E to je onda već nešto hvala.
Da li bi pufer od 1000lit.bio dovoljan,kuća je katnica oko 180 kvadrata sve skupa imam 10 radiatora ukupno na ta dva kata.Peć je na drva 35kw.CM. i izolacija kuće.
Moj te odgovor bude razočarao, siguran sam. Da ipak probam napisati moj stav.
Kuća od 180 kvadrata, je dosta veliki i zahtjevni prostor za grijanje, tome u prilog govori i podatak da koristiš peć od 35 kilovata snage. Sama natuknica da kuća ima izolaciju je pozitivna informacija...
Podatak da bi s 10 radijatora praznio pufer od 1000 litara je u svemu ovome dosta ozbiljan problem. Teško da bi pufer uspjevao efikasno grijati kuću duže od samo par sati. Nije moguće bubnuti da li bi to bilo 3 ili 4 sata, nema tog stručnjaka koji to unaprijed "na temelju ničega" zna. Moraš znati da se s mlačnom vodom slabo budete grijali, a vodu nešto više temperature tih 10 radijatora brzo bude iscrpilo iz 1000 lit.
I nemoj se bojati zamješavanja, ili narušavanja raslojavanja kako je to
@ZJ spomenuo. Za to postoje jednostavne i jako efikasne "tehničke dosjetke", korištene su u praksi u nebrojenim slučajevima. I dok jednom nakon dan, dva kurenja sve podesiš da bude kako mora biti, nikada ti se više ne bude dogodilo bilo kakvo zamješavanje vode u puferu ili loše raslojavanje od gore prema dolje.
Nisi spomenuo, ili sam ja propustio podatak, kako dugu autonomiju grijanja kuće želiš, na temelju tog jednog pufera, a prije ponovnog kurenja? Ako je to sat vremena, onda bi možda taj pufer zadovoljavao tvoje minimalne želje, ali ako duže, teško, trebao ti bude pufer s puno više litara vode, za 10 radijatora u 180 kvadrata, bez obzira na izolaciju kuće itd.
Ja imam pufer od 1300 lit, imam obićne pumpe, nemam moderne tzv. pametne. Nemam vremenski programirano paljenje početka grijanja, nego dok se u jutro ustanemo okrenem termostat i neka grijanje poćne. Ako su izuzetno hladne noći, prije spavanja termostat smanjim na nešto nižu temperaturu, od oka, po iskustvu i onda se eventualno tijekom noći on sam aktivira, zavrti vodu kroz radijatore iztemperira stan, isključi i to je to. Nemora sve biti super svemirski opremljeno, barem ja tako živim u vezi s tim.