• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

BUŠILICA ZA RUPE

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
[FONT=&quot]ARNO Pozdrav!

Bušać izgleda stvarno perfekto,
vidim da je dožive male preinake od onoga što sam ja zadnje videl.

Nego nekak mi se čini da kad je podignut skroz gore da je kut kardana kod traktora malo prevelik, tj da se vilice sudaraju.[/FONT]

Jok , kut kardana je odličan i diže se bez problema i straha da se nešto dogodi a tome služi jedan uporac koji se vidi na slici a ima mogućnost štelanja , kada je svrdlo na nuli to jest vrh u doticaju sa zemljom uporac je našpanat , kada svrdlo ide u zemlju uporac popušta , a kada se izdiže automatski vrh baca unazad a kardan zadržava dozvoljeni kut
Ovdje se to možda bolje vidi

Onaj uporac sa rupama ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Busilica za Tomu. Testirana i super funkcionise
fi420 i dubina oko 500

hm , nije li ovo male preveliki zalogaj za tomu , mislim na kombinaciju prečnika,snage hidraulike,težinu traktora i udaljenost svrdla od zadnje osovine

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
hm , nije li ovo male preveliki zalogaj za tomu , mislim na kombinaciju prečnika,snage hidraulike,težinu traktora i udaljenost svrdla od zadnje osovine

Nije ,,, ima prednost ak se ZABUŠI tomo ima i rikverc okretaje dok ostali traktori da ne kažem ferko NEMA , kada mi se 500 zabušila SA FERKOM morao sam otkapćit i zakopćat uvrtano svrdlo direktno na polugu te ga tako izvuć :oops:

A

Alen

Guest
Ovaj bušač radi savršeno, imao sam priliku iskušat ga u radu sa 539 samo da je malo teži bolje bi bilo ili da se radi sa vladimircem koji ima potisak prema dolje :oops::butthead::supz:

B

bogi023

Guest
@Savoris
Prvo sam napravio neki nazovi prototip da sve mere budu minimalne tj. da dubina rupe bude max 500 pa na tu visinu kuciste za diferencijal i na osnovu te visine naj minimalniju udaljenost burgije od traktora da sve to funkcionise. Oko 1200 je udaljenost burgije.
Danas je buseno sa njom i pojavio se problem da kad je rupa pri kraju jednostavno se burgija uvije u zemlju,a to je reseno cekicem. Ispravljen je sam pocetak burgije i sad lepo radi..
Naj bitnije je to da cela konstrukcija ne drma dok busi,sto me je jedino brinulo od svega,a primetio sam na par videa na youtube-u da se na nekim jako drma,a na nekim malo slabije,al se drma.
Sto se tezine tice burgija sa diferencijalom je nekih 50kg,a freza(pravljena)je nekih 200kg to mu dodje tu negde,a mozda i manje kad se uzme u obzir tezina burgije i udaljenost traktora.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
burgije koje imaju dva sječiva (noža) se manje ili nikako drmaju , one sa jednim nožem i jednom spiralom se cimaju mnogo više

B

bogi023

Guest
Da,u pravu si,ali je kod mene jos i problem sto se ne kaci u tri tacke nego u jednu sa 4 srafa i to me je brinulo. Uglavnom sve radi kako treba,nema cimanja i sto je naj bitnije nema vise kopanja rupa ili placanja usluge busenja :drinkers:

edit:

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=kPC7xdKpd-c[/YT]

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=xequHWfF7ew[/YT]

Posljednje uređivanje od moderatora:

kanacki

Novi član
Tu od
21 Pro 2013
Poruka
15
kolege , potreban mi je pomoc oko busilice tj.oko diferencijala..
jedino sto sam uspeo na otpadu da nadjem je ovaj fordov diferencijal , otvorio sam ga da bih blokirao trkace ili sta vec treba , ali bas nisam siguran sta su trkaci i kako ih blokirati ?
pa ako bi neko mogao da mi pojasni malo

dif1_zps6d9c3c85.jpg

i jos nesto , ovaj diferencijal nema fiksne izvode poluosovina, vec poluosovine ispadaju napolje, kako bih mogao to da resim , da li da zavarim poluosovinu za zubcanik ili ima neko drugo resenje kod ovakvih diferencijala ?

dif2_zps1688e5b1.jpg

hvala

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Prvo zavari gde je crveno.Poluosovinu gde je žuto,samo ak če puštat kroz neko vreme semering če bit malo problem zamenit ga,zato bi več sad stavio novog na toj osovini koju bi privario-žuto.
l5j5.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Evo ovako uradi i mora da valja
-prva slika , na čelo ove poluosovine zavari dugi vijak M12 ili M14 , sad koje dužine to moraš ti utvrditi
Znači cilj je da taj vijek bude toliko dug pa prođe kroz cijeli diferencijal do dijela gdje mi stajala druga poluosovina
Na sliki žuti dio označen crvenom strelicom je taj vijak koji dodaješ

