Re: Brzina tratora pri oranju?
Simon1980 kaže:
čitao sam ovo temu i samo da kažem oko globine oranja; imao sam i ja 100t/ha repe i nikad u životu nisam orao više od 30 cm u globinu! U prosjeku najvišeputa 25cm. Ja mislim, da je najbitnije, da se na stvara kako mi kažemo "plazina" ili gladak sloj na dubini oranja-taj unemoguči razvijanje korenina a i pronicanje vode u duplje plasti kod više kiše.
Evo nađoh malo volje pa da se i ja uključim .
Slažem se da se mogu imati prinosi repe od 100t/ha ako se ore na 25 cm , da se može imati i više od toga ako se ore na 40 cm i to isto znam jer ja sam taj . Također se slažem da je bitno samo razbiti " plazinu " ili " taban " pluga sa nekim dubokim podrivačem te da je onda dovoljno orati na 25 cm za repu ali ... Å to bi se dogodilo da se godinama ore na 25 cm dubine a da se ne radi duboko podrivanje kojim bi poništili taban pluga ? Mislim da bi me netko jako teško uvjerio da bi i takva njiva davala 100 tona repe po hektaru iako bi i to možda bilo ako bi se povećala ostala ulaganja u repu .
Kod vrlo globokog oranja opasnost je dizanja nerodovitne zemlje u kojoj nema mikroorganizama, ni humosa itd. A nije dobro ni to da vrhnjo humosno tlo sa različitim organizama obrnemo na takvo globino. Ako več želiš imati globljiju ornicu, moraš to uraditi postopoma-uvijek oreš malo dublje (za koji cm!). Važno je i razmerje globina/col, jer sa 10" nemožeš nikad orati duboko kao sa 20"--važno je razmerje med globinom i širinom oranja!
O tome sam isto jednom razgovarao sa zvonom ... slažem se da je kontraproduktivno ako onih gornjih 10 cm najplodnije zemlje sa svim mikroorganizmima i biljnim ostatcima stavimo na dubinu od 40 cm , tamo gdje ni sunce ne sija tamo gdje niti zrak ne dolazi ali ... Ja recimo orem već više od 10 godina na dubino od 40 cm , ne kažem ja da su kod mene veći prinosi zbog toga nego kod moga susjeda koji ore na 25 cm ali volio bih tako misliti . Moja zemlja je teška za obradu i kada ju poorem na 25 cm imam osječaj da nisam napravio dostatan posao , nešto mi govori da to poorem dublje pa da će biti bolje , možda ludim , ne znam ?
Da li bi mogli reči da ako se zemlja desetak ili više godina ore na dubinu od 40 cm da onda ona ne doživljava jednak šok kao kada ste ju prvi puta poorali na 40 cm a do tada nikada niste tako duboko orali ...ja sam tu negdje po razmišljanju ?
A šta se brzine oranja tiče; preporučuje se oko 6-8 km/h negdje...veča brzina nije dobra za samu obrabu materiala na plugu pa i za traktor, a manja svi znamo zašto. Ljepo je ako imaš vario plug i možeš u težoj zemlji orati manju brazdu (manje "), jer tako možeš lakše i prije obraditi površinu. Svi kažu, da bolje imati jedno brazdo više i orati sa manje cola, nego imati brazdu manje i orati sa više cola.
Da , mogu se sa zadnjom tvrdnjom složiti u globalu ali...
Ako se sa pluga ne može zadnje brazda demontirati onda se ne slažem sa tim . Kod mene se dogodi da oranje u jesen bude tako teško da sam jednom prilikom morao skinuti zadnje dvije brazde sa pluga da bih orao ! Ako se takvi ekstremni uvjeti znaju često dogoditi onda je ipak bolje imati plug sa jednom brazdom manje. Taj problem sam riješio sa kupnjom vario pluga i svakome bih preporučio isto ako financije dozvole .
Isto tako se ne mogu složiti sa tom tvrdnjom ako se ore na dubine od 40 cm kao kod mene ( ali to je Simon isto rekao ...) plug sa 10 ili 12 cola brazdama jednostavno ne može orati jednako kvalitetno na dubini od 40 cm kao plug sa 16 cola daskom ...