• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
E a na gajbu cresthavena si zaboravio ili če bit i kod tebe cresthavena .

:madmana::madmana:

ni na cresthavenu ni venusu ni fayetu,,,a boga mi ni na ovima prije niti komada jednog jedinog :mrgreen:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
:madmana::madmana:

ni na cresthavenu ni venusu ni fayetu,,,a boga mi ni na ovima prije niti komada jednog jedinog :mrgreen:

Nema ti druge več na plac po koju kilu :madmana: tolko da ne zaboraviš kak izgledaju:D il za jednu desetak dana navrati da zmaznemo ovo moje bogčije :roll:

Slavko

Novi član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
13
Momci stvarno mi je žao što vam je mraz napravio toliko problema, prošle godine smo imali veliko nevreme i nisam hteo da šaljem slike jer je bilo jako ružno. U kakvoj su vam sada kondiciji breskve s obzirom da nisu imale plodova, je li bilo jakih izboja i kakvu ste zelenu rezidbu imali, ako ste je radili?

Da li su bar neke sorte uspele da očuvaju plodove nakon tolike hladnoće?

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Breskve izgledaju super za sledeću sezonu, a jedino je preživijo Red Heven njemu hladnoća i mraz nisu ništa škodili, taman je bilo manje za proređivnje.

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
uz ugradu bi posadio 3-4 breskve/nektarine na duzinu od 5-6m,isao bi na vitko vreteno kako bi malo i zagradio pogled susjede na moju terasu :D...
trenutno imam redhaven i redskin,pa ma zanima koje jos sorte staviti kako bi se dolazile jedna za drugom a ne u isto vrijeme,i da je zadovoljavajuce kvaliteta(socnost,kalanka...) i kvantiteta ploda...

ove godine na zalost nisam imao (kao ni vecina) niti jednog ploda na breskvama ....

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
uz ugradu bi posadio 3-4 breskve/nektarine na duzinu od 5-6m,isao bi na vitko vreteno kako bi malo i zagradio pogled susjede na moju terasu :D...
trenutno imam redhaven i redskin,pa ma zanima koje jos sorte staviti kako bi se dolazile jedna za drugom a ne u isto vrijeme,i da je zadovoljavajuce kvaliteta(socnost,kalanka...) i kvantiteta ploda...

ove godine na zalost nisam imao (kao ni vecina) niti jednog ploda na breskvama ....
...ako misliš da ti rane sorte budu kalanke, tj. one koje dozrijevaju u lipnju i početkom srpnja - to je teško ostvarivo, budući da su rane sorte u našim rasadnicima sve durancije, eventualno (kao npr. collins) - polukalanke...

...tebi su najbliži rasadnici "Kraš" u Osijeku i "Hadrović" u Erdutu, pa pogledaj što imaju u sortimentu u ponudi sada za jesenju sadnju...u njihovim katalozima sorte su posložene po redoslijedu dozrijevanja...

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
Koja bi Breskvar bila najbolja rana po tvom subjektivnom misljenju?

Kad bi sebi za dvoriste trebao posaditi 4 breskve koje bi to bile(od rane do kasne)?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Koja bi Breskvar bila najbolja rana po tvom subjektivnom misljenju?

Kad bi sebi za dvoriste trebao posaditi 4 breskve koje bi to bile(od rane do kasne)?
...to je ovako jako teško reći, jer zadnje 2 godine nisam pratio ponudu rasadnika. Meni se od ranih apsolutno najboljom pokazala Queencrest, no stalno dolaze nove sorte. Javi što tebi najbliži rasadnici imaju pa ću ti, ukoliko znam, preporučiti između ponuđenih sorti...

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
evo stavljam ponudu Krasa i Poljoprivrednog instituta Osijek .... (nadam se da admini nemaju nista protiv,jer nemam namjeru reklamiranja)

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
evo stavljam ponudu Krasa i Poljoprivrednog instituta Osijek .... (nadam se da admini nemaju nista protiv,jer nemam namjeru reklamiranja)

...pokušavam povećati tekst - ali ne ide. Valjda zato što sam informatički Fred Flinstone (ili je u pitanju godina proizvodnje?) :p

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Da! Uzmi od instituta Queencrest i Elegant Lady, a od "Kraša" Rich Lady i Fayett. I imat ćeš od ranih do kasnih dosta kvalitetne sorte...tim redoslijedom...

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
ok,hvala Breskvar,bio sam u ponedjeljak u rasadnicima pa jos nisu imali u trapovima sadnice,kao nisu stigli povaditi .....
nadam se da ce sutra biti breskvica :)

i jos jedno pitanje,dali je moguce izvesti (vitko) vreteno na podlozi P.Persica?
jel imate kakvih sugestija pri odabiru sadnice kakve moraju biti za navedeni oblik?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ok,hvala Breskvar,bio sam u ponedjeljak u rasadnicima pa jos nisu imali u trapovima sadnice,kao nisu stigli povaditi .....
nadam se da ce sutra biti breskvica :)

i jos jedno pitanje,dali je moguce izvesti (vitko) vreteno na podlozi P.Persica?
jel imate kakvih sugestija pri odabiru sadnice kakve moraju biti za navedeni oblik?

