dane001
Aktivni član
- Tu od
- 7 Svi 2009
- Poruka
- 2,262
...najjednostavnije bi, ukoliko imaš u donjem dijelu krošnje jakih jednogodišnjih izboja obraslih prijevremenim grančicama tzv. mlazova ili vodopija odrezati sve grane do iznad njih, a od njih formirati novi kostur tj. nove sekundarne grane...te izboje lako ćeš prepoznati po znatno svjetlijoj boji kore, a debeli su obično 2 cm i više u promjeru...naravno, gledaj da ti izboji rastu na vanjskoj strani osnovnih grana, a ne u sredini krošnje, naročito ukoliko se radi o uzgojnom obliku vaza...
...ukoliko takvih grana nemaš na svakoj preizduženoj primarnoj ili sekundarnoj grani pronađi jednogodišnju mješovitu grančicu koja je izbila najbliže osnovi i odmah iza nje pilom odreži granu...ne boj se drastičnog reza, iduće godine dobit ćeš mnoštvo jednogodišnjih izboja i moći ćeš iznova formirati krošnju
...btw. pronađi na you tube "how to prune mature peach tree" video...
...idući tjedan slikat ću nekoliko takvih primjera i postaviti to na forumu...
...puno hvala na odgovoru, čim se otopi snijeg krećem u napad!!! :supz:
...sutra slijede fotke, za početak jedno stablo, najprije neorezano, zatim isto orezano...i vraćeno odjednom povratnim rezom tj. ono što ja zovem "regeneracija Zabok"još nešto što je bitno kod toga a breskvar nije spomenuo. ako su ti breskve velike,a predpostavljam da jesu ako su ti već pobjegle u vis. smiješ odrezati,odnosno skratiti samo jednu osnovnu granu na neku nižu,drugu tamo negdje u 5mj kod zelene rezidbe a treću i četvrtu ako imaš takav uzgojni oblik,tek nagodinu,da nebude nismo znali. i naravno obavezno vosak po rezu.
...sutra slijede fotke, za početak jedno stablo, najprije neorezano, zatim isto orezano...i vraćeno odjednom povratnim rezom tj. ono što ja zovem "regeneracija Zabok"
...postavio bi sad, al baterije su prazne...
...a slikat ću ga i u vegetaciji pod rodom
...oooo može može...btw. oni filmići s ytube -a su odlični...skuži se dosta stvari
dane-ajde stavi na imageshacku opciju- 15" monitor -da se bolje vidi
ako se smijem ubaciti...
gdje si ti vidio te podatke da je cabuna ba tolikoj visini? Mislim da to nije točan podatak, eventualno na vrhu brda, ali dolje uz cestu sigurno ne. Meni je jednom čovjek sa nekim đipom koji ima mjerač nadborske visine izmjerio u vinogradu u Cabuni visinu, ne sječam se točno koliko je bila, ali znam da nije bila preko 300 m...
dane-ajde stavi na imageshacku opciju- 15" monitor -da se bolje vidi
Da vas sve pitam, ako špricam bakrom u cvatnji, fitotoksičnost bla bla, fitotoksičan je plod? Može otpasti cvijet i tako to,jel? Ako ne planiram imati ploda, idem samo na uzgojni oblik drvceta, da li primjena bakra ima opravdanje? Hvala. Poz
zanimljivo pitanje. fitotoksičan je i list,a ako on otpadne onda to baš i nevalja jel. nemam pojma,mislim da nemaš potrebe s bakrom tako kasno,pa imaš zamjenskih sredstava za sve,i jeftinijih u pola čak,tako da sve to skupa nema logike.