@iwanho lijepo da si se dodatno približio punoj defektaži problematike.
Nepovratni ventili s oprugama su koje kakve kvalitete. Ništa si mi kao potrošači oko toga ne možemo pomoči. Trgovci nabavljaju što jeftiniju kvalitetu, u što večoj količini. Jeftino nije vrhunska kvaliteta, a HR je preplavljena s takvom robom.
Ja sam na stanovištu da nemaš potrebu držati kuglasti ventil, iza nepovratnog, malo pritvorenim, osim ako si na taj način ne radiš nužno potrebno balansiranje protoka.
Ja kod sebe koristim samo jedan jedini nepovratni ventil s klapnom, bez opruge, u sklopu tzv "zaštite peći". Nigdje nisam primjetio štetna ili kontra strujanja vode na pojedinim "štrangovima". Makar sve je to od izvedbe do izvedbe, makar dva centralaša gledali u istu shemu, nacrt.
Spas je možda u držanju pumpe u trenutno namanjoj optimalnoj brzini vrtnje. To ne znači ako je sistem velik i pumpa bi trebala raditi na položaju 3, da ju mi idemo prisilno držati na 1. Time ništa ne dobivamo, samo smanjenje efikasnosti, a to ne želimo.
Pitao si da li nepovratni ventili stvaraju otpor pumpi, sigurno je da stvaraju. Ne samo da pumpa mora gurati vodu, nego se mora boriti i protiv sile kontra opruge. Možda da je opruga minimalno jaka, da je slaba...