• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
Prije kretanjua vegetacije obaviti prskanjem bakrom, a pri kretanju vegatacije delan, ciram ili sl da bi se suzbila taphrina (Kovrčavost lista breskve), a u toku vegetacije (protiv ostalih bolsti tipa šupljikavost, crna pjegavost...) dva do tri tretmana na bazi mankozeba, kaptana u razmacima od 15-tak dana.

Ne treba sadnica nikakva zaštita od zime, tj nikakvo umotavanje.
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
breskva stara oko 7 godina mi ima crveno lišče. nije tafrina. kaj bi to moglo biti. u prolječe je bil jaki mraz.
 

Zagi007

Član
Tu od
26 Sij 2018
Poruka
27
Pozzz ljudi...imam nasad badema 2ha i sada bi posadio jos oko 400 sadnica koje bi sam htio proizvesti...pa da vas pitam ima li netko za prodati kostice vinogradske breskve...hvala trebam oko 500tinjak kom...hvala
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
ja sam dao prije mjesec dana susedu punu kutiju od sladoleda 2 litre. kaj buš bademe na breskve cijepil? mislim da ti netrebaju koštice vinogradarske breskve. sada nisam siguran ali iz svake košticeizajde divlja ili ti vinogradarska breskva.
 

Zagi007

Član
Tu od
26 Sij 2018
Poruka
27
Da vec sam radio to prije...ali nemam kostica sad toliko...najbolja podloga je gf677 krizanac breskve i badema...a sada imam 400 stabala badema u 4.oj godini na vinogradskoj breskvi...i pokazalo se jako dobro
 

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
806
a jeli bi ti bademi rasli na kontinentu? okolica karlovca. na brdu. kasni mraz je vrlo vjerojatan.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Moje breskve (izrasle iz odbaćenih koštic) su ove godine bile u punom cvatu u vrijeme najjačih mrazeva. Mislil sam da ne bu nič roda, ali bilo je super. Dvije su ranije, crvenkastog ploda, a jedna je vinogradarska.
 

Montenegro

Novi član
Tu od
10 Sij 2022
Poruka
1
Poštovani članovi foruma, javljam se iz Podgorice i već neko vrijeme pratim vaš forum prije svega zato što među vama ima onih koji žive u krajevima koji su klimatski najsličniji klimi u Podgorici.Ovih dana zasnivam zasad breskve na pola ha. Nekada sam imao 1 000 stabala sortimenta kojeg danas skoro da nema ili je vrlo rijedak. Imao sam redom Springold, kolins, kardinal, dva redhavena, diksired. Bio je vrhunski rod i ukus. Onda su počele nove sorte breskve i nektarina koje su mnogo osjetljivije od ovih a o ukusu da ne govorimo.Najveći problem je nastao zbog zaraze virusom šarke kao i fitoplazme tako da sam prije 15 godina sve iskrčio.
.Sada sam krenuo ponovo. Posijao vinogradarsku breskvu i dao se u potragu za kalem grančicama.Nevjerovatno je da u okolini Podgorice i Bara gdje se uzgaja breskva nijesam našao ozbiljnog uzgajivača a nekada nije bilo sela u kome nije bilo nekoliko zasada sa 200 - 300 stabala..
Ipak sam uspio naći što me interesovalo. Pogledao sam stabla u rodu , obelježio i u septembru uzeo kalemgrančice i nakalemio na vinogradarsku breskvu .Podloga je bila idealna i svaka sadnica je u saksijama od 15 litara. prijem je bio 100 %.Imam springold.redhaven i rani redhaven, diksired , kaldezi, rita star i bigtop..
E sad imam dilemu. Odlučio sam da uzgojni oblik bude vaza ili kotlasta kruna ali imam dilemu gustine . 4 x 4; 4,5 x 4 ; 4 x 5. Zemljište je izvanredno imam navodnjavanje i dosta stajskog đubriva (imam farmu muznih krava).
Molim za komentar svih koraka kao i savjete za dalje.
I na kraju mada je trebalo na početku pozdrav za sve i nadam se saradnji i razmjeni iskustava.
iduće godine ću saditi još 200 stabala pa molim da preporučite sortiment koji će se nadopunjavati sa ovim sortama
hvala


.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Dobrodošao na forum!

