• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: BRESKVE

marijogrgic kaže:
Može koja slika poslije prorjeđivanja,da vidim dali sam možda ja previše ostavio.

nisam slikao. a računaj si od sedam do deset maksimalno na najdužim granama,a one kraće od 3 do pet,ovisi koliko ti star nasad i koliko ostavljaš rodnih grana itd. po pravilima bi kao trebao ostavljati 20 cm razmak jedne od druge,znači max tri do četiri komada po grani zbog tržišta,jer sitne neće nitko,a ovisi i gdje prodaješ,ali ide to i ovako. probaš napraviti pokus na jednoj pa češ vidjeti. kod mene ti bude sedam komada važe kilu u prosjeku i to zadovoljava većinu kriterija.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...breskvu nikada ne možeš dovoljno prorijediti...i kada sam mislio da sam ih krvnički prorijedio, bolje bi napravio da sam još više... :(

O

orsobruno

Guest

Trazimm krvnika za prorijeđivanje. Neprijatelj se sakrio, ne mogu ga naći.
Zezam, ali stvarno mi je žao bacati toliko plodova. A početnik sam (prva amaterska godina roda). Nego, jedno pitanje: prorijeđivanje ide "kidanjem" (na neki podsebni način?) ili rezom?. Znam kidanjem umjesto jednog skinem oba. I još, da li se grančica koja raste iz istog pupa kao plod uopće dira u zelenoj rezidbi sada? Nesto sam citao da se to kasnije reze iznad 4 para lisca.

Puno hvala svima vama sa foruma, voćarstvo me uzelo totalno, dajem sve od sebe, na forumu citam redovno vec godinu i više, a vrijeme je i za koji post. Možda i ja pomognem, da iskusniji kolege ne trebaju odgovarati na pitanja kao "kovrčali su mi se listovi na breskvi ispred kuće...?. To ćemo mi polako rješavati. Šta ne.
Pozdrav i hvala vam još jednom

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

orsobruno kaže:
Trazimm krvnika za prorijeđivanje. Neprijatelj se sakrio, ne mogu ga naći.
Zezam, ali stvarno mi je žao bacati toliko plodova. A početnik sam (prva amaterska godina roda). Nego, jedno pitanje: prorijeđivanje ide "kidanjem" (na neki podsebni način?) ili rezom?. Znam kidanjem umjesto jednog skinem oba. I još, da li se grančica koja raste iz istog pupa kao plod uopće dira u zelenoj rezidbi sada? Nesto sam citao da se to kasnije reze iznad 4 para lisca.

Puno hvala svima vama sa foruma, voćarstvo me uzelo totalno, dajem sve od sebe, na forumu citam redovno vec godinu i više, a vrijeme je i za koji post. Možda i ja pomognem, da iskusniji kolege ne trebaju odgovarati na pitanja kao "kovrčali su mi se listovi na breskvi ispred kuće...?. To ćemo mi polako rješavati. Šta ne.
Pozdrav i hvala vam još jednom
...na skoro svakoj dugoj rodnoj šibi (mješovitom dugom rodnom izboju) formira se obično 15 - 20 i više plodova (a imao sam na nekim izbojima i između 50 i 70 komada)...da to ostaviš dobio bi skroz sitne breskve koje nemaju nikakvu cijenu i na tržištu ne vrijede ništa...isto tako, imao bi mnogo grana popucalih pod teretom roda (i to roda nikakve kvalitete)...i k tomu još puno slabiji porast novih rodnih izboja koji trebaju za rod za iduću godinu...
...kada bi dva stabla iste sorte i starosti uzeo za primjer, pa jedno ne bi prorijedio, a drugo prorijedio na način da na svakom izboju ostaviš samo 4 - 5 komada, dobio bi na oba stabla podjednak prinos, ali bi na ovome prvom imao krupne kvalitetne plodove, a na drugome sami škart...npr. u oba slučaja po, recimo, 50 kg bresaka ali među njima razlika kao nebo i zemlja...
...stoga, prorijedi ih bez ikakovog razmišljanja...što žešće - to bolje...i nijedan od otkinutih plodova nije "bačen" ...pokidaj sve duple plodove...i na vrhovima osnovnih grana skini plodove...
pozzz

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

brle kaže:
ja sam koristio fertinu -V i Ca dvije godine za redom, al mi se bolje pokazao kristalon .Puštam ga kroz navodnjavanje i preko lista i meni je ok. skup je al" koliko novaca toliko i muzike". Ali bolje dat bilo kakvu prihranu nego nikakvu. Evo vam i broj od trgovine u kutini pa si provijerite cijene: Inakem-044647781 ( mislim da radi do 14h ,al nisam siguran) Pozdrav!
...gdje se nalazi ta trgovina u Kutini? Ide mi prijatelj idući tjedan tamo, pa da mi poveze...btw. zanima me imaju li tu fertinu već u kanisterima ili treba svoje ponijeti?

