• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Ja danas obilazio svoje breskve, pupovi malo nabubrili, a na ranim sortama pukao po koji vršni pup. Ova vrijeme im odgovara po noći ima malo mraza taman ih drži da naglo ne krenu. Biće to sve OK, samo da ne otopli naglo i da noći ne budu tople.

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Molim Vas za savjet .Prije osam dana ošpricao sam breskve(cuprablau) međuvremenu je palo nešto kiše(danas cileli dan).Obišao sam danas vočnjak i nisam primjetio bubrenje pupova-e sad me zanima dali prije ovog nadolaska zahlađenja i oborina prskam ili ne nordoxom

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Danas sam gledao tablicu štete od mraza za breskve i kaže 10% na -8 DO 90% na -17,mislim u ovoj fazi u kojoj se sada nalaze>>> bubrenje pupoljaka.
E sada koliki će minus biti sam Bog zna?

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Danas sam gledao tablicu štete od mraza za breskve i kaže 10% na -8 DO 90% na -17,mislim u ovoj fazi u kojoj se sada nalaze>>> bubrenje pupoljaka.

E sad mi koji nismo orezali JOŠ smo vjerovatno u prednosti sem toga do jučer je snjeg bio u vočnjacima al nadam se da tako niskih temperatura neče biti na dobrobit svih vočara .

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Ja danas ponovo preskao breskvu Nordox 0,15% + Bijelo ulje 0,5%, pupovi dobro nabubrili, a na ranim sortama popcali preko 30%.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Pitanje. A odkale se pojavi kovrčavost breskve ako se uspješno suzbije prethodne godine? Hvala

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
od susjeda... :( njegove su uvijek kao kinta kunte... :(grin):

ma ne,nema te mogućnosti da se bolest širi sa stabla na stablo,odnosno gljivica. stvar je u tome da gljivicu ne ubiješ,nego ona preživi i konstantno živi na stablu,naše je samo da spriječimo infekciju lista koju ona uzrokuje,dakle na određenim temperaturama od recimo nekih desetak stupnjeva,čak i manje,uz visoku vlažnost zraka počinje napad,i još ako padne kiša pa svaka kap koja padne raznese te spore koje stvara gljivica po cijelom stablu odnosno na otvorene listiće ili pupove i eto sranja. meni je bilo danas i jučer dosta kritično,vršni listići se pojavili i počela kiša rosikati,dobro pa je stala,poprskao sa Chromodinom i sad ako padne ovih dana nije problem,i tamo pred vikend opet ponoviti s njime,ali ako padne malo kiše onda ne treba,nekih 10mm kiše ga sapere.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ja danas ponovo preskao breskvu Nordox 0,15% + Bijelo ulje 0,5%, pupovi dobro nabubrili, a na ranim sortama popcali preko 30%.

ako su ti popucali pupovi to znači da su ti se pojavili i vršni listići,a to znači da nisi smjeo više ići sa bakrom nego Chromodin ili nešto slično.

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Da vide se zelni listići ponegdje.

Ako smem da pitam što, jel misliš da će paliti pupove?

Do sad sam radio tako nikad nije bilo problema.

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491

jedini je problem što će voćke procvijetati dok mi ne dočekamo minuse

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Baš nije trebalo sad ovako...
screenshot068v.jpg

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Da vide se zelni listići ponegdje.

Ako smem da pitam što, jel misliš da će paliti pupove?

Do sad sam radio tako nikad nije bilo problema.

a gle,točne posljedice baš i ne znam,nisam nikada prskao tako pa se nisam ni interesirao,uglavnom bakar je fitotoksičan na list i ne valja,a i zašto bi prskao sa bakrom kad postoje druga sredstva poslije bakra,nema potrebe riskirati,pogotovo ako si već išao sa bakrom kako si rekao.

kad već najavljuju takvo vrijeme i minuse bilo bi dobro znati neke stvari,a većina ne zna.dakle breskva koja je orezana ovih dana kao moja na primjer,usporit će vegetaciju za nekoliko dana,taman dosta da izbjegne minuse. jer kad ju orežemo na neki je način šokiramo i ona stane,ovisi o vremenu ali zna kasniti i tjedan dana za onima koje smo orezali zimus. a i takva stabla bolje podnose hladoću jer se pupovi ''stisnu''od šoka. malo se o tome priča a vrlo koristan savjet. u vinogradima se to radi prskanjem otopinom zelene galice i parafinskog ulja par dana prije pupanja. na taj način loza zna usporiti i do dva tjedna sa vegetacijom.