Razmak sadnje je po meni bitan i ovisno o sorti. Npr. meni je Redhaven slabije bujnosti od Dixired-a.
No neka iskusniji odgovore...

Kad smo kod starih sorti, ja sam prošle godine izgubio stare sorte Veteran i Filette zbog monilije u cvatnji koja je zahvatila cijelo stablo. Smola je izlazila na mnogim granama i na kraju se najesen cijele posušile. Prskao sam sa Signumom prije kiše u cvatnji, no kišno vrijeme (sa susnježicom) je potrajalo duže od djelovanja Signum-a... Očito su ove sorte jako osjetljive na moniliju jer sa drugima nisam imao takvih problema.
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
Po meni je bolji razmak npr mjesto 4x4 ići 5x3m ili mjesto 4x4,5 ići 5x3.5 ili mjesto 4x5 ići 5,5x 3,5. Takođe redove prilagoditi traktoru, a rastojanje u redu sorti.. Ako je bujnija veće i obrnuto.

Nije dobro okulante brskve saditi u saksiju, bolje da su bile zemlji (školi), pa ih onda prenjeti. U saksiji se zbije korijen, pa poslije slabo se širi, pogotovo ako je zemljište zbijeno. Idealno odnosno najdugovječnija je breskva kad se košpice posade na stalno mjesto pa se tu onda kalemi. Centralna žila ide jako puno u dubinu. Takva stabla su snažnija i bolje podnose sušu.

Takođe prije sadnje voćnjaka, obavezna mjera riglvanje ili duboko oranje min 50 cm. Bez toga nema voćnjaka i to se poslije ne može popraviti.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Naišao sam na napis o breskvama i piše i ovo:

Breskve se sade zavisno od bujnosti sorte i podloge, klime, plodnosti zemljišta, oblika krune, načina rezidbe i mogućnosti za navodnjavanje. Bujne sorte na bujnim podlogama, na srednje plodnom zemljištu, u blagoj klimi sa dovoljno padavina, gdje će se primjenjivati duga rezidba, sade se na razmaku 6 x 5 m, srednje bujne sorte sade se na 5 x 5 m, izuzetno na siromašnom zemljištu sa rezidbom na zamjenu (kratka rezidba) sade se na 4 x 4 m. Sorte patuljastog rasta sade se na razmaku 3 x 2 m na plodnom i umjereno vlažnom zemljištu, a gaje se u vidu uspravnog kordonca.
Na srednje plodnom zemljištu, na razmaku 5 x 4 m voćke su suviše guste i jedna drugu zasjenjuju. Zbog toga se sorte bujnijeg rasta i sade na većem razmaku, da bi se izbjeglo međusobno zasjenjivanje i privremeno ogoljivanje krune. Sorte sa većom visinom krune od 3 m sade se na većem razmaku.
Breskve sa krunom u obliku vaze sade se na razmaku 5 x 6 m (bujne sorte ) ili na 5 x 5 m (srednje bujne) i 5 x 4 m (manje bujne sorte) sa kratkom rezidbom; a breskve sa krunom u obliku palmete sa kosim granama sade se na razmaku 5 x 5 m. Breskve, koje se režu kratko — na zamjenu, sade se gušće od bresaka koje se režu na dugu rezidbu - samo prorjeđivanjem.


Po meni primjena mehanizacije je tu ključna i sigurno ima značajnu ulogu razmak redova...
Bez mehanizacije je moguće saditi sa pomakom u istostranični trokut stranica npr. 5m kod oblika vaze. A inače zamak redova nema smisla, pa niti orijentacija glavnih grana vaze...
 
Posljednje uređivanje:

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
897
Krenuli cvjetovi... Treba li prskati sada sa nekim preparatima.

Ps najavljuje se zahladjenje sta to negativno moze donijeti 🤔
 

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
Sad u ovoj fazi ide nešto protiv monilije (sušenje rodnih grančica), tipa Signum, Horus i sl.

Takođe si trebao odraditi još jedno preskanje između ove dvije faze. Biće tafrine. Evo jedan šemacki prikaz po fazama
 

Prilozi

  • tabela-tafrina.jpg
    tabela-tafrina.jpg
    34.1 KB · Pregleda: 27

Najnoviji postovi

Na vrh