• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,508
Ako se smijem ubaciti, treba biti složeno tako, da dok se aktivira sigurnosni ventil i radi ispuštanje vode iz sistema, potrebno je da voda iz peći ne može iscuriti. Peć mora ostati puna vode. Greške rade centralaši dok ugrade sigurnjak i expanzionu posudu, jedno pokraj drugog, nisko, recimo na polovici visine peći, pa peć ostane nepotrebno "u vodenoj pari", bez vode.
@plus hvala, sve jasno sada(kod mene krivo-tocno kako si opisao dolje nisko na glavni vod kao slijepo crijevo dodano sigurnosni ventil i ekspanziona posuda),
P.S.Ali zar nebi trebao sigurnosni ventil izbaciti visak fluida dok ne spusti pritisak pa se onda zatvoriti?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,016
Ako se smijem ubaciti, treba biti složeno tako, da dok se aktivira sigurnosni ventil i radi ispuštanje vode iz sistema, potrebno je da voda iz peći ne može iscuriti. Peć mora ostati puna vode. Greške rade centralaši dok ugrade sigurnjak i expanzionu posudu, jedno pokraj drugog, nisko, recimo na polovici visine peći, pa peć ostane nepotrebno "u vodenoj pari", bez vode.
Tako nas je učio profesor Ramazay (valda sam ispravno napisao nick) na FHR.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,016
@plus hvala, sve jasno sada(kod mene krivo-tocno kako si opisao dolje nisko na glavni vod kao slijepo crijevo dodano sigurnosni ventil i ekspanziona posuda),
P.S.Ali zar nebi trebao sigurnosni ventil izbaciti visak fluida dok ne spusti pritisak pa se onda zatvoriti?
Ako se peć bude pregrijavala ventil će izbacivati višak fluida dok se ne smanji tlak pa će se zatvoriti, pa će tlak narasti pa će opet izbacivati fluid dok se tlak ne smanji i tako u krug - sve dok tlak nekontrolirano raste. Ako je ventil smješten iznad razine vode u peći - peć ostaje pod vodom a ventil će izbacivati vodenu paru dok će peć ostati uglavnom pod vodom a isparavanjem vode peć će se hladiti. Ako je ventil smješten ispod razine vode u peći on može ispuštati vodu do razine na kojoj je ventil i peć može ostati suha. To je ekstremni slučaj ali praksa kaže da se može tako dogoditi. Moguće je i da ventil počne pomalo propuštati a da se to ne primjeti odmah (recimo odvod ventila je spojen u kanalizaciju i ne vidiš da propušta) i sustav može ostati bez vode da se ventil uopće ne aktivira a peć se spasi jer ostane pod vodom, ako je ventil na pravom mjestu. Moja peć ima doslovno mjesto za ventil na samom vrhu peći - gdje je ventil i instaliran. Nemam ventil spojen na kanalizaciju tako da ako on propusti ložiona je pod vodom ali s obzirom na povoljan smještaj ložione to nije problem. Ja bi u svojoj ložioni zato primjetio da propušta. Ali to je opasno ako se netko nalazi blizu ventila a on propusti vruću vodu iz kotla.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,722
@sttipa teoretski bi se trebao sigurnjak zatvoriti, ali prije se zna događati vodena para, a ona puno lošije odvodi toplinu s peći i uglavnom nastane veliki problem
@Axial raduje me da smo stjecajem životnih okolnosti dobili određena znanja iz te domene, centralnog na drva, od tog cijenjenog gospodina. Smatram se i sretnikom što sam imao prigodu upoznati tog stručnjaka, u živo i družiti se s njim. Bili su tada na okupu i ovdje aktivni forumaši @Lee Champa i moderator @ZJ.
Zauvijek budem pamtio kako je moje CG na drva prozvao "Kursk", sve radi mojeg skučenog prostora pa kao posljedica pravim labirintom debelih čeličnih cijevi. Bio je strog, ali pošteni učitelj i sudac. Zahvalan sam mu što se nije ustručavao zaključiti, javno, na onom stručnom forumu, da sam sebi u samogradnji izradio jedan jako dobar sistem. Lijepo je dobiti takvu završnu ocjenu od onoga tko dokazano o tome zna sve, baš sve i stručno i profesionalno puno više od toga.
(To na što se odnosi moj zaključak "i više od toga", detalje znaju forumaši @Lee Champa i @ZJ, ne bi ja o tome "ovdje" više niti slova. Neka to ostane privatnost gospodina ramzaya.)

Najnoviji postovi

Na vrh