• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,162
@plus,
meni je svaki odgovor dobrodošel i nijednu kritiku ne smatram zlonamjernom. Svjestan sam nekih svojih nedostataka, a nekih nisam. Pokušati ću malo pojasniti.

1. Nije nam hladno, kad temperatura u boravku padne ispod 23°C povisim temp polaza.
2. Ne volim plaćati ono kaj ne moram (iz bilo kojeg razloga). Zato pokušavam optimizirati troškove bez utjecaja na udobnost. Grijanje dizalicom topline je specifično. Proizvodnja vode za nekoliko stupnjeva više temperature ima osjetni utjecaj na cijenu grijanja. Dakle nije ekonomično grijati na temperaturu višu od potrebne. Sad zbog jednog radijatora moram grijati cca 2°C više (nepotrebni trošak) ili stalno zatvarati vrata (komfor). Zato ću taj radijator riješiti, ovako ili onako.
3. S obzirom da imam mogućnost grijanja plinom i dizalicom topline, zakaj bi koristil samo jedno od toga, kada mogu koristiti energent koji je u određenim uvjetima jeftiniji. Proteklih 5 dana sam grijal plinom, a od danas opet dizalicom. Ne vidim u tome problem.
4. Grijanje s varijablom vanjske temperature je dobar način uštede bez smanjenja komfora. Još bolji bi bil kad bi polaznu temp definirale zajedno dvije varijable: vanjska i unutarnja temperatura. DT je "pametan" uređaj i može prema zadanom algoritmu automaski odrediti koliko topline treba proizvesti.

Nadam se da sam uspješno pojasnil svoje stavove, ali to ne znači da sam u svemu u pravu.

@Lee Champa,
Problem koji razmatramo je onaj koji stvara taj jedan radijator koji preslabo grije. Krajnje rješenje je povećati radijator, ili ga zamijeniti većim, ako ne uspijem nigdje nabaviti isti model. Smatram da je diskusija bila korisna, a usput smo se dotakli i nekih drugih korisnih stvari.
Vjerojatno imaš tipfeler. 1 članak visine 500 mm po kvadratu bi otprilike odgovaralo kriterijima koje si napisal za grijanje višim polazom.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,724
Lipovičin članak od 80cm (bar mislim da su bili te visine)
Poigraj se malo smanjenjem protoka kroz ostale radijatore - balansiranje!

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
501
Koliko mi se čini - nema ventilatora i elektronike.... onako baš po mojoj mjeri. Samo nekako mi se čini da to proizvođač više nema u svojoj ponudi.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
672
Radi li se o nekom od ovih korektora:

Ma obični analogni od Centrometala imam, mislim da su bili oko 100kn. Svakako provjeri imaš li ga mogućnost dodati, koristan je.

I još nešto ne razumijem, tu vašu perspektivu vođenja grijanja s varijablom vanjske temperature. Zar vam nije bitno kako vam je ugodno i toplo u stanu, neovisno da li je vani minus 20, ili plus 30? OK možda sam ja previše ograničen svojim malim svijetom, ali otvoreno priznajem da ja sve to za sad ne razumijem, u zajedničkom nazivniku.

Ha, tako netko može reći "ne razumijem šta će vam pufer", a netko onome tko nema ni pufer "šta će ti centralno, ja otvorim sva vrata u pa se ugrije tako".

Sve je to u službi komocije i ugode. Nije skok u komociji kao i trenutku kad nabaviš pufer ali svejedno osjetan...

Ne znam šta je danas standard, šta se zapravo smatra odličnim načinom regulacije, vjerojatno ima i nešto bolje.
Ali prošao sam dosta toga u nekom periodu od 15-16 godina:

1. Obični gusani kotao i termoglave na radijatorima, dakle regulacija temperature njima. Katastrofa, ali to je bilo prije pufera. A to je zapravo regulacija otvaranjem zatvaranjem prozora.

2. Dodan pufer i on/off termostat u kuću. Osobno sam bio nezadovoljan sa tim pali/gasi, sve šta je na vrhu pufera "grune" u radijatore, pa kad postigne temperaturu gasi. Uto razlika u prostoriji bude i po 1°C dok on to odradi.

3. Dodan ručni miš ventil u krug grijanja. Tu se dobilo nešto jer se termostat palio/gasio rjeđe ali opet čim je ručni, a na vrhu pufera nekad 80, nekad 40°... nije to to...
Ali taj ručni je više bila ko priprema za automatiku za neki takav regulator kakav je pravio Dajc samo što je kod njega mana da vodi samo jedan krug grijanja a čim se u računicu ubaci još jedan +treći za PTV, tvornička rješenja budu jeftinija.

4. Kad sam renovirao stan u sklopu kuće i trebao mi dodatan krug grijanja odradio sam rekonstrukciju regulacije grijanja, baš ta vremensko vođena uz sobni korektor. I to mi je bilo poprilično bolje jer nema oscilacija temperature u prostoriji a i ide se s nižim polazima što je prednost samo po sebi.

I da, pokušao sam i sa termoglavama u svim naknadnim scenarijima nakon prvog ali ja njih baš ne volim, čak ni uz pametne pumpe. Imam Herz i u novijem dijelu kuće Danfos i to je jednostavno neprecizno. Možda su neki drugi proizvođači boji ili današnje pametne termoglave ali to je opet neka verzija on/off regulacije po meni...

Najnoviji postovi

Na vrh