• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
542
@plus: u pravu si, za mene jedna od najvećih prednosti grijanja na drva upravo je to da ovisim samo o sebi kod nabave goriva. Ali to podrazumjeva da imaš gdje i sa čime napraviti ta drva, kao i odgovarajući skladišni prostor. Grijanje na pelete mi upravo zato nije nikada nije 'sjelo'. Ali čistoća i jednostavnost grijanja na pelete privukle su mnoge koji nemaju osnovne uvijete za grijati se na drva, a realno gledano to je vjerovatno većina koja radi raznih okolnosti možda i nema previše drugih izbora. I zato ima dosta ljudi koji kupuju pelete po malo, svaki tjedan. Kod slabe zime kako je bilo proteklih godina to možda nekako i prolazi, ali kod jačih zima u kombinaciji sa slabo izlorianim objektima to je loše riješenje, em zbog cijene goriva koja će sigurno u takvim uvijetima narasti, em radi sigurnosti opskrbe koja trgovcima i nije prioritet. Uglavnom to je stara priča o cvrčku i mravu.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
673
Ja sam pelet A1 početkom svibnja platio 2.85€/ vreća od 15kg. I par godina prije je bio relativno jeftin, do 3.5€ u tom periodu godine.
To mi je jeftinije od drva jer me ona iziđu oko 100€ metar. Imam trenutno svojih friških drva upilano i preko dvadeset metara ali jednostavno nema do bukve. Evo jučer očistio očistio kotao nakon 15 dana i izbacio svega 3-4 litra pepela, od mojih "domaćih" svaki dan bude toliko.
Ma i ti članci su teški clickbait, čisto sumnjam da netko kome je to primarno grijanje nije pripremljen.

U mom kraju je jako puno ljudi zamijenilo sobnu peć na drva sa onom na pelet, i još nisam čuo da se netko pokajao.
Ali ja se isto slažem sa tobom Lee, bolje i loža nego pelet.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,299
Jedno pitanje , (ajde da pokušam neuko objasniti) gdje se može nabaviti mehanički ventil koji bi pri određenoj temperaturi propustio vodu.

Primjena bi bila da se u slučaju samozapaljenja dozatora za drvenu sječku pri detekciji temperature na ulaznoj spirali izlije voda koja bi bila u nekom rezervoaru .
Znači ovo bi bila krajnja mjera ako svi sistemi zakažu i zbog toga mislim na nešto mehaničko.
Vidio sam to čudence na jednom YT snimku ali nemožem da ga nađem.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,299
Slika je mala i ne mogu da skontam šta je tačno u pitanju ali koliko vidim ovo je regulator , meni više treba kao ''prekidač''.
Znači da je normalno zatvoren a kada temperatura prekorači recimo 70 stepeni da se taj ventil otvori i ispusti vodu iz rezervoara 10-20 litara u tunel i spriječi mogući povrat vatre.

Na vrh