Kod mene je grijanja drvima postalo povijest. Zalihu drva koju imam budem potrošil ka buju najjače zime. Ove sezone grijanja sam uspjel potrošiti do kraja bukovinu napravljenu u proljeće 2021. Početkom travnja 2024. je ugrađena dizalica topline. Kada je vanjska temperatura veći dio dana ispod -3°C, grijem plinom jer je cjenovno povoljnije. Trenutno grije plin, a sutra se vraćam na dizalicu topline.
Imam dvije prostorije međusobno povezane kliznim vratima po cijeloj visini zida. Veća prostorija je površine cca 35 m² i volumena cca 87 m³, a druga 18 m² i volumena cca 45 m³. U većoj su 2 radijatora Nova Florida (alu kao Lipovica). Jedan ima 9 članaka priključne visine 800 mm, a drugi 25 članaka priključne visine 500 mm i taj je križno spojen (ulaz gore desno, izlaz dolje lijevo). U manjoj prostoriji je jedan radijator s 20 članaka priključne visine 500 mm spojen na istoj strani. Taj s temperaturom polaza tople vode koja zadovoljava za grijanje veće sobe, očito ne daje dovoljno topline za prostoriju u kojoj se nalazi. Naime kod otvorenih vrata temp u većoj prostoriji padne za cca 1,5°C. Ako se vrata zatvore temperatura u većoj sobi se vrati na željenu vrijednost od 23,5°C. Nijedan radijator nema jednaku temperaturu po cijeloj površini. Donja zona je na osjet niže temperature, a termo glave su otvorene do kraja. Radijatori su ugrađeni prije skoro 30 godina i nisu nikad čišćeni.
Ispričavam se na opširnom uvodu.
1. na što sve može ukazivati razlika temperature u gornjoj i donjoj zoni radijatora?
2. postoji li, osim povećanja radijatora, neki način da se poboljša grijanje tog radijatora s istom temperaturom vode?