i jos jedno pitanje,dali je moguce izvesti (vitko) vreteno na podlozi P.Persica?
jel imate kakvih sugestija pri odabiru sadnice kakve moraju biti za navedeni oblik?
Ja imam breskvu na vretenu, i jako sam zadovoljan. Za podizanje vitkog vretena, najbolje da su sadnice manje ili najbolje okulanti. Jer iz okulantima možeš tačno formirati na određenu visinu donje nosače, pa evo malo da objasnim kako to ja radim.
Breskvu obično podižem iz okulanta, jer u prvoj godini mogu formirati donje skeletne grane tačno na određenu visinu obično 80-90 cm.
U prvoj godini iz okulanta naraste sprovodnica sa grnama, sve grane ispod 80 cm se otkinu dok su zelene.
U drugoj godini u proljetnoj rezidbi ostavljam samo donje 3-4 grane pravilno raspoređene u krug i sprovodnicu, a sav rod otkinem eventualno ostavim simbolično 2-3 ploda po stablu. Razlog skidanja ploda je da dobijem što jače donje grane jer će mi one kasnije biti osnovni nosači. Takoće u drugoj godini u zelenoj rezidbi izoliram vrh da sprovodnica ide u visinu.
U trećoj godini pošto sam formirao donje skeletne grane ostavljam na svakom nosaču 2-3 grane za rod i toliko isto zamjene odnosno sječem grne na 2 pupa, a ostatk komplet izbacijem. Na sredini stabla formiram tkođe 2 do 3 manja nosača tako što granu presjecam na 4-5 pupova od sprovodnice i sa njih takođe skinem rod. Ostavim još na sredini sprovodnice par lijepih grana (koje nisu punu jake) za rod a ostale grne sječem na 2 pupa za zamjenu. A Vrh izoliram. U trćoj godini dobivam rod od 6-7 Kg po stablu.
U četvrtoj godini postupak je sličan samo što na donjim nosačima ostavljam 4-5 rodnih grana ostalo zamjena, na srednjim nosačima 2-3 rodne grane isto toliko zamjene, a na sprovodnici u rezmaku od 15-20 cm (ono što smo sjekli u prethodnoj godini na 2 pupa), s tim da na vrhu ostvim malo gušće, odnosno više ga opteretim. Obično berem rod od 20 - 25 Kg po stablu.
U narednim godinama postupak je isti kao i u četvrtoj godini, isti broj grana po nosačima, eventualno koja više grana na sprovodnici i na vrhu tako da rod ne prelazi 30 Kg po stablu. U svim godinama od druge pa nadalje radi se proređivanja plodava na razmak od 8-10cm takođe i zelena rezidba. Samo da napomenem (za početnike) da je jednogodišnja grana kod breskve rodna grana, zamjena je grana presječena na 2-3 pupa.
Da još napomenem da slabo bujne sorte sadim na 4x2m, a bujne na 4,5x2,3m ili 4,5x2,5m.
I imam jedno pitanje za sve, dali neko ima posađene sorte breskve Maria Bianca i Maria Marta, odnsno kakva su iskustva sa njima?