bobostar
Aktivni član
- Tu od
- 14 Pro 2009
- Poruka
- 1,556
Odogovor je jednostavan, jer navedene tvrtke na proizvode baznu sirovinu (osnovna komponenta) već je kupuju na slobodnom tržištu (nitrati iz Čilea - SQM, fosfati iz Kazahstana - Kazphosphate itd., UREA - Rusija, Kazahstan itd.), dodatno ih obrađuju i prodaju pod svojim imenom.Ajde me prosvjetlite. Čuo sam da je taj ICL dosta dobar, no nikoga iz prakse, sve čula kazala. Uglavnom, ak je tak dobar, zašto nema na tržištu nekoga tko bi to plasirao poput recimo yare, haife ili scotts?
Naime, proizvodanja baznih sirovina (prerada primarne rudače) je tehnološki vrlo zahtjevan proces (puno energije) i uglavnom se provodi u blizini nalazišta (uglavnom zemlje trećeg svijeta - Azija, Južna Amerika, Sj. Afrika) gdje je jeftinija energija, radna snaga još jeftinija a zaštita okoliša ne postoji. Iako postoje i tvornice "novog" svijeta koje prerađuju baznu sirovinu, u globalu je to vrlo mali postotak.
Takve primarne sirovine kupuju tvornice "novog" svijeta i ugrađuju u svoje proizvode. No, tu je priča već malo drugačija; proizvod ima ime/brand, marketing i sve ostalo. I onda su tu i treći koji kupuju već prerađene sirovine, i pakiraju ih pod svojim imenom.
Tako je otprilike uređeno tržište gnojiva.
Za one na početku priče to nije bitno. Uglavnom rade za poznatog kupca/naručitelja.
Evo ovo je jedna od punuda koje imam:
NPK 15-15-15;
Origin: Russia;
Producer: Meleuz;
Quantity: up to 3000MT;
Packing: WPP/PE 500Kg net big-bags;
Quality: +10% of Sulfur;
Price: USD467 FOB Novorossiysk;
Loadrate: 1000MT per day SSHEX no dispatch / no demurrage;
Terms of payment: 100% prepayment;
Validity: urgent sale – 1 day.
Evo, to je "petnajstica" sa kalij-sulfatom, u vrećama od 500 kg (već pakirana, spremna za isporuku), FOB (cijena sa ukrcajem u luci Novorossiysk; moji troškovi transporta brodom, iskrcaja u luci Rijeka, carina, pdv i ostali troškovi).
Znači tona 2.568,00 kn + svi ostali troškovi (plus osiguranje tereta tijekom morskog transporta).
Ima zainteresiranih? :rolfer: