tak da kardan postiže 540rpm na nekaj manje od 2000rpm motora i brži je begp na 62-ojki.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Griješiš.
Z3511 ti ima punu snagu na 2000 rpm, tak da kardan postiže 540rpm na nekaj manje od 2000rpm motora i brži je begp na 62-ojki.

Pa ja ga tjeram na 25 gas po satu, tj. to je brzina u 5 i nisam gledao u okretaje motora...

peteracing

Član
Tu od
31 Sij 2012
Poruka
175
neka te dobro služi.
kako da si se odlučil baš za ovaj berač, i majko mila kako da ima kiblu tako visoko? nadam se da češ ga koristit na ravnom terenu

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
kod mene je sve ravno :8):

prvu godinu ću ostaviti bunker kako je, da prvo vidim hoću li biti zadovoljan s njim kako radi......ako bude dobar, onda ću prepraviti bunker na kipu, klip već imam, samo treba brusilicu i aparat za zavarivanje uzeti u ruke, i malo vremena.........

sve na njemu od mehanike dobro izgleda......možda budem samo komušačke valjke zamjenio, oni su možda na 50%.......al u branju će se sve najbolje pokazati......

prije njega sam imao dvoredni......2km od zmaja, koji je odlično čistio, a ovaj neka samo upola bude kao onaj po pitanju čišćenja, biti će prezadovoljan......

Najnoviji postovi

Na vrh