• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
a čemu žurba uopće,kad se vrijeme stabilizira poprskajte onda i sve će biti u redu,a ne hvatati jedan dan u tjednu između snijega kiše ili neznam čega. ja nikad ne prskam prije trećeg mjeseca,drugo ako se baš vrijeme proljepša i ranije ali stvarno nema potrebe,i neka padne puno kiše sapere sredstvo i onda moraš ponovo i tako možeš pet prskanja obaviti umjesto samo jednog ili dva sa istim učinkom.

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
temperatura bi trebala biti veća od 5 C i dovoljno vremena da se naneseno sredstvo osuši... kod mene je jučer bilo kiše ali ništa nije ispralo, no ionako ide nordox za nekoliko dana...

jel nordox dobar protiv kovrcavosti lista,prosle godine me izludila nisam polio na vrijeme i oslo sve kvragu.
rekli su mi da polijem kad pup pocne bubrit,i kad izidu listovi kao misije usi kazu da ta dva puta tretiram.
sta je najbolje

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
jel nordox dobar protiv kovrcavosti lista,prosle godine me izludila nisam polio na vrijeme i oslo sve kvragu.
rekli su mi da polijem kad pup pocne bubrit,i kad izidu listovi kao misije usi kazu da ta dva puta tretiram.
sta je najbolje

to su ti možda rekli za Chromodin a ne Nordox,tamo negdje pred kraj idućeg tjedna ili kad se temperature stabiliziraju idi sa Nordoxom,i ako padne puno kiše ponovi,i gotovo sa njime jer on sadrži bakar u velikom postotku kao što ti i piše pa nesmiješ,dalje kako sam ti napisao,i nemaš brige sa kovrčavosti.

aterik

Član
Tu od
15 Pro 2012
Poruka
169
sta je najbolje
ja ti nisam neki stručnjak, samo radim kako me savjetuju i to ti mogu preporučiti jer kovrčavost kod mene još nije pojavila... dakle ja koristim crveno ulje, nordox i cromodin u tu svrhu... crveno ulje u fazi mirovanja ( to je već obavljeno) no u toj fazi mogu biti i druga sredstva kao npr. bordoška juha, plavo ulje i sl.
u fazi bubrenja pupa koristim nordox i ovdje je alternativa neoram, cuprablau i sl.
do početka cvatnje koristim cromodin ali ti možeš i druge poput dodine s-65, difkor, daconil, delan i sl.
Obzirom da do infekcije može doći samo za kišnih dana i na temperaturi iznad 5 C ( tako kažu stručnjaci) potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije najavljene kiše po mogućnosti bez vjetra... još jedan detalj, sa pripravcima na bazi bakra je poželjno dobro "kupati voćke" dakle uz veliki utrošak vode...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja ti nisam neki stručnjak, samo radim kako me savjetuju i to ti mogu preporučiti jer kovrčavost kod mene još nije pojavila... dakle ja koristim crveno ulje, nordox i cromodin u tu svrhu... crveno ulje u fazi mirovanja ( to je već obavljeno) no u toj fazi mogu biti i druga sredstva kao npr. bordoška juha, plavo ulje i sl.
u fazi bubrenja pupa koristim nordox i ovdje je alternativa neoram, cuprablau i sl.
do početka cvatnje koristim cromodin ali ti možeš i druge poput dodine s-65, difkor, daconil, delan i sl.
Obzirom da do infekcije može doći samo za kišnih dana i na temperaturi iznad 5 C ( tako kažu stručnjaci) potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije najavljene kiše po mogućnosti bez vjetra... još jedan detalj, sa pripravcima na bazi bakra je poželjno dobro "kupati voćke" dakle uz veliki utrošak vode...

tako je,samo što je crveno ulje skupo ako imaš veće površine,Nordox je sasvim dovoljan. a prskanje Cromodinom je potrebno obaviti kad se pjave mali listići kako kaže vitomir,jer ako padne kap kiše na te listiće odnosno cvjetni pup onda i donese konidije pa se razleti i zarazi sve listiće okolo. zbog toga je jako bitno reći i to da se ne prska cijeli nasad odjednom,nego po sortama,meni se jednom desilo da sam zaštitio jednim prskanjem ove koje su počele listati i pupati a kasnije se zarazile ove druge koje su kasnije krenule a ja poslije više nisam prskao,dakle prskanje sa Chromodinom po redu kako koja lista odnosno pupa. nije to baš jednostavno kako se čini,ljudi prskaju pa se ipak zaraza pojavi,dobro je ako nema kiše ali ako je kišno proljeće u fazi dok su najosjetljivije nema toga koji neće imati malo kovrčavosti.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Vjerovatno će ove godine biti frkanja (kovrčavosti)

Branko, prerano je za ovakav zaključak. Kovrčavosti NEĆE biti ako se preventivna prskanja odrade na vrijeme i u preporučenim koncentracijama. A to znači - i bez obzira na to koliko je voćaka do tada orezano. Znači, prska se kada treba i nastavi se dalje s rezidbom.

