• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Re: BRESKVE

...ovisito sve i o volumenu krošnje, duljini rodnih šiba, starosti stabla...
...a ponajviše o ukupnom broju stabala i raspoloživoj radnoj snazi...ja ne mogu prorijediti na dan više od 15 - 20 stabala, ako ću raditi pravilno...a sada su sedma godina starosti...

A

alenp

Guest
pozdrav.

zanima me gdje pronaći informacije o sortama breskve, njihovu uzgoju, obrezivanju, gnojidbi i to ako je moguće bez mineralnih gnojiva, te vrsti tla koje im odgovara?

htio bih doma u vrtu posaditi 2-3 breskve, a izbaciti postojeće vinogradarske.

imam jednu odličnu, mislim da se radi o redhaven i još jednu sličnu barem po boji kore i unutrašnjosti ali nešto drukčijeg okusa, ne znam koja bi to bila sorta.

uglavnom, ne želim vinogradarske nego samo breskve tipa te redheaven, sočne, velike i slatke, a ovo vinogradarsko smeće je gorko i neukusno.

također bih htio tih par bresaka posaditi da osim što odgovaraju tom opisu, još budu rodne i u različito vrijeme, a s obzirom na to da sam iz kontinentalne hrvatske, točnije SM županije, nemam pojma što bih to trebao saditi, da ih imam što dulje tijekom sezone, a da stignu dozrijeti tako lijepo kao ove redhaven koje imam.

unaprijed hvala na bilo kakvom korisnom odgovoru.

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Pozdrav svima ,zanima me da li ste obavili zimsko prskanje i čime-urea ili bakar.Ja još nisam i razmišljam što bi bilo najbolje.Unaprijed hvala za odgovor

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Pozdrav svima ,zanima me da li ste obavili zimsko prskanje i čime-urea ili bakar.Ja još nisam i razmišljam što bi bilo najbolje.Unaprijed hvala za odgovor

ma kakve filozofije,mazneš sa Nordox i stvar riješena,jeftino i učinkovito.

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
e pa nije baš tako,prvo ideš 5% otopinom ureje da otpadne lišće i što prije se razgradi a potom bakar

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Evo baš jučer obavio sam prskanje Nordox-om/250g na 100l ,ureom nisam išao jer neki kažu da urea u koštuničavo ne ide,otpalo mi je 2/3 lišća.Ponovit ću kad odpadne kompletno lišće a vremenske prilike dozvoljavale.Rano na proljeće ići ću ureom po tlu.Iduću jesen ću onda ipak i po vočkama.Hvala i poz. svima

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Evo baš jučer obavio sam prskanje Nordox-om/250g na 100l ,ureom nisam išao jer neki kažu da urea u koštuničavo ne ide,otpalo mi je 2/3 lišća.Ponovit ću kad odpadne kompletno lišće a vremenske prilike dozvoljavale.Rano na proljeće ići ću ureom po tlu.Iduću jesen ću onda ipak i po vočkama.Hvala i poz. svima

a kud si napao na to lišče,lijepo sačekaš da opadne i onda prskaš,čemu žurba i toliko prskanja,mislim da to nema potrebe. to se radi na jabukama gdje je list problem,ne opada samo tako,ali to nebi trebalo uopće raditi. urea po tlu u proljeće,čemu to?

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
Prednosti prskanja
Koje su prednosti ovog načina opskrbe voćaka dušikom? Prije svega doći će do paleži i uništenja čađave krastavosti (fuzikladija) na lišću, koje pada na tlo i u kojem ova opasna gljivična bolest za jabuke i kruške prezimljuje. Iduće godine manja je opasnost od jačeg napada čađave krastavosti. Drugo, na ovaj se način umjesto većih količina dušičnih gnojiva može osigurati jeftinija jesenska gnojidba dušičnim gnojivima, odnosno ureom. Daljnja vrlo važna prednost ovog načina jesenske prihrane dušičnim gnojivom je u tome što lišće ranije otpadne pa je smanjena transpiracija vode. Kako u to vrijeme korijen najintenzivnije raste, to će većom apsorptivnom površinom bolje primati vodu i slati je u nadzemni dio voćke. Ta voda ne prostruji brzo kroz voćku i ne izgubi se jer nema lišća koje bi transpiriralo, tj. ispuštalo vodu, pa se ona ugrađuje u organske spojeve. U voćki voda dolazi u dva glavna oblika, i to kao slobodna i kao vezana ili ugrađena u organske spojeve. Bolje je da voćka sadržava više vezane, a po mogućnosti vrlo malo slobodne vode.

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Prednosti prskanja
Koje su prednosti ovog načina opskrbe voćaka dušikom? Prije svega doći će do paleži i uništenja čađave krastavosti (fuzikladija) na lišću, koje pada na tlo i u kojem ova opasna gljivična bolest za jabuke i kruške prezimljuje. Iduće godine manja je opasnost od jačeg napada čađave krastavosti. Drugo, na ovaj se način umjesto većih količina dušičnih gnojiva može osigurati jeftinija jesenska gnojidba dušičnim gnojivima, odnosno ureom. Daljnja vrlo važna prednost ovog načina jesenske prihrane dušičnim gnojivom je u tome što lišće ranije otpadne pa je smanjena transpiracija vode. Kako u to vrijeme korijen najintenzivnije raste, to će većom apsorptivnom površinom bolje primati vodu i slati je u nadzemni dio voćke. Ta voda ne prostruji brzo kroz voćku i ne izgubi se jer nema lišća koje bi transpiriralo, tj. ispuštalo vodu, pa se ona ugrađuje u organske spojeve. U voćki voda dolazi u dva glavna oblika, i to kao slobodna i kao vezana ili ugrađena u organske spojeve. Bolje je da voćka sadržava više vezane, a po mogućnosti vrlo malo slobodne vode.

