• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
hoće li netko imati 200 komada sadnica nagodinu,neka dobra sorta između Beautifull Lady 10.06 i Red Havena 20.07,tamo negdje oko 25 06 ili 01.07 recimo?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
hoće li netko imati 200 komada sadnica nagodinu,neka dobra sorta između Beautifull Lady 10.06 i Red Havena 20.07,tamo negdje oko 25 06 ili 01.07 recimo?

...hoću, ali ne toliku količinu jedne sorte, oko 80 komada...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
...hoću, ali ne toliku količinu jedne sorte, oko 80 komada...

pa može i različite sorte ako imaš po 80 komada a da nisu vremenski jako razičite. ili imaš samo tu jednu sortu?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
pa može i različite sorte ako imaš po 80 komada a da nisu vremenski jako razičite. ili imaš samo tu jednu sortu?
...imam beatiful lady i royal gem, mislim od sorti koje tada dozrijevaju

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
...imam beatiful lady i royal gem, mislim od sorti koje tada dozrijevaju

sad sam posadio 300 komada Beatiful Lady,nemoj više,i ovako je puno. Kakva je ta Royal Gem,koje vrijeme dozrijevanja,nekakve osobine daj?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
sad sam posadio 300 komada Beatiful Lady,nemoj više,i ovako je puno. Kakva je ta Royal Gem,koje vrijeme dozrijevanja,nekakve osobine daj?
..Royal Gem ti dozrijeva koncem lipnja, vrlo je krupna (cca 250 grama prosjek, prorjeđivana), vrlo tamne crvene boje pokožice (znači 100% obojena, nema žute boje već je sva crvena), izrazito tamno narančastog mesa...vrlo kvalitetna sorta...djelomična kalanka...
...uz to jako rodna i bujna...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Što kažete na ove temperature? Ja bi to bakrom okupao. Šljiva može ali kao za breskvu se ne preproučuje, ali ni ove temperature nisu normalne.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
Što kažete na ove temperature? Ja bi to bakrom okupao. Šljiva može ali kao za breskvu se ne preproučuje, ali ni ove temperature nisu normalne.

Ja nemam breskve,,,ali sam čuo od nekoliko ljudi, da bakar nikako na breskvu!!!
Neznam u čemu je štos, zašto, i kako? Ali kažu da više šteti, nego što pomaže!!!
Nemojte me držati za reč...ni ja neznam, nego samo prenosim što sam čuo od iskusnijih dedaka! Al kad već gunđaju o tome...nešto tu ima:scratch

Pozdrav Joe!:mrgreen:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
misliš sada nije dobro bakrom ili uopće? prvi put to čujem.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
breskva001okrmedium.jpg

Većina bolesti na voćkama se suzbija od ranog proljeća i zatim tijekom vegetacije, no za neke je bolesti neophodno i tretiranje ujesen u periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve, a kod jezgričavog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska palež jezgričavog voća i bakterijski rak kruške.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka. Uzročnik je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog staničja uz obilno lučenje smole.

Do zaraze dolazi u jesen, u vrijeme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proljeće u vrijeme cvatnje. Obzirom na vrijeme zaraze, najvažnije je izvršiti tretiranje u početku opadanja lišća fungicidima na osnovi bakra. Smatra seda jebakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća jer nema djelotvornih mjera zaštite kad bolest zahvati nasad, a ponekad može doći i do potpunog sušenja voćnjaka.

Šupljikavost lista koštičavog voća bolest je lako prepoznatljivih zankova na lišću u vidu sitnih okruglastih pjega koje nekrotiziraju i s vremenom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla. Kemijsko suzbijanje se provodi već u jesen u periodu opadanja lišća bakrenim fungicidima, a zatim slijedi primjena bakrenih fungicida potkraj zime u fenofazi bubrenja pupova te nakon toga, ovisno o vremenskim uvjetima, dodatna tretiranja prije cvatnje i nakon cvatnje fungicidima na osnovi kaptana, dodina i ditianona.

