• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,610
Ne razumijem zašto me se proziva zbog prezentacije na izraženo mišljenje i izraženoj potpori Axialu da je grijanje kuće nauka i da treba sjesti i razmisliti dobro kojim putem krenuti za odabiranje načina grijanja kuće. Svaka kuća je priča za sebe i ovisi o području gdje se kuća gradi.....
Hvala što si se udostojio javiti i podastrijeti više osobnih informacija.

Čime sam te prozvao, zahtjevom, "zamolbom" da pojasniš još dio detalja?

"Sada je meni i svima puno jasnije, baka štedi i financira pripremu drva potrebnih joj za njezino grijanje."
Ti sa ostatkom tvoje obitelji ne koristiš njezin stambeni prostor i grijanje.
Baka sama za sad funkcionira neovisno.
(Naš deda je na plinu i pl. bojleru, ja sam posebno u svojo kući na drvima, dokle, samo nebo zna dokle budem drveni...)

Hvala ti za strpljenje, lp

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,700
Meni je uživancija po zimi svako malo spustiti se u podrum i nahitati vu peć. U drugoj prostoriji do kotlovnice držim vu pripravi karnister pa svi svako malo srknem. Još mi je i malo krivo kaj to tako sporo gori jer bi se mogao i češće spuštati. Malo je teže uspeti se po štengama, ali ide. Čak je i žena sretna kaj je stalno toplo jer ona i mački vole toplinu. :ppozdrav:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
926
Ovo sa potrošnjom drva/bilo kojeg drugog goriva za sezonu grijanja je slično kao i sa autima: imaš aute koji uredno, pod normalno troše 12-15L/100 km i aute koji troše 4L/100 km, a voziš se podjednako. I onda se vlasnik ovog auta koji troši 12 L čudom čudi i ne vjeruje - kada mu vlasnik auta koji troši 4L kaže koliko mu troši auto. I kod auta, kao i kod grijanja, nije sve do auta (kuće/sistema grijanja koji je ugrađen). Uvijek ima tu nešto malo utjecaja i do navika korisnika.
Meni je FHR pomogao da iz postojeće peći izvučem još malo energije na način da sam obložio ložište i komoru za izgaranje sa šamotom i tako povećao temperature izgaranja i samim time vjerovatno poboljšao izgaranje i iskorištenje goriva (koje i u orginalnoj izvedbi nije loše). To je minimalno ulaganje, a koje je meni donijelo vidiljv efekt. Bilo je govora i o nekim većim prepravkama ali procijenio sam da nema to više smisla raditi na toliko staroj peći.

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
421
Ako ćemo u grubo. Kuca 130-180 m2, grijanog prostora.Ima izolaciju 10- cm,izoliran krov i eventualno pufer sa kakvom peći na pirolizu .Srednja HR.Potrošnja drva ne može biti veća od 20 m3.Samo manje. Ne treba puno pametovati.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,610
"Šamotiranje" bilo koje peći uvijek rezultira s povečanjem iskoristivosti.
Kod peći za centralno grijanje "nekakvo polazište" je površina "metalne unutrašnjosti peći" koja je direktni izmjenjivač proizvedene topline na vodu u sistemu.
Bez uvrede Viadrus je konstruiran za ugljen i zato on kaska za pećima na drva.
Kruži krilatica "hebeš peć kojoj se dok otvoriš vrata ložišta - vidi dimnjak", Viadrus na žalost pripada takvoj kvalifikaciji.

Peć za CG na drva bi minimalno morala imati: šamotirano ložište, donje boćno izgaranje, kretanje dimnih plinova uz "nekoliko prolaza ono kao gore dolje, lijevo desno, pokraj tzv. izmjenjivača topline", da tj prenese što više svoje topline. Naknadni izmjenjivači topline, prije dimnjaka, su OK rješenja, ali samo ako previše ne ohlađuju dimne plinove. Peć za CG na drva mora veselo gorjeti, ne cmoliti, stvarati katran, kondenzaciju, ništa.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,700
Nema mi lepšega nego dok napunim Viadrusa sa sječkom i onda odem van da gledam kak iskre lete iz dimnjaka. Poput prskalica na Božić. Kakve suze Sv. Lovre. Samo sječka i Viadrus. Priznam da me malo strah da ne vužgem susedovog bora. Onda bu sigurno rekel da sem to napravil namjerno da mu napravim truca.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,610
i eventualno pufer sa kakvom peći na pirolizu .

treba puno pametovati.
Poštovani,
Neda mi se puno tražiti. Našao sam ovaj "primjer":

