• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Koje kombinacije koristiš? Teldor, Chromodin i bakar ideš samostalno ostalo mix?

ne,pa sve idem samostalno,mislio sam da moram prskati posebno sortu po sortu kad je Cromodin u pitanju jer nisu u isoj fazi rasta kad je pravo vrijeme za prskanje,ostala sredstva kao što je dithane za šupljikavost ili calypso protiv uši ili nešto drugo prskam sve sorte odjednom. ako si na to mislio.

B

brle

Guest
ovak dečki.., nemojte se ljutit na ovaj moj odgovor. Ja sam Vam napiso iz svog iskustva i nekomentiram niti jednu temu osim breskve, prošo sam sa kovrčavosti svakako i pušem i na hladno, a breskva je moj godišnji prihod. U uputstvima piše svašta a ja Vam kažem da se breskva smije 3 puta tretirat i ja ću to ponovno ućinit 5-u god za redom Da je to rizik veći od prskanja jednom!? E to se nikako ne slažem. Faza kretanja vegetacije je jebeno doba za prskanje počevši od vjetra ,vlage i male površine prihvata sredstva (znači nema listova) pa tko može garantirat da je to jedno prskanje uspjelo? Prošle god 1.Chromodin najjača doza (mislim 2kg/h)
2.chromodin +Mospilan+prihrana preko lista
3 Chromodin(mislim 1kg/h) +Zino (monilija)+ ME

A Chromodin ti Dane nema veze s bakrom ,aktivna tvar je dodin 65% a o tih 65% bi se dalo pričat
Prošle god sam zaštitnim sredstvima tretiro breskve i nektarine 10 puta do berbe i to sve sorte odjednom. Prije dozrijevanja sam tretiro svaku sortu posebno (nekad i dvije , tri sorte ovisi o fazi zriobe a i imam oko 20 sorti) + 3 prskanja sa samom prihranom i biostimulatorima do berbe i 3 prskanja prihranom nakon berbe.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
u pravu si brle,moja greška,krivo sam napisao,nešto drugo sam htjeo objasniti. ali,Chromodin ima ograničenja,kao što piše samo jedna upotreba,i može uzrokovati mrežavost plodova ako ga koristiš prekasno,odnosno pred samu cvatnju ili čak u cvatnji (ne samo po visokim temperaturama ),što neki povezuju sa oštečenjima od tripsa ako si primjetio kada. a to što kažeš da nisi siguran kako si poprskao pa još jednom za svaki slučaj to stoji,jbg nikad neznaš sa kovrčavosti,pogotovo kad se jednom opečeš,ali ja vjerujem dobra doza u pravo vrijeme i nemaš brige sigurno,ali svaka sorta u svojoj fazi. recimo kad se pojavi vršak listića i tu padne kap kiše to je zaraza ako biljka nije zaštičena,a od sorte do sorte zna biti razmak i 7 dana u cvatnji i pojavi tih listića i badava ti je ako si prskao treči put jučer a list se pojavi za dva dana i treći dan padne kiša,taj listić nije zaštičen i tu je zaraza. ja tako radim i držim se toga,probaj,ja nikada nisam imao kovrčavost. i dođi više na tu pivu,konobarica te nemože dočekati.

Posljednje uređivanje:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Mislio sam da li imaš neki koktel fungicid + insekticid?

nemam,ali možeš,ovisi kad ti se uši pojave,večinom protiv šupljikavosti sa dithane plus calypso recimo. još nešto,netko prska više puta protiv ušiju,ja nisam nikada,jednom u pravo vrijeme sa dobrim sredstvom i dosta,ne žuriti kad se pojave,pratiti situaciju i reagirati po potrebi,večinu pojedu predatori. ako prskate prerano opet se znaju pojaviti.

