Znalci za češnjak
Što je ovo na češnjaku? jel to neka bolesti ili? ima mjestimično toga na listu a češnjak još malo za vađenje.pozzz
http://postimg.org/image/gzjxv6vr3/
¸HRĐA !!!!!!! Potraži pod bolestima češnjaka!
Znalci za češnjak
Što je ovo na češnjaku? jel to neka bolesti ili? ima mjestimično toga na listu a češnjak još malo za vađenje.pozzz
ništa ti to nije :drink:ej pozzz...
jel zna netko zašto su mi požutili vrhovi češnjaka,ne jako,onak par cm. od vrha,to se pojavilo sada kad je pripržilo sunce...
Znalci za češnjak
nisam stručnjak za češnjak ali kao i većina svega ove godine,mislim da je i u ovom slučaju višak vlage,previše kiše,to se dešava i kod nas,susjeda mora baciti barem trećinu,jednostavno kad ga izvadi on sav trul. češnjak traži jako dobre uvjete,zato i kažu da nije svaka zemlja i svaki uvijeti za njegov uzgoj.
Ako netko slučajno zna zašto mi neki češnjak (ove godine dosta je takvog) radi glavicu spužvastu, ovako:
Tocno ti nemogu reci, trebalo bi puno vise podataka. To se zna dogodit na srednje-ranoj vrsti, jesi dosada sadio tu istu vrstu na takvoj vrsti zemlje? Trulezi ima ali ona nije nije razlog zasto ti se cesnjevi nisu "zametnuli". Razlog moze biti vrsta tla, iako si iz Istre pretpostavljam da nije zemlja crvenica?? Ono malo ljubicastog pokazuje da je bio upliko posadjen, mozes li povuci neku usporedbu sa onima koji su dublje posadjeni?
Na trulez sam odavno rekao da se mora dobro obracati paznja na ovakvoj godini, kontrolirati stanje zile, odraditi preventivu dvaput Switch, Teldor ili Signum-om...
E dragi moj hvala Bogu pa je tako (imao si sreće) !! EKO proizvodnja je daleeeko od same motike , dakle ona zahtjeva od obrade do gnojidbe da sve bude po ps-u , no u RH EKO proizvodi nemaju neku "prođu" što smo vidjeli iz "Mavrovićevog slučaja" i smatram da se ljudi nemaju potrebe furati na neke ekološko osvješćene proizvođače a pojma nemaju kao se to radi !! Koje bolesti napadaju češnjak , koji su njihovi simptomi i kako to u konačnici izgleda to pola nas ne zna !!! Ja ga imam 8 t za prodati i nije EKO i nikada ga neću niti proizvoditi kao takvoga jer su prevelika ulaganja da bi tukao muhe po listovima nekom lopatom ili molio Boga da ne bude kišna godina i imam tržište za sav češnjak koji je proizveden u svim zdravstvenim okvirima odnosno pridržavao sam se karence i više no što je potrebno te sve sam radio sa sredstvima registriranim u FIS-u!! POZZZ PETARMoj je sigurno eko,od jesenas kako je posađen nije dobio nikakav tretman ni za bolesti ni nametnike samo je motika bila između redova,bit će jedno 100-tinjak kg za prodaju vjerovatno ;-)
Moj je sigurno eko,od jesenas kako je posađen nije dobio nikakav tretman ni za bolesti ni nametnike samo je motika bila između redova,bit će jedno 100-tinjak kg za prodaju vjerovatno ;-)
E dragi moj hvala Bogu pa je tako (imao si sreće) !! EKO proizvodnja je daleeeko od same motike , dakle ona zahtjeva od obrade do gnojidbe da sve bude po ps-u , no u RH EKO proizvodi nemaju neku "prođu" što smo vidjeli iz "Mavrovićevog slučaja" i smatram da se ljudi nemaju potrebe furati na neke ekološko osvješćene proizvođače a pojma nemaju kao se to radi !! Koje bolesti napadaju češnjak , koji su njihovi simptomi i kako to u konačnici izgleda to pola nas ne zna !!! Ja ga imam 8 t za prodati i nije EKO i nikada ga neću niti proizvoditi kao takvoga jer su prevelika ulaganja da bi tukao muhe po listovima nekom lopatom ili molio Boga da ne bude kišna godina i imam tržište za sav češnjak koji je proizveden u svim zdravstvenim okvirima odnosno pridržavao sam se karence i više no što je potrebno te sve sam radio sa sredstvima registriranim u FIS-u!! POZZZ PETAR
Po kojim cijenama vas dvojica tržite svoj češnjak(ako nije tajna)?, dakle prošlogodišnji i ovogodišnji, neka prosječna cijena na veliko. I sam imam nekih 400-500 kg za prodati (prošlogodišnji prodan odjednom za 20 kn/kg) a ove godine malo me brine prodaja jer vidim da dosta ljudi sadi češnjak, pa se bojim da se tržište ne prezasiti.pozdrav dečki
Iz Virovitičke sam županije. Iako nemam velike količine za prodati tvoj post tješi, najbitnije da se može prodati, samo da nije ispod 20 kuna i svi sretni, a ispod nebi smjelo biti jer kineski se prodaje 25-30 kuna u maloprodaji.Odakle si? Na forumu ima clanova iz cijele regije a u RH je najskuplji, najmanje proizvodimo. Razlike su unutar RH s obzirom na veletrznicu, vecina cesnjaka je iz Dalmacije takko da je u Metkovicu najeftiniji a u Zagrebu najskuplji. Mislim da je sad 21-22kn/kg. Cijena cesnjaka uvijek i bez iznimke raste nakon vadjenja, najeftiniji je u lipnju. Cesnjak puno kalira, neke vrste i preko 50% tako da i to treba imati na umu.
Trg. lanci svakakve ugovore nude, od 14kn do 38kn+pdv, zasto tolike razlike - neznam...
Prezasit se trziste nece domacom proizvodnjom sigurno jos par godina sa ovakvim sporim porastom proizvodnje. Iako ga se dosta sadi sve je to jos uvijek pizdarija u odnosu na uvoz a ako je stvarno gotovo sa pogranicnim evidencijskim listama onda ce vec ove godine a i iduce bit bar 50% domaceg manje. Ja cu sigurno uduplat proizvodnju.
Po kojim cijenama vas dvojica tržite svoj češnjak(ako nije tajna)?, dakle prošlogodišnji i ovogodišnji, neka prosječna cijena na veliko. I sam imam nekih 400-500 kg za prodati (prošlogodišnji prodan odjednom za 20 kn/kg) a ove godine malo me brine prodaja jer vidim da dosta ljudi sadi češnjak, pa se bojim da se tržište ne prezasiti.pozdrav dečki