Prvi puta se - skoro istovjetno desilo na istoj ovoj najvećoj parceli pod breskvom (oko 2 KJ/1 ha), isto nakon cvatnje 2011. godine. Tada mi se posušilo naglo oko 90 stabala bresaka. Sada je riječ o nekoliko stotina stabala
Tada smo o tome raspravljali na istom ovom forumu i došli do zaključka da je riječ o bakteriji Pseudomonas. E sad, što je u pitanju? Stid me je nositi nick breskvar na Forumu
Svaka pomoć je dobrodošla...
Pokušaću iznjeti svoja nekakava iskustva u vezi ove bakterije Pseudomonas. Prvi put smo se susreli prije neki 6-7 godina kod prijetelja koji ima zasad kruške Viljamovke. Dve godine smo se posle te godine borili sa tim, prskali svim i svačim, rezali zarežene grane i td. Dok nismo došli na jedno jednostavno rešenje. U punoj cvatnji smo prskali bakrom tj Nordox-om u 10% puta manjoj koncetracij od standardne tj 0.03%. Takođe smo primjenili još jedan preventivni preparat Aliette® Flash od Bajera, koji smo mješali sa preparatom Horus, Signum ili sličnim za moniliju. Znači samo bakar treba sam oprskati. Na oba preparata piše (kutiji) da se koriste u ovu svrhu. Poslije toga već 4-5 godina nema ni traga. Te samo davali preporuku i drugima koji su uspješno rešavali isti problem na Viljamovci. Takođe obavezno u jesen bakar poslije prvog mraza.
Takođe smo Nordox u cvjetanju koristili i na Čač. Ljepotici, koji se posle toga nije pojavljivala, a pre toga nekoliko godina je bila problem.
Ja sam samo imao problem na Royal Gem-u prošle godine i jedva sam ga spasio. Ove godine za sad nema ništa, srećom.
Treba se truditi da stabala budu u što boljoj kondiciji i primjenuti ove preventivne mjere.
Srećno.
Hvala. No cvatnja je završena. Bi li bakar pomogao sada? I ne bi li bio toksičan za breskvu? Pogotovo obzirom da tu i tamo ima i poneko donekle zdravo stablo? Sva je prigoda da će raditi motorka...
Bakrom se šprica i u vegetaciji ( ne mislim na breskvu, već sve ) samo šta je konc. duplo manja nego zimi. Ja idem Nordoxom u vegetaciji, mislim da je konc. 0.1%.
Danas popilao osam stabala i izvezao.
Kupio nordox i signum sutra prskanje.
U poljoprivrednoj su mi rekli za nordox 200g na 100 l. Jeli to jaka koncentracija?
Za zimsko prskanje ide 1 - 2 kg/ha. Na koliku površinu bi stavio taj Nordox?
Na površinu 0,1 ha 100 l tekućine.