PetullaRZ
Član
- Tu od
- 19 Velj 2010
- Poruka
- 852
Ljudi svašta pričaju, no svatko nešta nadoda na temeljnu priču, tak da nije za vjerovati dok se ne dobije na račun. Mislim da će nešta biti, no neće puno. Znam samo da je rečeno da će odštetu dobiti samo gospodarstva koja su u sustavu pdv-a, kojima je povrtlarstvo osnovna djelatnost. Znam i da se govorilo o nekom iznosu (neću u javnost kojem jer nije provjereno ni sigurno), no kad sam taj iznos podijelio sa brojem gospodarstava kojima je povrtlarstvo osnovna djelatnost dobio sam smiješnu cifru, koju bolje da ne iznosim. Uglavnom, ako dobijemo toliko koliko sam izračunao, bit će malo više nego za žvakače.
Kažem da se model još nezna, ali bilo je rečeno da će se šteta isplatiti tvrtkama, obrtima, OPG-ima koji su svoje proizvode plasirali legalnim putem(računi,fakture) na tržište i to na osnovu prošlogodišnje proizvodnje za svježe povrće krastavac, paprika, rajčica, tikvica i zelena salata. ZUHP(zajednica udruga hrvatskih povrćara) taži štetu u iznosu 75mil kuna i da se od prošlogodišnjeg trženja tih kultura isplati u postocima(min 10%) tako da nebi bila sitna lova. Ali mps veli da je cifra oko 25mil kuna i model treba usaglasiti.