Re: berac kukuruza
Kad berac slabo cisti ili slabo bere, treba ga nekad i postelati... Gumeni valjci moraju biti dobri. Treba ih pregledavati i ak se poajvi zazor izmedju gumenog i metalnog valjka treba jedan drugom pribliziti. Treba otkidacke ploce pribliziti ili odaljiti ovisno o kukuruzu koji se bere i uvjetima na njivi. Mogu se cak i lopatice spustiti nize da se poboljsa ucinak u berbi.
Brao sam proslu godinu s tornadom 35 koji je bio dosta ocuvan, al kad ima graha u kukuruzu ( u mom kraju 70% njiva) onda se stabljike graha ovijaju oko onih lopatica i same osovine na ulazu u komusac, te ti lezaji prvi stradavaju ako se ne cisti redovno. koliko mi je poznato da se na 35 ne moze podesavati pola stvari kao na 40 te mislim da se njemu u valjke ne mogu ubacivati metalne "kandze" dok na 40 mogu...
Neki su dobili dojam da ja puno pricam i hvalim svoje strojeve, al sta ces kad naletim na dobar stroj i ne propustam priliku... Evo, kombajn radi ko curica, vuceni malcer radi bez i jedne greske sve ove godine, berac cekam berbu da vam kazem dojmove. S tornado 35 sam ajmo reci na kraju krajeva bio zadovoljan, al samo zato jer sam ja cjele dane bio u traktoru, dok su drugi istovarali kukuruz kod kuce i komusali neokomusane klipove. I na 35 je znalo biti stabljika u bunkeru, al po meni zanemarivo, nisu drva da ih je tesko ukloniti s hrpe...
Kum moj ima eko 3500 i zadovoljan je, susjed i dobar kolega igrom slucaja dosao u situaciju da sam bere sa zmajem 214 i SVI koji su vidjeli taj berac su ga hvalili na sva zvona, a samo kad one zvijezde gumene vidim, dodje mi mrak na oci, niti jednu sezonu ne mogu odraditi da se ne pokidaju, a gdje su jos ostali nedostatci... SIP-a ne vole, jer onaj vanjski tocak na nagnutom terenu gazi iduci red, dok ja s 35-icom nisam niti jedan kukuruz obrao i kad su vidjeli da se moze i da bere bolje od koleginog zmaja, okrenuli su plocu.
SIP beraci su dobri, i lako ih je vuci. Planiram svoj berac vuci s 539, jer "ferdinand" nije u stanju vuci prikolicu punu kukuruza, pa ce polako tjerati berac. zasto mislite da berac razbija traktor? Polako 2. i 3. spora na 539 i to ide, bunker ne prepunjavati na brdima, radi lakseg okretanja i kipanja i nema problema. petre ako je sezona beraca=3 godine normalnog rada, koliko je onda sezona balirke s 539 godina, posto balirka puno vise razbija traktor od beraca?