Kovrčavost lišća breskve je bolest koju voćari lako prepoznaju po zadebljalom nakovrčanom lišću crvenkaste boje. Znakovi bolesti se javljaju već u rano proljeće, no kad su vidljivi – kasno je za zaštitu. Uzročnik bolesti, gljivica Taphrina deformans, prezimljuje u obliku micelija u zaraženim pupovima. Za uspješnu zaštitu breskve potrebno je tretiranja provesti prije pojave prvih znakova bolesti. U priobalju se prvo tretiranje bakrom obavlja već u jesen, a tretiranja bakrenim fungicidima pred sam početak vegetacije i fungicidima na osnovi dodina i ditianona u početku vegetacije nezaobilazna su i u priobalju i na kontinentu.

Razmišljam sada prskati jer imam i rak rana i od bolesti i od kolca, kako je vjegtar pirio tako je breskvica udarala o brid i ne dobro. No izbor je bio taj ili kako je kod fenda na 20 jutara voćnjaka 30% se iščupalo. Išao bih preko tih rana sa nekim sistemikom kako piše u članku, samo što su oni gore izbačeni iz upotrebe zbog klasičnih Du Pont razloga (sterilitet i deformacije prilikom rođenja djece) moram naći neki zamjenski.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja još nevidim razlog zašto bakar nije dobar.........a ako imaš ovako nešto kao na slici,odreži.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Dobar je bakar, meni najbolji! Nemam baš tako, imam od leda, od kolca,manje rane ali ih ima, moram dobro to zgrunfati. Poz

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Pozdrav svima!

Ja nemam breskve,,,ali sam čuo od nekoliko ljudi, da bakar nikako na breskvu!!!
Neznam u čemu je štos, zašto, i kako? Ali kažu da više šteti, nego što pomaže!!!
Nemojte me držati za reč...ni ja neznam, nego samo prenosim što sam čuo od iskusnijih dedaka! Al kad već gunđaju o tome...nešto tu ima:scratch

Pozdrav Joe!:mrgreen:

...bakar je fitotoksičan za breskvu u vegetaciji...međutim, sad, u vrijeme mirovanja vegetacije, a najbolje u veljači bakar je OBVEZAN... ja koristim bordošku juhu u koncentraciji od 3% (3 kg/100 l vode)...količina vode u ovom, zimskom prskanu ne treba biti ispod 1000 l/ha, a koristiti treba crvene dizne na atomizerima...svako stablo treba doslovno "okupati" on najtanje grančice do zemlje...
...pravilno izvedeno prskanje poznaje se po tome što je svako stablo sa svih strana jednolično plavo kao štrumpf...
...da bi se ovo postiglo, traktor se treba kretati sasvim polako, a vjetra NE SMIJE biti...
...dakle, ukoliko sada upotrijebite 30 kg bordoške juhe u 1000 l vode (u mojem slučaju 2 atomizera od 440 litara, crvene dizne), a u vrijeme bubrenja pupa pa do faze ružičastog pupa (znači, neposredno pred otvaranje cvjetova) idete 2 puta sa po 1kg "Chromodina" na 1 atomizer (kod mene agromehanikin od 440 litara, ovaj puta žute dizne) u razmaku od desetak dana - KOVRČAVOSTI NE SMIJE I NEĆE BITI
pozzz

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
a zašto dva puta Chromodin breskvar,to ovisi o padalinama valjda,ja uvijek idem jednom i nikada problema,nema se vremena dva puta jer on ide kad pup nabubri pa se bakrom više nesmije a poslije se brzo otvori pa nemožeš stići dva puta,osim ako kiša padne u tih tjedan dana recimo.

B

brle

Guest
Pozdrav ! Ja koristim Chromodin 3 puta , ito prva dva največom dopuštenom dozom i treći puta preventvnom dozom. Chromodin ne šteti i ne smeta ni listu ni cvijetu. Isto tako se primjenjuje i Delan.Jel razmišljate štogod o rezidbi ?

