• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ooo super izgleda :) Posadi koju trešnju pa pravi japancima zazubice ;) Neka dolaze u turistički obilazak kod tebe i prodaš im komad 1 euro. To je za ljubav ;)

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Gec 67, jako ih je lijepo vidjeti ovako procvale...upravo sam se vratio s prskanja. U petak/subotu prskao sam s 3% bordoške juhe, a sada s 2 kg/ha Nordoxa. Imam pripremljen i Daconyl i Chromodin. Ne želim Tafrini dati niti najmanju priliku :)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Ooo super izgleda :) Posadi koju trešnju pa pravi japancima zazubice ;) Neka dolaze u turistički obilazak kod tebe i prodaš im komad 1 euro. To je za ljubav ;)

Kaj nije neki praznik kod njih kad im trešnje cvatu ? boim se da im ne sjebem kalendar :icon_e_biggrin:
lijepo je za vidjeti sad dan gore dolje manje bitno...

Uh bitno, nije dan dva nego deset jer cijena brzo pada kad krenu,uvezu puno i kad vide da im neide spuštaju drastično da im ne propadne :mur:
Gec 67, jako ih je lijepo vidjeti ovako procvale...upravo sam se vratio s prskanja. U petak/subotu prskao sam s 3% bordoške juhe, a sada s 2 kg/ha Nordoxa. Imam pripremljen i Daconyl i Chromodin. Ne želim Tafrini dati niti najmanju priliku :)

Jel bilo glibavo,blatno ? Ja sutra idem sa prihranom 15:15:15 prije kiše a rezidbu planiram u subotu ako nebude kiše :cool2:
Gec67@ sve čestitke.
Koja je površina pod plastenikom?

Hvala,500 m2 (50x10)

Nebilo vam teško ko ima Springcrest da javi kad mu budu cvale, hvala .

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...mokro je, blatnjavo...al' treba prije kiše sve dobro kupati bakrom - pa se ne obazirem na blato :)

brle7

Član
Tu od
22 Tra 2011
Poruka
92
Kaj nije neki praznik kod njih kad im trešnje cvatu ? boim se da im ne sjebem kalendar :icon_e_biggrin:

Uh bitno, nije dan dva nego deset jer cijena brzo pada kad krenu,uvezu puno i kad vide da im neide spuštaju drastično da im ne propadne :mur:

Jel bilo glibavo,blatno ? Ja sutra idem sa prihranom 15:15:15 prije kiše a rezidbu planiram u subotu ako nebude kiše :cool2:

Hvala,500 m2 (50x10)

Nebilo vam teško ko ima Springcrest da javi kad mu budu cvale, hvala .

Koliko ranije ti cvate u plasteniku u odnosu na vani? jel znaš.............možda.....:drink:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
...mokro je, blatnjavo...al' treba prije kiše sve dobro kupati bakrom - pa se ne obazirem na blato :)

Kaj je bilo kiše između ta dva tvoja špricanja ? Ja sam u subotu šprico jesam trebo opet danas iako nje bilo kiše?
Koliko ranije ti cvate u plasteniku u odnosu na vani? jel znaš.............možda.....:drink:

nemam vani springcrest pa neznam jbg-a .

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292

drug breskvar,polio sam ih crvenim uljem prosli tjedan,pup jos ne bubri kod mene je vjerovatno hladnije nego kod vas,sad najavljiva kisu dali trebam spricat ili ne.
hvala

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
drug breskvar,polio sam ih crvenim uljem prosli tjedan,pup jos ne bubri kod mene je vjerovatno hladnije nego kod vas,sad najavljiva kisu dali trebam spricat ili ne.
hvala

Ja sam prskao 2 puta zato jer su velika stabla, jer je prošli puta bilo malo vjetra i da budem 100% siguran da je svaki pup pokriven prije ove kiše. A i jer su 2 različite formulacije bakrenih preparata u pitanju.Tako sam prvi puta išao sa 3% bordoške juhe, a sada sa Nordoxom (2 kg/ha). Isto tako ići ću sa 2 preparata u bubrenju pupova ( s razmakom od nekoliko dana) - s Daconylom i Chromodinom...

