On ništ ne računa, on samo brže nego bilo ko pretraži upise po raznoraznim forumima i bespučima interneta pa se ponekad posluži i tvojim proračunima koje si podjelil sa nama na forumuPokušaj pitati chat gpt. Ako mu postaviš dobra pitanja, dosta dobro izračuna.
Pa koliko koštaju ti stojevi?.....
Ovako to kod njih izgleda...
Početlom travnja je kod mene ugrađena dizalica topline. Priključena je na postojeće radijatorsko centralno. Grijal sam se na nju u travnju, a u lipnju kad su bile velike vručine sam malo rashlađival kuću. Struju proizvode solari, a bude li proizvodnja pokrivala potrošnju to bum vidjel na proljeće. Dizalica zagrijava vodu u puferu,a dodatna cirkulacijska pumpa tjera vodu kroz radijatore. To je pumpa s 3 brzine. Kad je ugrađena čulo se lagano zvrndanje u 2. i 3. brzini, a u prvoj je bila tišina. Sada se situacija obrnula, zvrndanje je u 1. brzini i zvuk se čuje u boravku.
Je li moguće da se to čuje nepovratni ventil koji je iza pumpe, ili je nekaj drugo u pitanju?
Čuje se u najnižoj brzini, a u onim većim brzinama se ne čuje?
Skužil sam da zvuk proizvodi nepovratni ventil kod premale brzine protoka. Naime kad u najnižoj brzini pumpe djelomično zatvorim kuglasti ventil koji je iza njega, zvrndanje prestane.
Nemam pojma što se kod tebe dešava, ali možemo se malo baviti pretpostavkama, makar je sve to na dugom šatpu. Tu bi se moglo raditi o tome da pumpa na najmanjem protoku to jest najmanjoj brini vrtnje rotora ne uspjeva dovoljno otvoriti taj nepovratni ventil i onda tu ili se javlja kavitacija unutar minimalno/jedva otvorenog ventila ili ventil 'radi' sam po sebi, to jest sustav pumpa-ventil rade na način da pumpa otvori ventil, protok krene kroz ventil dođe do pada tlaka (između pumpe i ventila) i usljed toga se ventil malo prizatvori, pa tlak ponovno naraste i ventil se otvori.... i tako u krug. Ako je nepovratni sa oprugom - onda je u pitanju karakteristika opruge i pumpe koji su se baš 'pogodili' na najmanjoj brzini vrtnje. Pitanje je da li ti je uopće potreban taj nepovratni ventil na tom mjestu, to jest da li ima na tom polaznom vodu još nekih krugova sa svojim pumpama pa da se voda može vraćati (onda je nepovratni potreban) ili ako nema dodatnih krugova onda je možda taj nepovratni ventil i nepotreban, pa bi se možda mogao i izbaciti. Ali sve to ovisi o instalaciji (vrag je u detalju) i trebalo bi možda probati raditi bez ventila. Pritvaranje kuglastog ventila vjerovatno je riješenje za prvu pomoć ali ne bih trajno tako radio jer to dodatno opterećuje samu pumpu (ja bih rađe pumpu digao na višu brzinu i otvorio ventil, ako to pomaže). Ali čim si pritvaranjem ventila dobio neki rezultat - to znači da si vjerovatno otkrio bit problema.Skužil sam da zvuk proizvodi nepovratni ventil kod premale brzine protoka. Naime kad u najnižoj brzini pumpe djelomično zatvorim kuglasti ventil koji je iza njega, zvrndanje prestane.
Je li to uobičajeno za nepovratne ventile, ili taj kod mene ugrađen, ima nedostatak?
Pretpostavljam da takav poluotvoreni položaj uzrokuje povečanu brzinu vode kroz nepovratni i kuglasti ventil te poveča pritisak na izlazu iz pumpe.
Može li čemu naštetiti ako kuglasti ventil iza nepovratnog ostavim u poluotvorenom položaju?
.