tomo001
Član
- Tu od
- 11 Pro 2012
- Poruka
- 447
Nedavno se o ovom tu pisalo pa ako nekog zanima može si pročitati http://www.invazivnevrste.hr/PageTemplates/NewsItemPage.aspx?newsItemId=23
Sad kad je berba gotova, kad se podvuce crta, na papir stavi racunica postavim si pitanje smisla sjetve kukuruza....
Ulaganje po jutru/rali kukuruza kod mene oko3500kn. prinos i nije bio tako los al opet....ljudi u mom kraju prodaju kukuruz u klipu po 40-50lipa/kg,pa mi nikako ta logika neide pod kapu...
Racunica????
I nije u pitanju samo ova godina,proslu da i ne spominjem kad nije ubrano skoro pa nista,opcenito gledajuci proteklih par godina.
Sjeme: BC 572 399 kn vrecica (vrecica i pola na ral) = 600 kn
Gnojivo: 100 kg uree-400 kn, 100 kg 3x15-400 kn = 800 kn
Spricivo: 1l lumaxa- 115 kn, dvije litre na ral = 230 kn
Obrada (1 ral): oranje-70 kn, tanjuranje-30 kn, sjetva. spricanje, kultiviranje-50 kn =150 kn
I jos nek se neki troskovi nakupe to je tih cca 1900 kn..
Znaci bacam samo 200 kg umjetnog po rali (pod tanjuracu), kultiviram sa praznim kultivatorom samo radi zagrtanja.. e da i bacam dosta stajnjaka na zemlje..
Da li radiš uslužno?Ja bi ti na ovo dodao još 50 kn za pivo i čevape.:icon_super:
Fali jos jedna bitna stavka branje koje kod mene kosta 700 kn. i prihrana cca 300 kn. Dodaj jos 1-2 vrece 15-15-15 a i ovih 150 kn. za obradu ne drzi vodu. Po meni je stvarni trosak oko 3000-3500 kn. Jedino berac placam.
Ja ne znam kakvu tko zemlju ima ali kod nas nema prinosa od 5t/kj ako nisi dao bar 500kg gnojiva a gdje je još obrada ,sjetva ,žetva,zakup i ostali troškovi.Ne može se pri kalkulaciji obrade računati samo potrošeno gorivo,gdje je tu amortizacija stroja,plaća radnika.Ovakvim polovičnim izračunom troškova dolazi do zablude kod nekih čitatelja kako seljak puno zaradi a stalno se nešto buni.Ako je poljoprivreda biznis onda se moraju računati sve stavke,od mirovinskog,zdravstvenog,zakupa,osiguranja,troškovi repromaterijala,sušenje,transport i da ne nabrajam dalje.
Samo sam iznijeo svoje vidjenje situacije,svoju racunicu,iskustvo iz prakse....
Nemam svoj berac pa me berba kosta500kn/k.j,u njegovoj kalkulaciji toga nema,ako ima svoj berac i traktor valjda potrosi nestoo goriva u berbi???
10t po k.j sa bacenih 200kg gnojiva je super rezultat,rijetko se moze netko podicit takvim prinosom,ti ces se ivanz gadno oparit na kuruzi ove godine,moram priznat da ti pomalo i zavidim!