Kad odradiš ova prskanja prije cvatnje (protiv kovrčavosti) i u cvatnji (2 x signum, protiv monilije), te na samom kraju cvatnje neki od insekticida (protiv tripsa), 80% zaštite breskve si riješio. Ja onda idem 3 x u razmacima po 20-ak dana kombinacijom Mankozeb - Chromosul - Trapez/Topaz/ili sl. (protiv šupljikavosti i pepelnice) i svaki puta dodam i po neki insekticid (protiv lisnih ušiju i savijača). Tako da je početkom lipnja završeno posljednje tretiranje...

Posljednje uređivanje:
B

branko 1

Guest
Rano je još za cvatnju.
Iskreno se nadam da cvatnja kajsije neće biti prije 25.03. !?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ne piše se dobro za vocke koje procvjetaju do iduceg tjedna,mogao bi mi mraz opet obrati kajsije i breskve....

Uploaded with ImageShack.us

Koliko ja pratim cvatnju marelice (kajsije),a pratim to godinama, do sada je najranije cvala 18. ožujka u Našicama...

B

branko 1

Guest
Sve skupa će biti kroz iglene uši i za marelicu a i za breskvu.

Prognoza za 14 dana pokazuje duži period sa niskim temperaturama čak do 19.03. a onda malkice u plus !

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...meni lani breskve nisu stradale od proljetnog mraza, već od niskih zimskih temperatura, smrzao je pup još u veljači...

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
Ja sam prskao 2 puta zato jer su velika stabla, jer je prošli puta bilo malo vjetra i da budem 100% siguran da je svaki pup pokriven prije ove kiše. A i jer su 2 različite formulacije bakrenih preparata u pitanju.Tako sam prvi puta išao sa 3% bordoške juhe, a sada sa Nordoxom (2 kg/ha). Isto tako ići ću sa 2 preparata u bubrenju pupova ( s razmakom od nekoliko dana) - s Daconylom i Chromodinom...

Kad odradiš ova prskanja prije cvatnje (protiv kovrčavosti) i u cvatnji (2 x signum, protiv monilije), te na samom kraju cvatnje neki od insekticida (protiv tripsa), 80% zaštite breskve si riješio. Ja onda idem 3 x u razmacima po 20-ak dana kombinacijom Mankozeb - Chromosul - Trapez/Topaz/ili sl. (protiv šupljikavosti i pepelnice) i svaki puta dodam i po neki insekticid (protiv lisnih ušiju i savijača). Tako da je početkom lipnja završeno posljednje tretiranje...

ok druze
hvala na savjetu ,i ja cu isto tako napravit, sad kad kisa prode jos jednom nordoks i onda ostalo u bubrenju pupova :)
nisam nikad radio takvu zastitu i gnjojidbu,ove godine cu sve po ps.u pa cemo vidit rezultate

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...naravno, mislim da je nepotrebno napominjati da prskanja bakrom (bordoška juha, Cuprablau, Champion, Nordox, crveno i plavo ulje...) moraju biti obilna, utrošak vode 1000 l/ha, svaka grančica sve do dna debla mora biti bukvalno okupana i sredstvo se obilno, u potočićima, treba tj. MORA slijevati niz grane i deblo...Dizne s najvećim protokom škropiva...

..naprotiv, kad budeš prskao organskim fungicidima (Daconyl, Ciram, Chromodin...) onda se ide manjim utroškom škropiva, ali većom koncentracijom i sredstvo NE SMIJE curiti po granama. Dizne s manjim protokom škropiva...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

samo nešto,signum i slična sredstva su jako skupa sredstva,tako da je bitno reći za one koji ne znaju,ako nema najave kiše dok je breskva u fazi cvatnje,onda nema potrebe za prskanjem signumom,dakle ne bacajte lovu bezveze,samo kiša može napraviti infekciju. a taj signum čuvajte za onu drugu moniliju,tzv fructigena,dakle pred berbu nekih tjedan dana prije, obavezno,da plodovi ne trunu,e to je obavezno,bilo kiše ili ne. nadam se da kužite.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
Karenca za Signum je 7 dana na breskvi. Ja njime idem nekih 15 dana prije zriobe, samo na sorti Rich Lady i nektarinama (a nektarina i imam najviše)

Najnoviji postovi

Na vrh