...moguće jest, ali su moja iskustva s tim uzgojnim oblikom loša...ja ih uzgajam kao tzv. "prijevremenu vazu" sa 3 m razmaka u redu i 5 m između redova...

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
sadnica ce biti za 10tak dana :( niti u polj.institutu ni u krasu ...
sta mi ne kazu gdje su sadnice sam cu ih izvaditi :D

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259

Ja imam breskvu na vretenu, i jako sam zadovoljan. Za podizanje vitkog vretena, najbolje da su sadnice manje ili najbolje okulanti. Jer iz okulantima možeš tačno formirati na određenu visinu donje nosače, pa evo malo da objasnim kako to ja radim.

Breskvu obično podižem iz okulanta, jer u prvoj godini mogu formirati donje skeletne grane tačno na određenu visinu obično 80-90 cm.
U prvoj godini iz okulanta naraste sprovodnica sa grnama, sve grane ispod 80 cm se otkinu dok su zelene.
U drugoj godini u proljetnoj rezidbi ostavljam samo donje 3-4 grane pravilno raspoređene u krug i sprovodnicu, a sav rod otkinem eventualno ostavim simbolično 2-3 ploda po stablu. Razlog skidanja ploda je da dobijem što jače donje grane jer će mi one kasnije biti osnovni nosači. Takoće u drugoj godini u zelenoj rezidbi izoliram vrh da sprovodnica ide u visinu.
U trećoj godini pošto sam formirao donje skeletne grane ostavljam na svakom nosaču 2-3 grane za rod i toliko isto zamjene odnosno sječem grne na 2 pupa, a ostatk komplet izbacijem. Na sredini stabla formiram tkođe 2 do 3 manja nosača tako što granu presjecam na 4-5 pupova od sprovodnice i sa njih takođe skinem rod. Ostavim još na sredini sprovodnice par lijepih grana (koje nisu punu jake) za rod a ostale grne sječem na 2 pupa za zamjenu. A Vrh izoliram. U trćoj godini dobivam rod od 6-7 Kg po stablu.
U četvrtoj godini postupak je sličan samo što na donjim nosačima ostavljam 4-5 rodnih grana ostalo zamjena, na srednjim nosačima 2-3 rodne grane isto toliko zamjene, a na sprovodnici u rezmaku od 15-20 cm (ono što smo sjekli u prethodnoj godini na 2 pupa), s tim da na vrhu ostvim malo gušće, odnosno više ga opteretim. Obično berem rod od 20 - 25 Kg po stablu.
U narednim godinama postupak je isti kao i u četvrtoj godini, isti broj grana po nosačima, eventualno koja više grana na sprovodnici i na vrhu tako da rod ne prelazi 30 Kg po stablu. U svim godinama od druge pa nadalje radi se proređivanja plodava na razmak od 8-10cm takođe i zelena rezidba. Samo da napomenem (za početnike) da je jednogodišnja grana kod breskve rodna grana, zamjena je grana presječena na 2-3 pupa.
Da još napomenem da slabo bujne sorte sadim na 4x2m, a bujne na 4,5x2,3m ili 4,5x2,5m.

I imam jedno pitanje za sve, dali neko ima posađene sorte breskve Maria Bianca i Maria Marta, odnsno kakva su iskustva sa njima?

Posljednje uređivanje:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Samo jedno mogu reći za Kraš jako-jako loše sadnice,npr kruška je cijepljena direkt na dunju a između mora biti međupodloga divlje kruške tj.dvogubo kalamljenje,pa se kruška samo prelomi na kalemu nema dobar afinitet.
Sadnice jabuka su zaražene i to jako rakom korjenovog vrata podloga MM106,breskve nakon nekog vremena lupi ih bakterioza,a kajsije neću ni da pričam ,sve u svemu jako loše.
Ne peru pribor za kalamljenje i to je to sve navrat nanos.
Moj savjet je poljoprivreni institut Osijek ili mislm da ima u Miholjacu rasadnik.

spoki007

Član
Tu od
27 Ožu 2009
Poruka
96
jos jedno pitanje....dali sada kad je otpalo gotovo svo lisce sa breskvi obaviti spricanje crvenim uljem ili slicnim preparatima?
ono sto mi nije jasno ima hrpa preparata kojima se moze spricati,zanima me koja je najbolja kombinacija za spricanja?

posto imam mali broj stabala (par breskvi,par sljiva,marelica itd) nije mi bas ekonomicno kupiti 1l crvenog ulja jer ga necu potrositi 10godina a i vijek trajanja ce mu vjerojatno isteci,ima li neko manje pakiranje takvih stvari i koliko cca kostaju,nesto kao best buy (cijena nije toliko presudna) za "vikend" vocare?

Prilozi

• zimsko prskanje.jpg
    zimsko prskanje.jpg
    44.8 KB · Pregleda: 138

Najnoviji postovi

Na vrh