Bobostar,nipošto nije nekorektan moj stav niti izjava,jer ne može me nitko na svijetu uvijeriti u točnost analize kada sam se osobno uvijerila da ph u promjeru 1m/2 može biti u rasponu od 3,8-6,2.Tako da nikakvo uzorkovanje po bilo kakvim propisima ne može prikazati točnije rezultate od ph metra.Uzimali smo mi uzorke po propisima(uputama koje smo dobili od institucije-da na navodim cijelo ime),u ono vrijeme smo plačali više od 500 kn,Naš ph matar izgleda drugačije,onako kako izgleda na slici kada napišeš ono što sam navela i klikneš,a kupili smo ga jer smo ozbiljno shvatili problemetiku kiselog zemljišta u proizvodnji povrća u vrijeme kada se još o tome nije nigdje pisalo niti javno govorilo.Nedostatak mu je kao što sam navela što ne pokazuje stanje makroelemenata u tlu,ali u odnosu na uzorkovane analize za mene to nije nedostatak,jer kao što se na jednoj parceli koja može biti površine npr 1 ha ph može kretati(kod mene-pa ne govorim na pamet)od 3,8-6,2,tako i stanje elemenata isto može varirati,a kao što si i ti već naveo,neki mikro i makro elementi zbog kiselosti ili alkalnosti tla mogu biti prisutni i u suficitu,ali su blokirni i biljci nadostupni.Dakle,po meni,najbitnije je izregulirati ph,a ostalo će ići iza toga,a za to nam je najpotrebniji ph metar kako bismo mogli djelovati interventno simptomatski na mjestima i u kličinama gdje je to zaista potrebno.I zato ponavljam,ljudi,povtlari,nabavite aparatiće i nedozvolite da vam guraju ruku u đep.