B

brle

Guest
Doći ću do tebe! Ma i ja sam prsko uši po dva puta jel sam kao htio uštedit ali "mauna" ,od kad prskam Confidorom ili calypsom sve je ok. Ova tri prskanja su do samog početka cvatnje tak da nema šanse oštetit plod. Drugi puta dodajem Mospilan zato što je dijelotvoran i jeftin i sistemik a i zbog tog što ne koristim nikakva ulja nego čisti bakar. Trebalo bi mi oko 120-150l ulja pa izračunaj. A treći puta Zino protiv monilije prije same cvatnje i mikro elemente . U punoj cvatnji opet neki fung. protiv paleži ineki protiv šup te prihrana npr 20-20-20. Poslije toga pratim uši i ak ih ima zviz confidor. A ova sva ostala prskanja kasnije ovise o kiši i letu štetnika.Eto ja tak radim

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Pozdrav ! Ja koristim Chromodin 3 puta , ito prva dva največom dopuštenom dozom i treći puta preventvnom dozom. Chromodin ne šteti i ne smeta ni listu ni cvijetu. Isto tako se primjenjuje i Delan.Jel razmišljate štogod o rezidbi ?

...režem već 2 tjedna, krenuo sam s vinogradarkama, za njih je najmanja šteta ako im hladnoća naškodi... :)
...da imam kvalificiranu ekipu rezao bi kasnije, no kako sam režem, jednostavno ne stignem...

B

brle

Guest
Ja sam htio krenit ovih dana barem izvadit neke debele grane i na 2h nisam ni porezo vodopije ljetos ,jel nism stigo zbog vremena . Ali mi je kolega koji surađuje s g. Francom Kotarom (nadam se da znate za njega) reko da ne poćinjem ni slučajno rezat breskve ,a vidim na prognozi od utorka snijeg ponovno. Pred bubrenje pupova ću ja to sve sam iskorigirat a onda u cvatnji dolazi ekipa iz Siska i dnevno režu oko 1hektar. Ljudi režu ok , stariji su , i režu breskve godinama i g.Kotar ih je educiro. A nisam još ni prsko bakrom, mislim da je to još rano i vjetar puše svaki dan ko lud .Pa ih ne bi kvalitetno oprsko a bacio bi 25kg npr neorama u zrak.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
tako je brle,ni prskati ni rezati,nemojte da vas vrijeme zavara,i jednostavno nema potrebe. a i još je sezona bele tako da,molim vas lijepo kartajte ljudi još,koje pivce i vince usput i nema brige,stignemo se naraditi.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Ja sam htio krenit ovih dana barem izvadit neke debele grane i na 2h nisam ni porezo vodopije ljetos ,jel nism stigo zbog vremena . Ali mi je kolega koji surađuje s g. Francom Kotarom (nadam se da znate za njega) reko da ne poćinjem ni slučajno rezat breskve ,a vidim na prognozi od utorka snijeg ponovno. Pred bubrenje pupova ću ja to sve sam iskorigirat a onda u cvatnji dolazi ekipa iz Siska i dnevno režu oko 1hektar. Ljudi režu ok , stariji su , i režu breskve godinama i g.Kotar ih je educiro. A nisam još ni prsko bakrom, mislim da je to još rano i vjetar puše svaki dan ko lud .Pa ih ne bi kvalitetno oprsko a bacio bi 25kg npr neorama u zrak.
...koliko ljudi ima u toj tvojoj ekipi iz Siska?

B

brle

Guest
Ima ih 4 . Ali moje breskve nisu tako bujne . sađene su 4x2,5 a visoke su max. 3.3 m jel je toliko do protugradnih mreža.Rezači imaju svojih pluseva i minusa ali do sad su bez konkurencije najbolji. Od iduće god. ako dragi Bog da planiram si zaposlit 1 radnika za stalno pa bih ga naučio i rezidbu tako da bi to nas dvojica sami "smazali" ako je moguće.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
puknuti to ti se tako ne može objasniti,prolistaj malo temu,imaš par mojih slika pa pregledaj kako bi to trebalo izgledati. strana 34.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Ima ih 4 . Ali moje breskve nisu tako bujne . sađene su 4x2,5 a visoke su max. 3.3 m jel je toliko do protugradnih mreža.Rezači imaju svojih pluseva i minusa ali do sad su bez konkurencije najbolji. Od iduće god. ako dragi Bog da planiram si zaposlit 1 radnika za stalno pa bih ga naučio i rezidbu tako da bi to nas dvojica sami "smazali" ako je moguće.