Posljednje uređivanje od moderatora:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
ma ne,nema te mogućnosti da se bolest širi sa stabla na stablo,odnosno gljivica. stvar je u tome da gljivicu ne ubiješ,nego ona preživi i konstantno živi na stablu,naše je samo da spriječimo infekciju lista koju ona uzrokuje,dakle na određenim temperaturama od recimo nekih desetak stupnjeva,čak i manje,uz visoku vlažnost zraka počinje napad,i još ako padne kiša pa svaka kap koja padne raznese te spore koje stvara gljivica po cijelom stablu odnosno na otvorene listiće ili pupove i eto sranja. meni je bilo danas i jučer dosta kritično,vršni listići se pojavili i počela kiša rosikati,dobro pa je stala,poprskao sa Chromodinom i sad ako padne ovih dana nije problem,i tamo pred vikend opet ponoviti s njime,ali ako padne malo kiše onda ne treba,nekih 10mm kiše ga sapere.

Dane dosta breskvara ne poskida sve mumije sa stabla a preporuka je da se poberu i sa zemlje i iznesu iz vočnjaka ,ove godine če bit čupavo,napeto bar kod mene vezano uz kovrčavost vlažnost ,magla, kiša i kad bih šprico vočke mokre .Rane sorte rich ledy i glohaven pojavili se vršni lističi dok na ostalima (sancrest elegant ledy i cresthavenu) ne pa se boim da mi neka sorta ne omane sa frkanim listovima .

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Dane dosta breskvara ne poskida sve mumije sa stabla a preporuka je da se poberu i sa zemlje i iznesu iz vočnjaka ,ove godine če bit čupavo,napeto bar kod mene vezano uz kovrčavost vlažnost ,magla, kiša i kad bih šprico vočke mokre .Rane sorte rich ledy i glohaven pojavili se vršni lističi dok na ostalima (sancrest elegant ledy i cresthavenu) ne pa se boim da mi neka sorta ne omane sa frkanim listovima .

ja čak i sa poda pokupim sve,nema ni jedne koštice u mom voćnjaku,platim klince i neka kupe,dovezem doma i sve u centralno,a ove kasne ostavim dok ne padne snijeg,sve boleštine se onda zavuku u te ''kućice''e onda ja nastupam,sve poskidam sa stabla i u centralno,samo vrište:(wait):

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
ja čak i sa poda pokupim sve,nema ni jedne koštice u mom voćnjaku,platim klince i neka kupe,dovezem doma i sve u centralno,a ove kasne ostavim dok ne padne snijeg,sve boleštine se onda zavuku u te ''kućice''e onda ja nastupam,sve poskidam sa stabla i u centralno,samo vrište:(wait):

Uh nebi im bio u koži , e kad bi tako pobrali i sve lišče i orezane grane, ošpricali pošteno kak veli Breskvar da se plave ko štrumfovi i ja se pitam od kud bi Spore gljivice došle ako u blizini nemaš nemarnog breskvara ,veliš prežive na stablu pa zar ih bakar ne potamani ili on djeluje kao sredstvo za odbijanje istih pa se zato preventivno šprica dok ne propupa ?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Jučer završio rezidbu bresaka, šljive nisam ni pipnio. Držim se rasporeda ;) Još će ispasti i dobro :)

aterik

Član
Tu od
15 Pro 2012
Poruka
169
više ne moram gledati prognozu, prije dva sata je led napravio dar-mar... :(sweat):
više je pupova ispod nego na stablu, a i oni gore su dobrano natučeni...
20130312154320.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Najnoviji postovi

Na vrh