• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,785
@Lee Champa pojasni ljudima da ne bude zabune. Ja sam stavio palac gore jer sam vidio i znam što imaš, a to nije uobičajena praksa, ljudima je manje, ili više nepoznato.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
496
Dimnjačari su postali više birokratski posao, nego ljudi koji bi čistili dimnjak. Dođu, pogledaju, zabilježe da su bili - i uzmu lovu. Ona četka i kugle su ostali u nekom drugom vremenu, ako ih uopće sada i nose sa sobom. Bitno je dobiti koncesiju i onda uzimati lovu od ljudi.

• Like
Reactions: ZJ

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,785
E vidiš kod mene on ili ona, imamo i dimnjačarku, prvo protjera četku kroz dimnjak da se uvjeri da je sve OK, onda snimi mobitelom unutrašnjost, počisti, zatvori vratašca i tek onda napiše potvrdu i račun. Ja platim i dalje smo si dobri.

Peć i dalje sam čistim.

(Kod nas i očitanje Vodomjera radnik snima službenim mobitelom i upisuje u njega stanje. Več par godina.)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,157
Kod mene je grijanja drvima postalo povijest. Zalihu drva koju imam budem potrošil ka buju najjače zime. Ove sezone grijanja sam uspjel potrošiti do kraja bukovinu napravljenu u proljeće 2021. Početkom travnja 2024. je ugrađena dizalica topline. Kada je vanjska temperatura veći dio dana ispod -3°C, grijem plinom jer je cjenovno povoljnije. Trenutno grije plin, a sutra se vraćam na dizalicu topline.

Imam dvije prostorije međusobno povezane kliznim vratima po cijeloj visini zida. Veća prostorija je površine cca 35 m² i volumena cca 87 m³, a druga 18 m² i volumena cca 45 m³. U većoj su 2 radijatora Nova Florida (alu kao Lipovica). Jedan ima 9 članaka priključne visine 800 mm, a drugi 25 članaka priključne visine 500 mm i taj je križno spojen (ulaz gore desno, izlaz dolje lijevo). U manjoj prostoriji je jedan radijator s 20 članaka priključne visine 500 mm spojen na istoj strani. Taj s temperaturom polaza tople vode koja zadovoljava za grijanje veće sobe, očito ne daje dovoljno topline za prostoriju u kojoj se nalazi. Naime kod otvorenih vrata temp u većoj prostoriji padne za cca 1,5°C. Ako se vrata zatvore temperatura u većoj sobi se vrati na željenu vrijednost od 23,5°C. Nijedan radijator nema jednaku temperaturu po cijeloj površini. Donja zona je na osjet niže temperature, a termo glave su otvorene do kraja. Radijatori su ugrađeni prije skoro 30 godina i nisu nikad čišćeni.

Ispričavam se na opširnom uvodu.

1. na što sve može ukazivati razlika temperature u gornjoj i donjoj zoni radijatora?
2. postoji li, osim povećanja radijatora, neki način da se poboljša grijanje tog radijatora s istom temperaturom vode?

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
496
Kod mene dimnjačari dolaze, kao, čistiti (pokupiti lovu) ja im pokažem svoje četke - jer čistim sam kada smatram da je to potrebno, a ne kada oni naiđu. Jednom su mi baš naišli i nekako sam ih nagovorio da ipak malo provuku svoju četku kroz dimnjak, naravno platiti ću im posao. Poslije tog iskustva godinama su me zaobilazili. Ipak lakše je samo uzeti lovu i zabilježiti da su bili, nego još i čistiti za (istu) lovu. Dimnjake treba održavati, naročito kada se loži na kruta goriva. Ali svi koji ozbiljno lože na kruta goriva moraju imati svoj pribor i intervenirati kada ustreba. Ja preventivno provučem četku kroz dimnjak barem tri puta po sezoni.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,785
@iwanho
Koja, kolika je temperatura vode s kojom griješ?
Da li si probao povečati brzinu cirkulacijskoj pumpi za taj štrang?

Najnoviji postovi

Na vrh