• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
945
Pozdrav,
Peć viadrus u22 35 kw,12 radijatora,2 kombinirana bojlera od 80L
Cijevni termostat podešen na 65°
Regulator propuha na 95°
Pumpa 2 brzina
Peć spojena direkt
Peć bude na 90° polaz oko 65-do 70 a povrat ispod 40°(cijevni manometar njega sam kupio ove zime da pratim pitanje pokazuje li dobro)
Ako natrpam punu peć dođe do skoro 100°polaz maksimalno 80°a povrat nekih 45°
I to uspijem ako otvorim donja vrata ali onda drva guta
Problem je ako lozim "normalno" necu se bas ugrijat.
Dimnjak čist ko suza,peć isto ,drva od prošle godine..posudio sam od komsije kolica drva stara par godina isto dobijem trenutu temperaturu i onda opet pad polaz stoji na 65° dok ima žara peć 90° polaz na nekih 30°
Radijatori gore nemozes drzat ruku dolje onako,a kad dođe do 80 povrat i polaz nekih 45 druga prica
El moguće da manometar na peći laze za temp. Pa da recimo tih 90° zapravo 60°
Od 20 kubika drva potrošio sam do sad nekih 70-75%drva
Izolacija bila je zbuka i još stiropor od 10 cm,jedino sto na tavanu nemam izolaciju al postojeće grijanje imam 20god ispada da smo se bolje grijali dok nismo imali fasadu nego sad
Planiram izolaciju tavana i ugradnju pufera od 2000L ove godine
Otvori sve radijatore, napuni sistem vodom na 1,5 bar. Sve radijatore odzraći i po potrebi nadopuni sistem vodom.
Loži peć. Drva moraju biti suha, suha, suha....
Temperaturu na peći drži do 80 "C, to nariktaš sa zračnom klapnom....
Pumpu za početak stavi u 1.brzinu....
Cijevni termostat nariktaj da pali pumpu na 65"C, i da je gasi na 62"C.
I loži,,,,,,loži ,,,loži...
I gledaj šta se dešava....
To ti je najbolje pozvat nekoga tko se kuži u centralno da ti to urikta....

mario1511

Član
Tu od
20 Lip 2023
Poruka
221
Otvori sve radijatore, napuni sistem vodom na 1,5 bar. Sve radijatore odzraći i po potrebi nadopuni sistem vodom.
Loži peć. Drva moraju biti suha, suha, suha....
Temperaturu na peći drži do 80 "C, to nariktaš sa zračnom klapnom....
Pumpu za početak stavi u 1.brzinu....
Cijevni termostat nariktaj da pali pumpu na 65"C, i da je gasi na 62"C.
I loži,,,,,,loži ,,,loži...
I gledaj šta se dešava....
To ti je najbolje pozvat nekoga tko se kuži u centralno da ti to urikta....
To sve kad bude hladno ili može dok radi

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,762
Ovaj termo - manometar pokazuje korektno i tlak i temperaturu u radu. Ovdje treba malo dopuniti vodom.

1000033207.jpg

Svejedno kad puniš ako znaš što radiš. Ovo je dovoljno vode i tlaka na hladno.

1000033208.jpg

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,707
E,sad koga bute prije sredili mene ili Bundevu :hahah:
1. visinska razlikaod kotla do najviše toćke gdje je odzračnik je oko 3m i tlak u sistemo je oko 0,5 bara
2. temperaturu polaznog voda držim na manje od 50°C
3. imam podno, znači jako tromo i tu temp polaza držim trpanjem drva u kotao
4. imam spremnik od 700 litara
5. imam miš ventil i automatiku od IMPa
6. miš ventil je otvoren i reguliram ručno
7. u kotao trpam sječku, a kad odlazim od kuće onda drva