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Pozdrav ! Ja koristim Chromodin 3 puta , ito prva dva največom dopuštenom dozom i treći puta preventvnom dozom. Chromodin ne šteti i ne smeta ni listu ni cvijetu. Isto tako se primjenjuje i Delan.Jel razmišljate štogod o rezidbi ?[/QUOTE

tko mora nema izbora,tko god može neka odgodi rezidbu što duže može,ja režem pred samu cvatnju,dakle puno manja opasnost smrzavanja i odgađanje kretanja vegetacije i do 7 dana što je meni spasilo nasad prošle godine,a ostalima oko mene se smrzlo. jabuke i osalo voće se može mada nije ni njima preporučljivo ali breskvi nikada,naravno onaj tko ima puno nema izbora. i Chromodin Brle,jednom i dosta,ostalo je bacanje love,naravno ako kiša padne onda se mora,ako nepadne biljka je zaštičena jer sredstvo nije isprano i nema potrebe. a cvijetu smeta itekako,to je bakar,a i zašto ga koristiti u cvijetu,ima drugih sredstava bez bakra. dobra zimska zaštita i nema brige,a to je kod mene recimo,bakar u jesen,bakar u proljeće,chromodin kod bubrenja pupova,pa king za tripse,pa teldor za moniliju,pa opet pred kraj cvatnje teldor ili signum,pa dithane nekoliko puta u razmaku 7 dana za šuljikavost itd,pa calypso za uši i pred svaku berbu signum za moniliju,odnosno trulež ploda. i to je uglavnom to. nikada nikakvih problema sa bolestima nisam imao,znači sistem djeluje.

Posljednje uređivanje:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Piše da se Chromodin smije korisiti samo 1 put.

pa ni netreba ti više,samo pogodiš pravo vrijeme. ja imam devet sorti pa mi je problem malo,moram sve posebno kad koristim Chromodin,ostala sredstva sve skupa osim teldora.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Koje kombinacije koristiš? Teldor, Chromodin i bakar ideš samostalno ostalo mix?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
-u fazi “mišijih ušiju”,odnosno,otvaranja pupova,zaštitu vršimo organskim fungicidima CHROMODINOM S-65 u koncentraciji od 0,15% ili DELANOM 700 WDG u koncentraciji od 0,1%.Ova dva fungicida nikako ne upotrebljavati u kasnijim fazama,jer postaju fitoksična.
Sva ova tretiranja moraju biti kvalitetno odrađena,posebno prva dva,kada je potrebno voćku dobro “okupati”.Ako prilikom zaštite dođe do oborina,potrebno ju je ponoviti čim to vremenske prilike dozvole.

Chromodin S-65

AKTIVNA TVAR:dodinacetat 65 %.

Primjena: Za suzbijanje:
1) pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia spp.),0.06-0.10 % (6-10 g u 10 L vode),

2) kozičavosti lišća višnje (Blumeriella jaapi),0.08-0.10 % (8-10 g u 10 L vode),

3) crvene paleži lišća ribiza (Pseudopeziza ribis).0.06-0.10 % (6-10 g u 10 L vode).

Broj primjena: 1 put tijekom vegetacije.

Mogućnost miješanja: Ne preporučuje se miješanje s dinokapom, dikofolom, tetradifonom, uljnim i alkalnim sredstvima (Bordoška juha) i močivim sumporom.

Ograničenja: Izbjegavati primjenu sredstva kod visokih temperatura zraka.

Napomena: Slabija koncentracija primjenjuje se za preventivna, a jača za kurativna suzbijanja navedenih bolesti. Nije opasan za pčele tijekom primjene.

Fitotoksičnost: Za jabuke i kruške kod niskih temperatura (ispod 15 oC).

Popratne pojave: Može uzrokovati mrežavost plodova ako se sredstvo primjenjuje u cvatnji ili zametanju plodava.

Karenca: 21 dan za voćke i ribiz.

Skupina otrovnosti: IV.

Postupak kod primjene: Spriječiti gutanje, udisanje ili dodir s kožom. Pažljivo oprati izložene dijelove tijela.

Antidot: Nema. Potrebno je simptomatsko liječenje.

Na vrh