Jedino, ukoliko oborina bude odviše, može se ići i sa kojim tretiranjem više. Npr. prvi suhi dan s temperaturama iznad nule odradi se prskanje bordoškom juhom, a onda 7 - 10 dana poslije još jednom npr. Nordoxom. I onda nakon još 10-ak dana sa Daconylom 2 l/ha. Može se i 2 puta ići Chromodinom, prvi puta kad pupovi dobro nabubre i počnu se otvarati vršni pupovi na jednogodišnjim izbojima sa 1 i pol kg/ha i onda još jednom neposredno dan - dva pred početak cvatnje sa 1 kg/ha. Ovo sve, naravno, ako količina oborina bude stvarno pretjerana...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Vjerovatno će ove godine biti frkanja (kovrčavosti)

ma svakom se desi kao što sam i rekao,ako je kišna godina teško je,ali i ako se pojavi to su male površine oštećenja,ništa strašno.

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
Branko, prerano je za ovakav zaključak. Kovrčavosti NEĆE biti ako se preventivna prskanja odrade na vrijeme i u preporučenim koncentracijama. A to znači - i bez obzira na to koliko je voćaka do tada orezano. Znači, prska se kada treba i nastavi se dalje s rezidbom.

Jedino, ukoliko oborina bude odviše, može se ići i sa kojim tretiranjem više. Npr. prvi suhi dan s temperaturama iznad nule odradi se prskanje bordoškom juhom, a onda 7 - 10 dana poslije još jednom npr. Nordoxom. I onda nakon još 10-ak dana sa Daconylom 2 l/ha. Može se i 2 puta ići Chromodinom, prvi puta kad pupovi dobro nabubre i počnu se otvarati vršni pupovi na jednogodišnjim izbojima sa 1 i pol kg/ha i onda još jednom neposredno dan - dva pred početak cvatnje sa 1 kg/ha. Ovo sve, naravno, ako količina oborina bude stvarno pretjerana...

Breskvar da prije 10-ak dana, prije ovih kiša okupli smo voćke bordoškom juhom, pa bi ovaj tjedan išli sa tvojim gore prijedlogom......šta preporučaš Nordox i Daconyl ili dva puta Cromodin???

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

Da Hvala breskvaru na savjetu.Bojim se s obzirom na vremenske uvjete i mogučnosti ulaska traktorom u vočnjak s obzirom što imam 35cm snijega i granja uvočnjaku.Sad kad temperatura nekontrolirano krene bit će svega.Opet se sprema čudna godina.Kako bilo da bilo borit ćemo se da bude sve najbolje a onda vidjet ćemo rezultate.Pozdrav

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Breskvar da prije 10-ak dana, prije ovih kiša okupli smo voćke bordoškom juhom, pa bi ovaj tjedan išli sa tvojim gore prijedlogom......šta preporučaš Nordox i Daconyl ili dva puta Cromodin???

Pošto ste dolje u Hercegovini gdje vegetacija kreće ranije, ako je bilo puno kiše još jedno tretiranje s Nordoxom sada (pod uvjetom da nije krenula vegetacija). Kako niti Chromodin, a niti Daconyl nisu skupi preparati - možete ići s oba...

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
Pošto ste dolje u Hercegovini gdje vegetacija kreće ranije, ako je bilo puno kiše još jedno tretiranje s Nordoxom sada (pod uvjetom da nije krenula vegetacija). Kako niti Chromodin, a niti Daconyl nisu skupi preparati - možete ići s oba...

Hvala ti........

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58

Nektarine zasađene u 12.mjesecu 2008 godine.....Zadnje dvije slike su iz 2011 godine, jer tijekom 2012 godine nisam slikao..........ovih dana ći staviti nove slike

Prilozi

• 17..jpg
    17..jpg
    80.8 KB · Pregleda: 145
  • 7.jpg
    7.jpg
    80.6 KB · Pregleda: 136
  • 12022011076.jpg
    12022011076.jpg
    69.3 KB · Pregleda: 149
  • Fotografija0021.jpg
    Fotografija0021.jpg
    83.1 KB · Pregleda: 136

aterik

Član
Tu od
15 Pro 2012
Poruka
169
Nektarine zasađene u 12.mjesecu 2008 godine.....Zadnje dvije slike su iz 2011 godine, jer tijekom 2012 godine nisam slikao..........ovih dana ći staviti nove slike
na prvoj slici se čini gust sklop... koji je točno razmak u redu i između reda?

aterik

Član
Tu od
15 Pro 2012
Poruka
169
Izmedju redova 3 metra, a takodjer i 3 metra u redu....
čini se puno gušće u redu... gledano na tragove vozila čak bih rekao da je razmak u redu ispod 2 m... kako slika može prevariti...:icon_confused:

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Izmedju redova 3 metra, a takodjer i 3 metra u redu....

Bez obzira na uzgojni oblik, premalen ti je međuredni razmak. Inače voćnjak je lijepo obrađen, to mi se sviđa (breskva "voli" motiku).

vito56

Član
Tu od
1 Tra 2012
Poruka
58
Bez obzira na uzgojni oblik, premalen ti je međuredni razmak. Inače voćnjak je lijepo obrađen, to mi se sviđa (breskva "voli" motiku).

A sta da ti kazem.... Covjek se uci dok je ziv.... Sadnja nam je savjetovana od jednog agronoma, s obzirom da nismo imali nikakva saznanja vezano za nektarinu....... Uzgojni oblik- palmeta......

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Sadnja nam je savjetovana od jednog agronoma

Izgleda ta je agronom zaboravio da treba prolaziti između stabala. Šteta što je tako posađen, bar da je 4x2.

vito56@ pohvala za urednost.

Na vrh