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
487
Tih 90 mi pise na manometru od peći,taj manometar i regulator sam prosle godine zamjenio.
Pritisak na manometru od peći mi pokazuje 1bar a na manometru na cijevima oko 1.5 tako i na manometru u kuci sad koji laze ne znam vjerojatno na peći.
A na toplo na peći bude 1.8 a na manometrima na cijevima 2.2
Znači polaz vode i temp peći trebala bi bit ista?
Pa polaz vode i temperatura u peći morala bi biti podjednaka (znači možda tek jedan-dva stupanj razlike), ako polaz mjeriš odmah iza peći (znači na polazu u sistem) i ako nema miš ventila između peći i polaza (ili nekog drugog bypasa u smislu zaštite peći od kondenzacije). Ako postoji miš ventil - onda je moguća varijanta da se on skroz otvori i onda temperature moraju biti podjednake (da se recimo umjeri regulator/provjeri termometar). No kako si pisao sve je direktno spojeno i temperature bi trebale biti podjednake. Ja bih više vjerovao živinom termometru, nego ovom sa kazaljkom ali to je relativno. Kod dva termometra koji jako različito pokazuju treba uvesti i treći i onda gledati koji ispravno pokazuje (i onaj neispravni izbaciti). Temperatura u peći je bitna jer tek kada peć postigne radnu temperaturu - postiže se i nazivna snaga kotla i bolje izgaranje. Ja bi i dalje gledao da li regulator zatvara zrak na stvarnih 90 stupnjeva u kotlu.
Inače prevelika je razlika i u tome što ti pokazuju manometri (to je dodatni pokazatelj sumnje u instrumente). Prilično sam siguran da tu nešto ne pokazuje dobro, samo je pitanje koji instrumenti lažu. Ako si kupio novi instrument - ne znači da je taj instrument ispravan. Sada u prodaju dolazi svašta, sve je postalo relativno jeftino i nekvalitetno. Zato je najbolje držati se jedonstavnijih instrumenata (znači živin termometar) jer su oni mehanički najjednostavniji i zato je najmanja vjerovatnost da će pokazivati krivo.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
487
Radni tlak u sustavu grijanja ovisi o visini objekta koji se grije. Ako je to moguće bolje je raditi sa minimalno potrebnim tlakom, ne pretjerivati sa istim jer onda se cijeli sustav grijanja manje mehanički opterećuje. Moramo imati na umu i da je kod manjih radnih tlakova slabiji prelaz topline. Ali kada se odredi neki radni tlak u sustavu - potrebno je tom tlaku prilagoditi i tlak plina (obično dušika, N) u samoj ekspanzionoj posudi (ako je zatvoreni sistem), da se izbjegnu velike razlike u tlakovima medija kada je sistem grijanja u radu i kada je hladan. Velike cikličke promjene tlakova bitno utječu na dugotrajnost cijelog sistema.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,762
Pozdrav,
Peć viadrus u22 35 kw,12 radijatora,
Koliko rebara zajedno?
2 kombinirana bojlera od 80L
Kako su spojeni, kao radijatori?
Cijevni termostat podešen na 65°
Njime pališ cirkulacijsku pumpu za grijanje stana, pretpostavljam?
Regulator propuha na 95°
To je OK.
Pumpa 2 brzina
I to je OK.
Peć spojena direkt
Meni nije sve jasno. Što od peći je spojeno direktno na što???
Peć na dimnjak, ili voda iz peći na cirkulacijsku pumpu, ili??
Peć bude na 90° polaz oko 65-do 70
U normalnoj situaciji to nije moguće, to ti je i @Axial točno napomenuo.
a povrat ispod 40°
To može biti ispravno, u određenoj fazi kurenja.
(cijevni manometar njega sam kupio ove zime da pratim pitanje pokazuje li dobro)
Ti očito ne razlikuješ mjerne instrumente i nepravilno koristiš pojmove, nazive. Manometar mjeri tlak vode u sistemu. Termometar mjeri temperaturu vode u sistemu.
Ako natrpam punu peć dođe do skoro 100°
Dobro gdje vragu to mjeriš, na kojem mjestu?
polaz maksimalno 80°
Što je za tebe taj polaz, možda cijev za izlaz vrele vode iz same peći ili?
a povrat nekih 45°

I to uspijem ako otvorim donja vrata ali onda drva guta
To smatraj normalnim jer ti kao da kuriš u dimnjaku, toliki su gubici Viadrusa.
Problem je ako lozim "normalno" necu se bas ugrijat.
Razumljivo, jer je izgleda puno nepravilnosti u izvedbi sistema.
Dimnjak čist ko suza,peć isto
Normalno kad "vidiš dimnjak kroz ložište"
,drva od prošle godine.
Takva i moraju biti.
.posudio sam od komsije kolica drva stara par godina isto dobijem trenutu temperaturu i onda opet pad
Sve jasno.
polaz stoji na 65° dok ima žara peć 90° polaz na nekih 30°
Informacija "za poluditi".
Radijatori gore nemozes drzat ruku dolje onako,
Kakve ventile i prigušnice koristiš, u kakvom su stanju podešenosti koji?
a kad dođe do 80 povrat i polaz nekih 45 druga prica
?
El moguće da manometar na peći laze za temp.
Ne manometar ne mjeri temperaturu, nego termometar.
Pa da recimo tih 90° zapravo 60°
Posudi instrument od nekog i izvrši kontrolna mjerenja, mi smo daleko od tvojeg doma i ne znamo.
Od 20 kubika drva potrošio sam do sad nekih 70-75%drva
Izolacija bila je zbuka i još stiropor od 10 cm,jedino sto na tavanu nemam izolaciju al postojeće grijanje imam 20god ispada da smo se bolje grijali dok nismo imali fasadu nego sad
🙃🫣 skini izolaciju i vrati grijanje, naravno šalim se.
Planiram izolaciju tavana i ugradnju pufera od 2000L ove godine
Super za pufer, ali prije toga raščisti sve nejasnoče i otkloni greške. I da treba ga znati spojiti, mnogi su mislili da znaju pa uprskali stvar. Sretno s njim.

Najnoviji postovi

Na vrh