pozdrav, dobrodošao
evo ti tema za sadilicu, ja pravim jednu:
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=27794
gledao sam tu češku, jako mi se sviđa, više-manje je sve dosta jednostavno, ali ima jedan problem. poslat ću ti link, govori žena koja je oformila sortu "bosut" na novosadskom institutu. ugl, problem je ako češer padne na bok, prinosi se smanjuju od 20 do 40%. to je velika razlika. a to je upravo što radi ta češka sadilica. ovo što ja radim će iziskivati isti broj ljudi, samo će raditi malko teži posao. ali je razlika 20-40%. a da ne govorimo o cijeni sadilice. nebo i zemlja. a tako je i s kultivatorom.
a što se sjemena tiče, to je link iz sad-a? po meni je logičnije ovaj iz mađarske ili iz vojvodine, klima je kao i kod nas, a ovaj novosadski, bosut su radili u organskoj proizvodnji baš za instut. što i nije u suštini neki problem, ako imaš dobru predkulturu, samo okopavaj, rajcuj, pljevi, radi šta oćeš. ova je godina bila dosta kišna, pa je bilo i dosta trave. ali prijatelj je prskao dva puta, a ja niti jednom, pa smo imali podjednako trave. mi smo radili nešto što bi se moglo nazvati organskom proizvodnjom, ali je predkultura bila grah, tako da je bilo dosta dobro, s obzirom na uloženo.
samo, moraš bit svjestan da kad imaš veće količine, automatski ti je niža cijena. i to je daleko od 50 kn kao što se kod nas traži. ali s neke površine od 1 ha ti s 15kn/kg (neki centri su nudili toliko ove godine) imaš jako dobru zaradu, s recimo 8 t.