• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,162
@plus,
meni je svaki odgovor dobrodošel i nijednu kritiku ne smatram zlonamjernom. Svjestan sam nekih svojih nedostataka, a nekih nisam. Pokušati ću malo pojasniti.

1. Nije nam hladno, kad temperatura u boravku padne ispod 23°C povisim temp polaza.
2. Ne volim plaćati ono kaj ne moram (iz bilo kojeg razloga). Zato pokušavam optimizirati troškove bez utjecaja na udobnost. Grijanje dizalicom topline je specifično. Proizvodnja vode za nekoliko stupnjeva više temperature ima osjetni utjecaj na cijenu grijanja. Dakle nije ekonomično grijati na temperaturu višu od potrebne. Sad zbog jednog radijatora moram grijati cca 2°C više (nepotrebni trošak) ili stalno zatvarati vrata (komfor). Zato ću taj radijator riješiti, ovako ili onako.
3. S obzirom da imam mogućnost grijanja plinom i dizalicom topline, zakaj bi koristil samo jedno od toga, kada mogu koristiti energent koji je u određenim uvjetima jeftiniji. Proteklih 5 dana sam grijal plinom, a od danas opet dizalicom. Ne vidim u tome problem.
4. Grijanje s varijablom vanjske temperature je dobar način uštede bez smanjenja komfora. Još bolji bi bil kad bi polaznu temp definirale zajedno dvije varijable: vanjska i unutarnja temperatura. DT je "pametan" uređaj i može prema zadanom algoritmu automaski odrediti koliko topline treba proizvesti.

Nadam se da sam uspješno pojasnil svoje stavove, ali to ne znači da sam u svemu u pravu.

@Lee Champa,
Problem koji razmatramo je onaj koji stvara taj jedan radijator koji preslabo grije. Krajnje rješenje je povećati radijator, ili ga zamijeniti većim, ako ne uspijem nigdje nabaviti isti model. Smatram da je diskusija bila korisna, a usput smo se dotakli i nekih drugih korisnih stvari.
Vjerojatno imaš tipfeler. 1 članak visine 500 mm po kvadratu bi otprilike odgovaralo kriterijima koje si napisal za grijanje višim polazom.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,723
Lipovičin članak od 80cm (bar mislim da su bili te visine)
Poigraj se malo smanjenjem protoka kroz ostale radijatore - balansiranje!

Najnoviji postovi

Na vrh