• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,050
Pokušaj pitati chat gpt. Ako mu postaviš dobra pitanja, dosta dobro izračuna.
On ništ ne računa, on samo brže nego bilo ko pretraži upise po raznoraznim forumima i bespučima interneta pa se ponekad posluži i tvojim proračunima koje si podjelil sa nama na forumu ;)

Sve je dobro dok ti ne uvali proračun nekog bedaka ili zajebanta pa zato treba (kak si i napisal) usmjeravati diskusiju u pravom pravcu.
Nema dugo nismo imali pametnijeg posla pa smo se s njim tipkali kak se riješiti hemeroida.... ufff falim te Bože da ih niko od nas nema, a mislim da je on poželel da ih dobije :ROFLMAO:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,513
Nemam pojima, to vjerojatno usluzno rade, kao npr.kombaniranje....
A za granje je dobar silokombajn, ima onih jedredni samo se umjesto hedaera prihvat slozi drugačije.

Kad sam 2022 uzimao plinski kondezacijski jeftinije me došao jači nego slabiji. I za cash sam dobio 35% popusta. Tak da, bolje jači pa uboducnosti ako će se pojaviti potreba ili mogućnosti, da ga možeš iskoristiti. Prije ovog sam ina 12,15 kw, ne sjećam se točno koliko kw...ali bi je preslab, pogotovo za toplu vodu, i dosta se kvario,

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,208
Trebam prijedlog čime zaštititi izolaciju od UV zračenja i ptica osim bandaž trake? Gleda na jugozapad, najgora moguća strana.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,049
Početlom travnja je kod mene ugrađena dizalica topline. Priključena je na postojeće radijatorsko centralno. Grijal sam se na nju u travnju, a u lipnju kad su bile velike vručine sam malo rashlađival kuću. Struju proizvode solari, a bude li proizvodnja pokrivala potrošnju to bum vidjel na proljeće. Dizalica zagrijava vodu u puferu,a dodatna cirkulacijska pumpa tjera vodu kroz radijatore. To je pumpa s 3 brzine. Kad je ugrađena čulo se lagano zvrndanje u 2. i 3. brzini, a u prvoj je bila tišina. Sada se situacija obrnula, zvrndanje je u 1. brzini i zvuk se čuje u boravku.
Je li moguće da se to čuje nepovratni ventil koji je iza pumpe, ili je nekaj drugo u pitanju?
Čuje se u najnižoj brzini, a u onim većim brzinama se ne čuje?
@Axial,
da. Nije šum vode ne baš zvrndanje.
Skužil sam da zvuk proizvodi nepovratni ventil kod premale brzine protoka. Naime kad u najnižoj brzini pumpe djelomično zatvorim kuglasti ventil koji je iza njega, zvrndanje prestane.

Je li to uobičajeno za nepovratne ventile, ili taj kod mene ugrađen, ima nedostatak?
Pretpostavljam da takav poluotvoreni položaj uzrokuje povečanu brzinu vode kroz nepovratni i kuglasti ventil te poveča pritisak na izlazu iz pumpe.

Može li čemu naštetiti ako kuglasti ventil iza nepovratnog ostavim u poluotvorenom položaju?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,403
@iwanho lijepo da si se dodatno približio punoj defektaži problematike.

Nepovratni ventili s oprugama su koje kakve kvalitete. Ništa si mi kao potrošači oko toga ne možemo pomoči. Trgovci nabavljaju što jeftiniju kvalitetu, u što večoj količini. Jeftino nije vrhunska kvaliteta, a HR je preplavljena s takvom robom.

Ja sam na stanovištu da nemaš potrebu držati kuglasti ventil, iza nepovratnog, malo pritvorenim, osim ako si na taj način ne radiš nužno potrebno balansiranje protoka.

Ja kod sebe koristim samo jedan jedini nepovratni ventil s klapnom, bez opruge, u sklopu tzv "zaštite peći". Nigdje nisam primjetio štetna ili kontra strujanja vode na pojedinim "štrangovima". Makar sve je to od izvedbe do izvedbe, makar dva centralaša gledali u istu shemu, nacrt.

Spas je možda u držanju pumpe u trenutno namanjoj optimalnoj brzini vrtnje. To ne znači ako je sistem velik i pumpa bi trebala raditi na položaju 3, da ju mi idemo prisilno držati na 1. Time ništa ne dobivamo, samo smanjenje efikasnosti, a to ne želimo.

Pitao si da li nepovratni ventili stvaraju otpor pumpi, sigurno je da stvaraju. Ne samo da pumpa mora gurati vodu, nego se mora boriti i protiv sile kontra opruge. Možda da je opruga minimalno jaka, da je slaba...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,208
Znači da tom nepovratnom ventilu ne odgovara minimalni tlak koji pumpa nabija pa zaklopka u njemu krene vibrirati. Zatvaranjem ventila smanjuješ protok i posljedično povećavaš tlak. Ne znam što bih ti savjetovao, možeš ga probati zamijeniti, ali nema garancije da s novim neće biti ista stvar. Ili isprobaj nepovratni ventil s klapnom, malo drugačiji je sistem od ovih sa zaklopkom koja leluja u ležištu.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,375
..... Zatvaranjem ventila smanjuješ protok i posljedično povećavaš tlak....
Zatvaranjem tlačnog ventila smanjuje se protok i SMANJUJE se tlak!

Krenuo kotao na drva, ali povratna cijev hladna.
Ovo je problem - cirkulaciona.
IMG_20251025_160046.jpg IMG_20251025_160039.jpg

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh