Re: problem oko mjerenja drva
Mijenja se postocima 'nebitno', ali nekih 20% i eto ti 120.
Ali slažem se s tobom Oficir da je 85-90 taman, da si nebi netko nešto napravio slušajući trikove s foruma.
Oficir ali mene muči sljedeće, ako imaš čisto, pravo gorenje u svome kotlu, zakaj čistiš dimnjak 2 puta godišnje? Ako je izgaranje pravo, odlično, drva odlična (spremljena i iskalana na vrijeme) nemaš kaj čistiti.
Ja svoj dimnjak nisam 7 godina čistio, niti jednom. Provjeravao ga jesam i treba ga provjeravati ali nemam što čistiti. Počistim samo kondenzacijsku posudu, i to radim čitavu sezonu, jednom na mjesec, jer mi se u njoj skupljaju čestice (za šaku) koje nemogu van dimnjaka jer na dimnjaku moram imati 'kapu'.
Isto ta kapa na dimnjaku, ona ne bi smjela biti na dimnjaku. A zakaj je ja onda imam? Priroda je to. Živim na brijegu i kad puše, uzgon dima je slabiji i ne može van, a uz kapu, može. E sad je zbilja sve rekel
blush):. Tak je, probal i jedno i drugo, i s kapom i bez, i s kapom, je kod mene, bolje.
Mijo, ja se inače grijem i sa 36 stupnjeva. Imam spremnik, imam vanjski osjetnik temperature. Kotao mi radi punom parom, na 100%. Vanjski osjetnik daje 'komandu' regulatoru topline koliko toplo da ide u kuću.
Svi vi koji nemate spremnik topline, a i osjetnik, ja osobno bi vam to preporučio, preporodio sam se. Ujutro se sistem sam pali, i dižem se u toplu kuću, mah milina. Tu svi imate vrijedne ruke, i u sam svoj majstor varijanti, to zbilja nije preskupo.
Mijo, baš bi htel videti tvoj dimnjak iznutra, ne velim da ne izgleda dobro, odlično, ali sam malo skeptičan. 50 je premala temperatura, bilo da se radi o predsezoni ili sezoni. Nije to dobro za metal, makar si ga sam radio. Naravno pod uvjetom da nemaš spremnik topline.
Vjerujem da vas puno zna ovo, ali možda netko ne zna:
https://www.youtube.com/watch?v=bHbGUeioLQY
Ja nisam znao, probao, i mogu reći da radi odlično.
Ali, to se može samo ako su drva suha, ako nisu, ne bu od tog 'gore' načina loženje ništa. Nemojte taj način niti pokušavati ako vam drva nisu suha, pod tim mislim oko 20% vlage ili manje.