...kod mene bi svako od njih trebao "smazati" preko 170 stabala za dan, što nema teorije...ja sam uspio najviše 50, za cijeli cjelcati dan...
...razmak 5,20 x 3 m, prijevremena vaza

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
Sad je to staablo visoko 4 m
Kako je obrzati ?
Ako može oznaka na slici tako da budje jednostavnije .

Nije ti slika u 3 dimenzije...tako da, se nemože ništa pametno reći...
Mora se stati ispred drveta, i tek onda možeš kazati, šta? i kako? i gde rezati? (a ne obrezati)...
Nisi rezao na vreme, pa je otišla visoko...
Mani ti nju kakva je...i šta bog da...;)
Mani se ti makaza...neg vataj se gedora...:rolfer:

pozdrav joe!:weedman:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pozdrav svima!

Nije ti slika u 3 dimenzije...tako da, se nemože ništa pametno reći...
Mora se stati ispred drveta, i tek onda možeš kazati, šta? i kako? i gde rezati? (a ne obrezati)...
Nisi rezao na vreme, pa je otišla visoko...
Mani ti nju kakva je...i šta bog da...;)
Mani se ti makaza...neg vataj se gedora...:rolfer:

A da ja turnem laptop pod ruku pa na onlajn obrezivanje prejko msn-a :mrgreen:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
A da ja turnem laptop pod ruku pa na onlajn obrezivanje prejko msn-a :mrgreen:
:lol::lol::lol:...e to bi bilo rezanje pravo...:lol:

B

brle

Guest
...kod mene bi svako od njih trebao "smazati" preko 170 stabala za dan, što nema teorije...ja sam uspio najviše 50, za cijeli cjelcati dan...

Pa tak nešto i orežu svaki oko 170kom od 7-17h , ali što se tiće posla stvarno ne zabušavaju bio ja s njima ili oni sami u voćnjaku. Nemaju "čik pauze". Imaju pauzu za gablec od 10-10.30 i tad piju kavu i jedu ponovno dok su gotovi znači oko 18h. režu po četvorica na red (dva s lijeve i dva s desne strane),dva s velikim škarama (oni idu prvi) a iza njih kasne za jedno stablo drugi dva s malim škarama i s tim da ovi s velikim škarama gledaju dok režu da mi nabace što više grana u međured da nemoram puno izvlačit u zonu malčera. Ljudi režu od 11mj pa sve dok ne odcvatu breskve. Moramo im obezbjedit boravak i hranu.Prošle god. su cijeli dan rezali u kabanicama po laganoj kiši, jel im je bilo žao da ja plaćam smještaj a oni ne rade. Ma da im je gužva jel režu mal'te ne po cijeloj Hr. odnosno gdje im se isplati doć zbog površine. npr kad dođu režu nama četvorici ukupno oko 17h jabuka i 12h bresaka.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

ja režem deset u dva sata pa odem na pivo,pa opet deset u dva sata pa odem na pivo,pa onda deset na sat i odem na pivo,pa pet na sat i odem na pivo,pa se više i ne vraćam:)

B

brle

Guest
ja režem deset u dva sata pa odem na pivo,pa opet deset u dva sata pa odem na pivo,pa onda deset na sat i odem na pivo,pa pet na sat i odem na pivo,pa se više i ne vraćam:)

ma tak bi i ja da sam režem:) I nespretno je rezat sam, malo velike pa malo male škare pa odeš napred pa se okreneš nazad pa vidiš nešt pa se vratiš i to traje i traje :) u biti je najbolje rezat sam jel svatko ima neku svoju viziju od formiranja pa do rezidbe i teško je tu svakome ugodit.

Na vrh