Hvala na stručnom objašnjenju.Ja sam uvijek za to da se čovjek drži pravila struke.Tako je usvakom poslu i treba cijeniti ljude koju znaju svoj posao.A tko hoče nek prati struku a tko neće neće,nek ući na svojim greškama.Rezultati dođu kad je berba.Meni nema lijepšeg kad imam lijepe i kvalitetne plodove,a za to treba uložiti puno truda i novca ali se ipak isplati Pozdrav svima

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Hvala na stručnom objašnjenju.Ja sam uvijek za to da se čovjek drži pravila struke.Tako je usvakom poslu i treba cijeniti ljude koju znaju svoj posao.A tko hoče nek prati struku a tko neće neće,nek ući na svojim greškama.Rezultati dođu kad je berba.Meni nema lijepšeg kad imam lijepe i kvalitetne plodove,a za to treba uložiti puno truda i novca ali se ipak isplati Pozdrav svima

ma sve to stoji ljudi moji,ali nije isto imati breskve ili jabuke i kruške. ima taj način i par pluseva ali ga poništava puno minusa. gnojiti dušikom u jesen je sasvim nepotrebno da nekažem štetno,osim prve tri ili četiri godine kada je dušik potreban za razvoj korijena. voćke gnojimo dušikom u proljeće i to u tri navrata,i to samo KAN-om a nikakvom UREOM. UREA je otpad od gnojiva,kiseli tlo pa nakon par godina korištenja mora se bacati agrovapno,itd. ona nije dobra ni za povrće,tako da je pravi voćar ili povrćar uopće ne koristi. ja to nikada nisam koristio,i berba je bila i više nego dobra,analiza zemlje nakon nekoliko godina odlična. za sve ostale probleme sa liščem i bolestima postoji bakar i to je to,sve ostalo su filozofije.

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Da prijatelju,slažem se-dušik samo u proljeće nikako poslije 1.6 . Uglavnom prihranjujem KAN-om,a UREA je za bržu razgradnju biljnih ostataka.Iz vlastitog iskustva znam da dušik zadržava vlagu u zemlji.Znači za sušnu godinu dušik DA,a kad je kišovitije NE.Pozdrav

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Jedno jednostavno pitanje,nisam stručnjak u tome:samoniklu breskvu Red hawenn bolje je presaditi ili ne,jer je nikla na mijestu gdje može i ostati.Hvala i pozdrav

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ljudi ima li tko iskustva sa kunilentom? netko kaže da se brzo sapere nakon kiše a netko da dosta dugo dura,kakva su vaša iskustva,mislio sam da baš i nevole breskvu,malo je gorka kora ali izgleda recesija i kod zečeva? jel bi pomoglo šta rabljeno ulje u plastičnim bocama po voćnjaku,kao smrdi im?

M

Mato Vilac

Guest
Pozdrav breskvari. Imam želju posadit kraj kuće dvije breskve, pa me zanima koju mi sortu preporučate kao najbolju "za po doma" i kad bi ih bilo idealno zasadit. Može li sadnja u rano proljeće?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

Jedno jednostavno pitanje,nisam stručnjak u tome:samoniklu breskvu Red hawenn bolje je presaditi ili ne,jer je nikla na mijestu gdje može i ostati.Hvala i pozdrav

...ako već može ostati na mjestu gdje je nikla - ne presađuj je...bit će i bujnija, zdravija i nadasve dugovječnija na mjestu gdje je i nikla...
..sorry što nisam odgovorio prije no izgubio sam password

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ljudi ima li tko iskustva sa kunilentom? netko kaže da se brzo sapere nakon kiše a netko da dosta dugo dura,kakva su vaša iskustva,mislio sam da baš i nevole breskvu,malo je gorka kora ali izgleda recesija i kod zečeva? jel bi pomoglo šta rabljeno ulje u plastičnim bocama po voćnjaku,kao smrdi im?

...kunilent je sasvim OK, vrlo je postojan na kiši i imam s njime najbolja moguća iskustva...jedino preporučam da uvijek staviš jaču koncentraciju od one na uputstvu...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
stavio sam deset posto pa čemo vidjeti kako će biti,još sam i neki dan premazao sa užeglom masti za svaki slučaj. ljudi imaju različita iskustva sa tim kunilentom,nekome pomoglo a nekome nije jbg. šta si lozinku zagubio a? kakva godina bila kod tebe,si zadovoljan?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

stavio sam deset posto pa čemo vidjeti kako će biti,još sam i neki dan premazao sa užeglom masti za svaki slučaj. ljudi imaju različita iskustva sa tim kunilentom,nekome pomoglo a nekome nije jbg. šta si lozinku zagubio a? kakva godina bila kod tebe,si zadovoljan?

...zadovoljan, nek samo i slijedeće godine bude tako

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
neka samo,bit će. ja posadio još 300 komada nek se nađe hehe

Najnoviji postovi

Na vrh