Pozdrav Pero, slicno i ja razmisljam. Prije nekih pola godine me kontaktira netko, nudi kao izvoz u Australiju ako je eko. I raspitam se ja malo kod ovih sto vode nadzor i zamisli za "simbolicnu novcanu naknadu" ce sve napraviti retroaktivno i ubrzo dati eko certifikat. To je ocito nas nacin. Na kraju sam i odustao. U nedostatku eko cesnjaka (normalne cijene) sa certifikatom ljudi koji su posli proizvodit eko cesnjak, kupili bi npr. 10kg cesnjaka sa eko certifikatom a 100kg moga "obicnog", sad krecu sa prodajom ekoloskog. Sretno im bilo... Ja nevidim trzista...
A sto se tice njuskala, rucno sadjen i obradjivan je postala krilatica. Uz eko dodatak. Cesnjak se ne prodaje na njuskalu, bar ne ozbiljno. Na njuskalu kupuju oni kojima treba sjeme a koji veletrznice u zivotu vidjeli nisu. Ja dosada nekoliko tona godisnje a ove godine vec 4t preko samog njuskala. Prije par godina je bilo svega nekoliko oglasa a sad ih bude 200, tko je god kupio na njuskalu taj misli da ce ga na njuskalu i prodati. Nekad mi se cini da ga se vise posadi nego pojede:smile:
Izgleda da je sa uvozom sa istoka gotovo, bar preko evidencijskih lista, a to je zapravo bio znacajan dio uvoza. Tako da smo opet u situaciji da imamo veliki manjak domaceg cesnjaka. Onima koji prodaju (ako se ista upoce prodaje u ovoj situaciji novonastaloj na trznicama) savjetujem da pricekaju da se rastereti hercegovacki cesnjak, cijena ce sigurno rasti.
Pozz Gorane i da znaš da mi je drago što ima netko tko razmišlja slično meni handshake):