1000048118.jpg

(Namjerno sam ostavio riječi treba puno pametovati.)
Ovo je "hrpetina novaca" za prosječne HR građane. Sama peć je niš koristi bez ugradnje automatike. Znači još ruke i još puno materijala + porez Državi na sve to.
I dok ju ugradimo, još ne možemo u miru zakuriti i početi grijati. Za pirolizu trebamo prvoklasna drva, suha ko barut.
Moj je fakultetski obrazovani tehnolog, izvanredan znalac i stručnjak na poslu, jako dugo i puno istraživao tu peć i na kraju je odustao. Promišljeno, zrelo, pametno: nije žvaka za seljaka.
Nama večini treba peć "svežder", piroliza to nije i ne bude nikad postala.
Ne treba se zanositi iluzijama. Pre velika očekivanja uvijek rezultiraju velikim razočarenjima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,610
Nema mi lepšega nego dok napunim Viadrusa sa sječkom i onda odem van da gledam kak iskre lete iz dimnjaka. Poput prskalica na Božić. Kakve suze Sv. Lovre. Samo sječka i Viadrus. Priznam da me malo strah da ne vužgem susedovog bora. Onda bu sigurno rekel da sem to napravil namjerno da mu napravim truca.
Naj pretjerivati z bedastočama, ima preveč ognja ove dane po HR primorju. Se nam budu vužgali, budi bar ti pameten, prosim te.

goran1985

Dobro znana faca
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
690
@plus, imam dosta osobnog iskustva sa pirolizom i osim cijene, ona nema neke mane. Suha drva ko barut su mit, na 20% vlage će bukvu za godinu dana osušiti bilo tko u RH, bez obzira na lokaciju. A to je sasvim dovoljno.
Što se tiče sveždera, drva sa više od 25% vlage sigurno ne valjaju ali za koji kotao valjaju? Ako je svežder napisan zbog vrste drveta, ide u njega sve bez iznimke. Većina tih boljih kotlova ima lambda sondu i aktuatore za primarni i sekundarni zrak i u radu se prilagođava.
I još o svežderima, moji su kraj dvije sezone prije dosta vremena ložili drvene brikete u njoj kad je nestalo drva, em su tada bili jeftini, em nisu htjeli ložiti mokra drva. Nije iskoristivost kao sa drvima ali u toj situaciji daj šta daš. Ja sam svoju znao napuniti cijelu daskama od paleta, niti je meni bilo žao nje niti je njoj tog goriva rekao bi jer na izlazu iz dimnjaka, dim vidjeti ne možeš.
Toliko o toj mani a prednosti kao npr. sigurnost kotla na pirolizu u odnosu na klasični, iskoristivost, lakoća potpale sa srednjim vratima i prisilnim zrakom, čišćenje...

I sve to pada u vodu kad je cijena takva kakva je, kakvu si pokazao.

Tko ima para za to platiti, ima i za komotniju vrstu grijanja. Ja sam sebi polovne uzimao a i oni kao desetogodišnjaci su duplo skuplji od novih sa gornjim izgaranjem.

Uostalom, da piroliza ima osim cijene nekih većih mana onda sigurno ona vrhunska ekipa sa samogradnje na fhr-u ne bi baš išla raditi nju, jer ne sumnjam da su sposobni bili napraviti bilo koji drugi koncept kotla.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,610
"Ona tamo ekipa" je imala svoju viziju, razvoj i realizaciju...
Mnogi se "od tamo" međusobno poznajemo i poštujemo, nebitno ovdje i sad.

Pokazao sam cijenu pirolitičkog kotla "na koju sam prvu naletio". Nekako sam uvjeren da su u cijenama moguće samo male razlike, za moj stav - skupo, jako skupo. To je po meni prva mana.
Druga mana je da piroliza ne smatra prihvatljivim gorivom drva skipana na dvorište, dan prije Badnjaka, a onda želiš na Božić s njima pripremiti saunu u kući. Nadam se da sam jasan.

Nemam namjeru dalje tu analizirati osobine različitih peći za CG, kamo bi to opet otišlo, napomenuo sam samo da je Viadrus za ugljen, kojeg kod nas na tržištu nema. Evo, stao sam.

goran1985

Dobro znana faca
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
690
Naravno da je nebitno to što se poznajete ali je bitno koju su vrstu kotla išli praviti, pirolitički.

Ne znam za nijedan kotao kojemu mana nije ta tvoja druga navedena mana.

Najnoviji postovi

Na vrh