-druga slika , sve unutar ružno označenog crvenim zavari , znači ovaj zupčanik zavari za kućište srca diferencijala sa obje strane , tu najviše imaš prostora da to povariš inače svaka druga blokada varenjem puca pošto se radi o cementiranim dijelovima koji i nisu baš nešto varljivi
Sve dijelove označene zelenim izvadi van , to je samo suvišno i smeta onom vijku koji treba da prođe na drugu stranu

Cilj ovoga vijka je da u svakom momentu možeš sve rasklopiti bez problema , znači taj vijak izlazi iz diifrencijala na drugu poluosovinu koju ne koristiš , e sad , tu ćeš morati da napraviš jedan čep (lažnjak) koji odgovara prečniku semeringa a taj čep da u sebi ima rupu prečnika onoga vijka koji si navario , znači 12 ili 14mm
I jednostavno maticama tu zavrneš , nemoj pretjerivati sa srtezanjem bolje stavi duple matice da se ne odvrne

Prilozi

• dif2.jpg
    dif2.jpg
    29.4 KB · Pregleda: 1,256
  • dif1.jpg
    dif1.jpg
    33.1 KB · Pregleda: 2,087

kanacki

Novi član
Tu od
21 Pro 2013
Poruka
15
drugari , hvala vam na ovim ilustrovanim objasnjenjima !
u narednih par dana moram da se ubrzam sa izradom masine, ispraticu to slikam i podeliti sa vama

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Samo da ti dodam moje mišljenje , zavisi kojeg prečnika planiraš praviti bušilicu ali ja sam pravio prečnika 60cm i imam problema sa ovim poluosovinicama koje ulaze u diferencijal , pucaju prilično često , otprilike na svakih 400-500 rupa pukne
Sada sam rasturio diferencijal i nešto izmišljam da umjesto ovog srca ubacim jednodijelnu deblju osovinu ali me zaza premalo prostora pri sastavljanju konusno tanjirastog , nešto ću valjda smisliti majku mu

kanacki

Novi član
Tu od
21 Pro 2013
Poruka
15
pa planiram oko 1000rupa sad , sto za stubove , sto za voce, ali burgiju oko 45cm , mislim da nemam potrebe za vecim precnikom, nadam se da ce izdrzati toliko... videcemo kako ce to sve izgledati i kakvi ce se sve problemi javiti na mojoj masini.
ovaj diferencijal sam na otpadu , na kile platio oko 10e i malo vremena i muke da ga skinem

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa od njega sada imaš te dvije poluosovinice tako da ćeš jednu imati i u rezervi

Najveći grijeh koji se pravi pri bušenju je da se pomakneš sa mjesta a burgija u zemlji , to se obično desi na brdima i stranama ako traktor ne stoji stabilno pa ga ljuljanje zanese ili pomjeri , onda je preveliko opterećenje na sve
Zato ja svo bušenje radim da je traktor okrenut nizbrdo a da je bočno što ravniji , i tada normalno radim sa duplakom i uključenom prednjom vučom , tada je daleko stabilniji nego ako stojiš poprijeko na brdu

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Treba ovdje dosta litara da bi se dobio neki razuman broj okretaja , pužni reduktor

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
to se slazem, nekih 50 ak litara bi mozda bilo dovoljno, a mnogi traktori to imaju,

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
......imam problema sa ovim poluosovinicama koje ulaze u diferencijal , pucaju prilično često , otprilike na svakih 400-500 rupa pukne
Sada sam rasturio diferencijal i nešto izmišljam da umjesto ovog srca ubacim jednodijelnu deblju osovinu ali me zaza premalo prostora pri sastavljanju konusno tanjirastog , nešto ću valjda smisliti majku mu
ima li mjesta za drugi planetar s utorom za deblju poluosovinu?

već godinama leži jedan bmw-ov diferencijal ispod police, u zadnje vrijeme ću ili počet pravit vitlo ili ovu bušilicu, s obzirom da niko u selu nema takvu skalameriju a svake godine neko zasadi voćnjak....:(smirk):

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja sam to ovak napravio i dovolno je jako_Osovina je uprešana na način ladno-vruče i zavarena u srcu difa.Dif. se još uvek može izvadit samo moro sam stavit semering druge dimenzije.
m1n8.jpg

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
ima li mjesta za drugi planetar s utorom za deblju poluosovinu?

Nisam najbolje razumio pitanje :s:

@abarth822 , ovo je jako elegantno riješeno ali ti nemaš ''čudnih sila'' u ovoj poziciji kao što toga ima na bušilici za rupe :(y):

Na vrh