Zato procure jer su napravljeni od nekvalitetnog lima.
Moj tata je napravil peč u firmi u kojoj je radil još za Tita. Ta peč je grijala kuču do dana kad u selu nije plin prošel. Tu zimu je grijjala plinska dok nije došel prvi račun za plin, a nakon toga je nastavila grijati stara Julka.
Grijala je 20, ako ne i više godina. potrošila ugljena, kojekakvog otpada, drva koja je moj tata na ramenu donesel iz šume, a ja u škripcu spilil ručnom pilom i takva mokra unutra stavljal....
Kad je napokon procurela tu zimu smo ju okrpili i sljedeče ljeto radili doma novu.
Stara je bila rađena od običnog crnog lima (unutarnja stijenka 4mm), a novu smo napravili od Kotlovskog lima kupljenog u Omegi za 1mm debljeg.
Progorela je za niti 10 let. Drva su bila ista a ugljena nije probala.
Pitanje je i kakav je taj "kotlovski" lim bil (osim vjerojatno po cijeni), možda je trebalo rabiti drugačije elektrode radi sastava materijala...tko zna.
Možda nova peć bila drugačije konstrukcije, možda različite snage, vjerojatno su kasnije bile i blaže zime, pa je nova peć više radila prigušena...puno je tu nepoznatih parametara, no ne mora biti samo do materijala.
I mlad čovjek ponekad umre prije od star(ije)og...