B

brle

Guest

Ovako: Ideš kroz Kutinu i voziš cestom koja vodi na autoput za Zagreb, i na zadnjem semaforu prije Petrokemije (ako ćeš dolaziti iz smjera Garešnice, to je odprilike 4. semafor) skreneš lijevo i 200m od raskrižja na desnoj strani je trgovina. To je kao neka poljo-apoteka .Dok sam ja bio prije 2god morao si imati svoju ambalažu , nije bilo već natočene, osim litrene s etiketom koja košta skoro isto kao i u tvojoj obližnjoj poljo-apoteci. Ako ćeš dolazit s autoputa onda prođeš Petrokemiju (to je ogromna firma, možda i 1km se voziš uz nju) i na prvom semaforu desno i to je to. Ako netko može jednostavnije objasnit neka me ispravi. Pozdrav!

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Iz smjera Zagreba to je odmah iza zadnjeg semafora u smjeru B.Jaruge.Trgovina se zove Inakem,ambalaža je potrebna jer istaču iz kontejnera od 1000l.Trgovina dijeli prostor s vulkanizerskom radnjom,ne bi trebao biti problem za pronaći.

N

neno

Guest

ukucaj broj telefona u t-comov imenik na netu, i pokazat će ti kartu kutine, i otprilike mjesto gdje se nalazi, mislim da ti je to najdetaljniji prikaz 044647781

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

lani sam na jučerašnji dan brao prve breskve,a ove godine nisu još ni na vidiku. tjedan dana kasne minimum.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...i kod mene Queencrest dozrijeva u ovo vrijeme, no sad tek mijenjaju boju...mislim da ću brati prve za dva tjedna...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

prije sedam dana breskva u Zagrebu 35kn,danas 16kn. ja prve berem za koji dan,druge dolaze za tjedan dana cirka.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...kod mene je Queencrest već lijepo crven, no pošto ne berem za otkupljivače već prodajem direktno na tržnici, prodaja će početi oko 20 lipnja...kad budu imale pravu aromu i zrelost...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

prve sam brao jučer,super izgledaju. a ove što bi trebale doći za koji dan dosta su neujednačene po veličini,ima dosta sitnijih iako sam ih prorijedio,i ne zore jednako,a lani sam tu sortu pobrao sve do jedne i bile su sve jednake a ove godine izgleda neće biti tako,a možda se i ujednače za nekoliko dana.

G

goga123

Guest

Pozdrav svima, nova sam na forumu. Suprug i ja posadili smo u 11. mj. 2009. godine 1 ha breskve (Springcrest, Queencrest i Fransoa) i 1 ha nektarine (Caldezi 2000, Maria Lucia i Alice). Uzgojni oblik- vito vreteno. Radi se o prilično ranim sortama a ono što je za sada rodilo izgleda jako sitno a nektarine izgledaju kao veće šljive. Da li je rano imati nekakva druga očekivanja. Stalno se bojim da smo negdje pogriješili jer smo početnici u ovome. Da li netko ima iskustva sa ovim sortama?

B

brle

Guest

Evo , moje mišljenje je da niste trebali u prvoj god. ostaviti plodove jel bez njih se puno brže i bolje razvija stablo a ako ste ih već ostavili onda nikako više od 1 ili 2 po stablu. I prva god. nije neko mjerilo što se tiče krupnoće plodova. Imam Fransoa oko 40 stabala i sitna je ,Queencrest isto imam oko 120 st. malo je krupniji od Fra.. ali isto sitan, Springcrest je ok ,njega imam oko 500st. i moje je mišljenje da je to najbolja rana sorta breskve za kontinentalnu Hr .Caldesi je isto ok i njeg imam oko 400st. jedino je malo zahtijevniji što se tiče zaštite. Mariu Luciu i Alice nemam . Mariu Luciu su mi nahvalili ali nevjerujem više ništa dok je ne vidim u rodu i to u mojoj okolici a ne negdje na moru, jel sam već spušio tak sa par sorti. Rasadničari nahvale da bi prodali a onda vidiš za par godina da je to sranje. Ali u glavnom mislim da se netrebate brinut oko ovih sitnih jel su to jako rane sorte i zato se daju prodat.

G

goga123

Guest

Brle, hvala. Donekle utiješno. Ako može još jedna pomoć. Da li treba raditi zelenu rezidbu na sadnicama koje nisu dale plod, napominjem da se radi o uzgojnom obliku vitko vreteno koje netko naziva Pilar.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...evo, kod mene krenula berba na par stabala stare sorte "Armgold" koje imam na vikendici...u nedjelj krećem sa "Queencrestom", bit će skoro i prezreo, no tek u subotu mi izlazi karenca, a jako držim do korektnog odnosa prema svojim kupcima na tržnici...

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

breskvar kaže:
...prodaja konačno krenula, više sam no zadovoljan.. . :D

pozdrav
Po kojoj cijeni ide breskva,kod mene ide za dva tjedna rani Hewen.Zanima me cijena na veliko i na malo

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

branko64 kaže:
breskvar kaže:
...prodaja konačno krenula, više sam no zadovoljan.. . :D

pozdrav
Po kojoj cijeni ide breskva,kod mene ide za dva tjedna rani Hewen.Zanima me cijena na veliko i na malo
...na veliko više ne radim (ne dam se guliti)...na malo prodajem po 10 kuna i ide odlično... :D

Najnoviji postovi

Na vrh