nemam još namjeru rezati... samo prikupljam informacije
dao sam im sve maksimalno a ove godine zima uništila cvijet i nije bilo ni jednog ploda, valjda su zato bujne!? premda su i u prvoj godini lijepo napredovale...
prisiljen sam potražiti pomoć, naime imam maleni voćnjak i u njemu nekoliko stabala breskve i nektarine (raznih vrsta) vrlo bujne za svoju dob od dvije godine. pokušao sam staviti sliku ( ako uspije) molio bi znalce za savjet kako napraviti rezidbu...
unaprijed hvala!
...jedan od razloga bujnosti je svakako i to što nisu imale roda
Što prije , na dubinu od 3-5cmartyman:pripremio sam nešto sjemenki vinogradske breskve... zna li netko kad ih treba posaditi i na koju dubinu da bi u kolovozu bile za cjepljenje?
trenutno su u podrumu prekrivene vlažnim pijeskom... dakle mogu ih već sutra posaditi u vrt?Što prije , na dubinu od 3-5cmartyman:
Što prije , na dubinu od 3-5cmartyman:
kaj nema snjega kod tebe i nije li još rano ?Makaze naoštrene, počela razidba breskve.
Nema snjega, samo je kiša padala, evo i danas. Ma nije rano, svake godine ovako orezujemo i nema nikakvih problema. Kad prošle godine nije bilo ništa, posle onake zime onda neće nikad. A jabuku i krušku krenemo već u drugoj polovini 12-tog mjeseca.
...jedan link o rezidbi bresaka:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=tj2QTmq4GyQ[/YT]
...jedan od razloga bujnosti je svakako i to što nisu imale roda ove godine. No, nikada, ama baš nikada ne kukaj da su ti breskve prebujne. Breskva rađa samo na jednogodišnjim izbojima, a kvalitetan plod daje samo na dugim mješovitim jednogodišnjim izbojima.
...a jedan od osnovnih preduvjeta (uz odgovarajuću gnojidbu) da stablo svake godine ima dovoljan broj jakih jednogodišnjih izboja jest rigorozna i kvalitetna rezidba. Stoga breskvari u šali govore "breskvu treba dati rezati onome tko te mrzi". Ne plaši se jake rezidbe i ne kukaj zbog prevelike bujnosti
...nema nikakve razlike između rezidbe breskve i nektarine, baš nikakve...
Ako smem da pitam zbog čega čekati.
Može se ono još malo pričekati, ali ko ima malo. Drugo već od polovine 2-gog mjesece zna se desiti da krene malo breskva pa treba uraditi zimsko prskanje, za tafrinu. Zato kad je fino sve orezano, grane pokupljene milina, a i navali drugi posao.
ja isto polovicom 2 miseca rezem,nemam puno pa je ok,al da imam vise trebalo bi pocet dosta ranije da se stigne napravit sveVidi ima jedan kod mene sa breskvama i rezo lani pod cvatnjom i kasnije i imo roda a ja se požurio pa si mislim ove godine i ja tako a i sa poslom do prolječa nemogu drugačije nego samo nedjeljom a to neču .
Vidi ima jedan kod mene sa breskvama i rezo lani pod cvatnjom i kasnije i imo roda a ja se požurio pa si mislim ove godine i ja tako.