• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Re: BRESKVE

šta bi to moglo biti nešto bijelo kao prah ispod lista,da se skinuti sa prstima,kao pepelnica igleda? ovi iz savjetodavne službe su bili prošle godine i nisu znali šta je,i sad se opet pojavilo,na nektarinama i kasnim sortama samo. lani se pojavljivalo po malo i na kraju cijelo stablo bude takvo,probao i sa Vertimekom zbog pauka i sredstvima protiv pepelnice i ništa,na kraju sam ostavio tako do poslije berbe i bakrom riješio stvar.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

dane001 kaže:
šta bi to moglo biti nešto bijelo kao prah ispod lista,da se skinuti sa prstima,kao pepelnica igleda? ovi iz savjetodavne službe su bili prošle godine i nisu znali šta je,i sad se opet pojavilo,na nektarinama i kasnim sortama samo. lani se pojavljivalo po malo i na kraju cijelo stablo bude takvo,probao i sa Vertimekom zbog pauka i sredstvima protiv pepelnice i ništa,na kraju sam ostavio tako do poslije berbe i bakrom riješio stvar.
...a na plodovima nema simptoma?

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

nema,sve normalno sa plodovima. negdje mi čak i nastane rupa gdje je to bijelo,i rubovi oko rupe pocrne i požute.

K

kicca

Guest

Pozdrav kolege
@dane001
Ja mislim da je to pepelnica nektarine su osetljive na nju i tesko se suzbija na njima kao i na jabukama uostalom probaj iduce godine prvi tretman jos u roza pupoljku pa dalje redovno u prskanje ubacuj sredstva protiv pepelnice ja sam imao taj problem i znam da na breskvi kurativno ne pomaze nista samo prevencija ;)
Inace cena u Srbiji na veliko "puna cetvorka" za Rusiju od 65-75 eurocenti malo sitnija od toga na kvantaskim pijacama se daje od 25 -35 eurocenti za industriju se radi otkup 6-7 eurocenti Jednostavno Veoma Lose :evil:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

ma nije pepelnica,ona se javja na gornjoj strani lista a ne ispod,a i da je pepelnica bila bi i na plodovima ako ne griješim.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

a smola na plodovima,to se javlja nakon oštečenja ili je nešto drugo u pitanju?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ovo je slika ovogodišnje breskve , nepoznata vrsta i porijeklo :lol:
Plodovi su ubrani da ne propadnu do kraja , prvo posivi pa na sivom dijelu počne truliti .
Kako to spriječiti da nagodinu papamo fine zdrave plodove .thx.
breskva_97149.jpg

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

puknuti kaže:
Ovo je slika ovogodišnje breskve , nepoznata vrsta i porijeklo :lol:
Plodovi su ubrani da ne propadnu do kraja , prvo posivi pa na sivom dijelu počne truliti .
Kako to spriječiti da nagodinu papamo fine zdrave plodove .thx.
breskva_97149.jpg
to je monilia fructigena-trulež plodova,za sada se najbolji pokazao SIGNUM-prodaje chromos,75 gr na 100 l vode,100gr-75 kn

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

dane001 kaže:
a smola na plodovima,to se javlja nakon oštečenja ili je nešto drugo u pitanju?
smola se javlja kada plod napadne savijač-ide insekticid,ali sada je kasno za to,pogledaj programe zaštite

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

zvonis01 kaže:
to je monilia fructigena-trulež plodova,za sada se najbolji pokazao SIGNUM-prodaje chromos,75 gr na 100 l vode,100gr-75 kn
A kada prskati?

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

puknuti kaže:
zvonis01 kaže:
A kada prskati?
pričekaj breskvara da čujemo praksu,znam za šljivu :scratch

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...dva puta u cvatnji (puna cvatnja i kraj cvatnje), te još jednom "signum" 2 tjedna pred zriobu...međutim, jednako je važno i izbalansirati gnojidbu, naročito ne prekasno dati visoke doze dušika da se izbjegne prenagli porast ploda i njegovo pucanje...
...isto tako, treba suzbijati i kasnije generacije breskvinog savijača i moljca jer je monilija prije svega parazit rana i svako oštećenje na plodu je mjesto ulaska gljive...
...kod prorjeđivanja valja paziti da se ostavi dovoljan razmak između plodova da gljiva sa već inficiranog ploda ne prelazi na druge, zdrave plodove...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

zvonis01 kaže:
puknuti kaže:
zvonis01 kaže:
A kada prskati?
pričekaj breskvara da čujemo praksu,znam za šljivu :scratch
...ako imaš veću površinu, bolje uzmi kilogramsko pakiranje, jeftinije je - košta 540 kn...ja koristim 800 g na hektar

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

...ma kaj ti je 8) , imam jednu brskvu (stablo)u vrtu .
Zanimljivo je da je to samonikla breskva (korjen ili koštica ) Sad je velika cca 2,5 m .
Nikla je sama 4-5 m ispod posađene koja je morala van zbog prostora na dvorištu .
Svi se čude kako su plodovi isti kao na "orginal" stablu .
Mislim da su joj to prvi plodovi ...no možda se i varam .

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

puknuti kaže:
...ma kaj ti je 8) , imam jednu brskvu (stablo)u vrtu .
Zanimljivo je da je to samonikla breskva (korjen ili koštica ) Sad je velika cca 2,5 m .
Nikla je sama 4-5 m ispod posađene koja je morala van zbog prostora na dvorištu .
Svi se čude kako su plodovi isti kao na "orginal" stablu .
Mislim da su joj to prvi plodovi ...no možda se i varam .
znači baviš se i kloniranjem :lol: :lol:

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...lijepo, Dane...pravilno prorijeđeni plodovi, što, naravno, prati i primjerena krupnoća i kvaliteta...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

jednu sam pobrao do kraja i vagao,bilo je 45 kila,sve krupne,a stablo sam morao povezati na par mjesta koliko se savilo,nesmijem više ostavljati tako,barem dok ne ojačaju stabla.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Dane ako su nas dobro učili za voćara ti nisi dobro prorijedio, previše si ostavio, a sad Breskvar koji ima jako puno iskustva kaže suprotno. Probaj neku sredinu, ja bito tvoje prorijedio još o ho ho, ali ja sam u toj priči nitko i ništa, tako da moje mišljenje uzmi sa rezervom. Pozdrav

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

različito sam prorjeđivao,ovisi što mi je za štand pred kućom a što na veliko. po pravilu bi trebao 15cm i više jednu od druge i da vidiš kolike budu velike,ali nije bitno,prorjedim onoliko koliko je potrebno da ostanu dovoljno velike,ove na slici još nisu dosegle punu veličinu,a kad sazore ide ih pet u kilu.

Najnoviji postovi

Na vrh