Pojma nemam.
Ja sam je kupila prije mjesec dana, muž je posadio i sada čeka prvo listanje kod nas.
Što predlažeš, kakve tretmane da joj napravimo?
Prije nego vegetacija krene, u vrijeme početka vegetacije, kasnije?
Slušala sam danas prognozu, navještaju niske temperature i data je napomena o na jesen posađenim voćnim sadnicama - da ih treba zaštititi od smrzavanja. Da je omotam komadima agrila?
I usput, imala sam trešnju koju je napala kozičavost - barem tako mislim. Cjepljena je bila na G - 5. Listovi su bili invalidni na nekim grančicama zadnjih godina, a grančice su se sušile - i veće grane postepeno. Par godina sam ih rezala, a jesenas je muž odrezao cijelu krošnju, stablo oko metar i pol je ostalo i potjeralo je tri grančice, ali i na njima su listovi na vrhovoma bili isto bolesni. Sredina stabla je oko 5 cm promjera tamnije boje, a tako su bile i odrezane grane.
Mislila sam da ćemo od tih novoizraslih grančica moći formirti novu krošnju, ali očito je da ćemo morati ukloniti sve i posaditi novu.
Ili je monilija? Na invalidnim grančicama su se i cvijetovi uvrtali i sušili.
Na zdravim granama je sve bilo normalno, ali su se jedna zs drugom iz godine u godinu sušile.
Prošle godine se na drugoj - mlađoj - trešnji počelo isto takvo lišće pojavljivati na vršcima grančica, ali se još ništa ne suši.
Čime tretirati trešnju, stara je tek tri - četiri godine, ali je na bujnoj podlogi pa bi ove godine trebala roditi dobro.
Imam na drugome gruntu jednu finu izvrsnu tamnocrvenu kasnu trešnju, imam ideju da na jednu granu ove doma cijepim (hm, netko mi nacijepi) tu kasnu.
Kada se to može napraviti, na kakvu granu - jednogodišnju, dvogodišnju, deblju (stariju)....jer veliku trešnju kada zrije ne možemo pojesti pa puno propadne, a ovako bih - imam strašan plan - na jedno stablo mogla cijepiti četiri sorte sa vremenom dospjeća od najranijeg do najksnijeg. Bi li to moglo tako funkcionirati?
Čime tretirati trešnju kojoj se na vrhovima grančica uvija lišće i lišće ne dostiže svoju veličinu, a grančice se suše?