kolega u marofu je radio mehanićku.
getriba je bila 1/2 tj bio je pogon diferenciala od bmw-a, a taj diferencial pogonio je lančanik na ososvini 1/1 velićine. znaći diferencial ju je ubrzavao da se vrti brže.
on je stavio cijelu širinu sjećeke, znaći 150cm. i njegov ima zadnji pogon i nešto jačeg fiata motor. po papirima bi bio 80ks i mogu ti reć da po onim brdinama mora dosta polako ići da bi motor mogao to tjerat.
a ja sam napravio da mi sjeće samo kukuruzovinu, znaći samo redove kukuruze sijeće ispod raketa.
i ja sam ju složio na hidromotore. kod mene je nekih 70,71,72 ks neznam toćno i oćeš brijeg motor mi ju ne osijeti. a i nosi ju kao naoćale.
ja imam 24 noža na frezi na obadvije strane, a kolega ima na cijeloj širini 40 što je po meni malo. i freza mu je dosta teža od moje. i za nositi i za tjerati. jer ubiti to dođe ko da nosiš malćer. a to kaj ti frezaš cijelu širinu ti nitko neće platiti. a sebi radiš štetu.
niti jendoredni ne freza širinu reda, već on onu travu i ono između reda pogazi. a freza nabaca kukurz po tom pa izgleda ko da je posijećeno a ubiti nije, i ima samo 6 noževa, pa to govori dovoljno.
i moja samelje ko da je prošlo malćerom i sredina se niti ne primijeti da je ostala osim ako je neka ogromna trava. i brzina mi ovisi o frezi odnosno kukuruzu. recimo ako je veliki gust kukuruz, idem sporije da sve smelje, a mogu i bržije, onda nije baš to tako prelijepo napravljeno. posijeće sve, ali joj dolazi prevelika masa kukuruze pa nemože stići samljeti skroz do zemlje praktićki. a po mojoj procjeni se vrti ćak možda malo više nego što bi trebala. i napravi mi bolji posao nego ijedan jednoredni.
i ja ti kažem ne isplati se cijela širina frezat. uništavaš kombajn, motor, i preopeterećuješ pogonski remen.
vadi sredinu van i stavljaj pregrade. al ju obavezno odnezi na balansiranje.
niti jedan kombajn ne freza cijalu širinu nego samo redove.
stari brao s 4 reda bourgonom njivu i ja došao s ovim 2 reda. po brzini mi pobjećio nemože, stalno sam mu na repu. na kaj se on začudio. on je rekao da nek to ne stavljam, da neće moći tjerat, preslabašan motor, ako ću i moći tjerat morat ću skroz polako ići, da ćeju s jednorednima više pobrat od mene i bla bla bla. a ja po svome napravio frezu, izmjenjao ležajeve, lanćanike lance komplet, gume na komušaću, ma pretepo sam ga cijelog od motora do vršilice. jedino ga nisam bojao jer je boja dobra a i vrijedniji je u originalu nego zakamufliran kako ja kažem.
i sad kad došli na njivu i samo gas. ali sad se ja mogu mjeriti po brzini s njim. i sad kad freza radi bolji posao nego na ovom 4 reda, sad ništa ne kaže. zadovoljan on, a još više ja.
ovu jesen, ako ga ne prodam, ću mu staviti turbinu da mi ćisti skroz ćisto. evo ovu jesen sam brao na 8 kubika bila jedna kanta perja, tako da se iskreno nadam da će iduća sezona biti 100%
e da sad sam se još sijetio. kakve noževe imaš??? ravne, pod 45 stupnjeva ili pod 90?