Ove vizitke su ti fora .
P.S. Rajčica ti je queen.
POZDRAV!
A kad će doći taj netko drugi? Ljudi su već oho ho vremena u tom poslu. Eto niti jedna braniteljska zadruga nije ništa slično napravila a ima novaca na raspolaganju. Vjerujem da i Plodine, Boso i ostali jači trgovački lanci imaju što i Fructus ali eto ovaj je najpoznatiji i najdostupniji.
No ne treba čekati da kupci dođu po robu, možda je ta zadruga trebala tražiti druge kupce a unutarnje probleme ostaviti za zimu :-(
'Oću JA !!!Mislim da nam kao prvo treba dobar menadžer koji bi plasirao naše proizvode kao drugo napravit inventuru koliko tko i kojeg povrća može proizvesti kao treće bazirati proizvodnju na dvije najviše tri vrste povrća ili voća mislim da bi to bio dobar početak ako ima netko takav da otvorimo natječaj za radno mjesto.
Pozdrav!
apsolutno točno i jedino ispravno mišljenje,nema kukanja,rad i samo rad,i borba naravno.'Oću JA !!!
Ma šalim se.
Iako je ovo dobro za početak, potrebno je samo malo posložiti stvari. Međutim, najteži posao na svijetu je rad sa ljudima, i tu najviše zapinje... treba za stol okupiti 5, 10, 20, 50 ili 100 proizvođača i počet radit! A nema sile da se bar 5 ili 10 slože, a kamo li 50 ili 100 (što proizvesti, tko će proizvoditi, zašto baš ja a ne on, ma meni ide dobro rajčica zašto sada trebamo saditi papriku....)
I prije nego li je počelo, završava.
Eto jednog primjera, iako je OT.
Zašto primjerice proizvođači pšenice neke regije (recimo Baranje) ne unajme vlastiti silos (ili nedaj bože naprave vlastiti) i onda trguju pšenicom na veliko i kada je dobra cijena.
Ovako, izlaze trakotrima na cestu, troše novac, troše vrijeme (a vrijeme je novac najveći), umjesto da gospodare svojim urodom. Svi očekuju da će država nešto napraviti? Država neće, niti je to njezin posao. Svatko mora za sebe brinuti.
Pa evo sada je autoplin poskupio!
I što sada?
Svi koji su radili instalacije autoplina na ulice, jer više nitko ne koristi njihove usluge jer vožnja na plin nije više tako jeftina.
Jok!
Umjesto za instalatera autoplina mogli su ići u zubare, i popravljat zube.
Svatko ima svoj izbor, i taj izbor nosi i dobro i loše.
Eto, tako je i ta priča sa povrćem/voćem/vinom...
a odakle si?
'Oću JA !!!
Ma šalim se.
Iako je ovo dobro za početak, potrebno je samo malo posložiti stvari. Međutim, najteži posao na svijetu je rad sa ljudima, i tu najviše zapinje... treba za stol okupiti 5, 10, 20, 50 ili 100 proizvođača i počet radit! A nema sile da se bar 5 ili 10 slože, a kamo li 50 ili 100 (što proizvesti, tko će proizvoditi, zašto baš ja a ne on, ma meni ide dobro rajčica zašto sada trebamo saditi papriku....)
I prije nego li je počelo, završava.
Eto jednog primjera, iako je OT.
Zašto primjerice proizvođači pšenice neke regije (recimo Baranje) ne unajme vlastiti silos (ili nedaj bože naprave vlastiti) i onda trguju pšenicom na veliko i kada je dobra cijena.
Ovako, izlaze trakotrima na cestu, troše novac, troše vrijeme (a vrijeme je novac najveći), umjesto da gospodare svojim urodom. Svi očekuju da će država nešto napraviti? Država neće, niti je to njezin posao. Svatko mora za sebe brinuti.
Pa evo sada je autoplin poskupio!
I što sada?
Svi koji su radili instalacije autoplina na ulice, jer više nitko ne koristi njihove usluge jer vožnja na plin nije više tako jeftina.
Jok!
Umjesto za instalatera autoplina mogli su ići u zubare, i popravljat zube.
Svatko ima svoj izbor, i taj izbor nosi i dobro i loše.
Eto, tako je i ta priča sa povrćem/voćem/vinom...
Problem je u tome što je agrofructus kupac 90% svježeg voća i povrća. Čisto si mogu zamisliti scenarij: okupe se proizvođaći, osnuje se zadruga, krene se raditi i onda odjednom nema se kud s robom, osim agrofructusu. Oni naravno imaju politiku, kao i svako ozbiljno poduzeće, pametni će zaključiti kakvu, a ostali tak i tak ne sade povrće.
Ta nekadašnja zadruga, Plodovi ravnice, znam skoro sve te zadrugare. Ljudi su imali oko 2 tisuće tona robe godišnje. Naravno da su bili zanimljivi agrokoru.
Kad bi se uspjelo okupiti više proizvođaća i napraviti neki otkupni centar, tržište bi trebalo biti osigurano, da se ne ovisi o agrokoru. I mi proizvođaći smo dosta neozbiljni. Kako je netko rekao, svi bi mi sadili svašta, pa će nešto upaliti. Moramo se specijalizirati i napraviti veliku proizvodnju, koja bi bila orijentirana na izvoz. No ne vidim kako to napraviti odjednom, tj. trenutno imamo to što imamo i sa samim time nismo interesanti nikome posebno, a da postanemo interesantni moramo imati kontinuitet robe, a za to još nismo sposobni psihički. Koliko će se nas dogovoriti i reči "napravit ćemo ove godine 2-3 tisuće tona babure", raspoređeno periodično od proljeća do kasne jeseni. Baburu sam samo uzeo za primjer, tu je hrpa kultura koju nitko neće po principu sad je ima sad je nema.
Imamo ogroman proizvodni potencijal, pitanje je znamo li ga iskoristiti?