B
bananko
Guest
vidiš i sam logiku...napravi novi opg, pa ćeš vidjeti koliko budeš u minusu nakon godinu dana...giggle):
Najbolje onda posadit 100 kg, neotvorit opg i prodat na crno pa ćeš zaraditi bar nešto sa strane.
vidiš i sam logiku...napravi novi opg, pa ćeš vidjeti koliko budeš u minusu nakon godinu dana...giggle):
ako je do snijega, pa zar lanjska zima nije bila na tragu nekakvih rekorda u kontinentu?
ima u temi o poriluku par slika mojeg poriluka nakon onog snijega, čovjek bi rekal da od toga nebu niš, a kad je sunce granulo, poriluka je bilo kao u priči...
kaj nebi tak i češnjak trebao živnuti?
Najbolje onda posadit 100 kg, neotvorit opg i prodat na crno pa ćeš zaraditi bar nešto sa strane.
Evo da se i ja ukljucim... Ranija sadnja utjece na bolji prinos ito poprilicno. Jedino mozda proljetnog nije dobro sadit prerano, koju vrstu imas?imam susjedu koja je probala lani posaditi krajem 9. mjeseca i drugu turu je sadila sredinom 10. mjeseca...
oba su češnjaka narasla, ali prinos i veličina glavica je bila bolja kod ovog koji je sađen krajem 9. mjeseca...
zato me to vuče...inače sam znao saditi od 20. 10. do sesveta...čak neki puta i kasnije...:icon_scratch:
:mur::mur::mur::mur::mur::mur::mur:Evo ja se danas raspitao za poticaje i kažu mi da je za ovu godinu za češnjak bilo 1400 kn po 1ha. I sad dal se to isplati kad tebi treba cca za 1 ha samo za sadnju oko 25000kn plus gnojivo, fungicidi itd... Ajd nek mi netko kaže, ne vidim logiku.
Najbolji su mi likovi " ja bi sadio xy, koliko poticaja dobijem? sta to imas posadjeno, koliko poticaja dobijes za to? " . Svi ocekuju da ce im drzava placat da sade sta im se prohtije.
Vjerojatno dobra, jako dobra - ako je to u okolici OsjekaEvo ovako za poznavalace zemlje. Imam mogućnost koristit jednu zemlju koja se nije nekih 15 godina obrađivala ali je redovito košena korov i trava. A prije tih 15 godina se tamo uzgajao kukuruz. Da li je to kvalitetna zemlja sada?
Evo ovako za poznavalace zemlje. Imam mogućnost koristit jednu zemlju koja se nije nekih 15 godina obrađivala ali je redovito košena korov i trava. A prije tih 15 godina se tamo uzgajao kukuruz. Da li je to kvalitetna zemlja sada?
U pravu si u vezi dušika. Ali s njim treba biti oprezan ako će u proljeće ići s češnjakom. Ako se ne varam on potiče rast nadzemne lisne mase, a to češnjaku ne treba. Kroz zimu bi ispod bilo koje ozime žitarice trebalo stati s rastom svi korovi (naravno da ih u redovnoj proljetnoj obradi treba tretirati) i dokrajčiti ih poslije žetve. Drugu godinu je, po mom mišljenju, livada spremna za sve kulture. Naravno, opet uz pojačanu zaštitu. Ako u polju ima sirka i njegove rizome- teško će ga se riješiti i u iduće dvije-tri godine. Po mom iskustvu ne pomaže kemija, samo motika.Nisam sijala žitarice na ledinu pa ne znam.Sadila sam kupusnjače pa znam koju sam zajebanciju imala s time da se ledina radila onako kako sam rekla.Busenje je ostalo još jednu sezonu,a radilo se roto branom.Je da je bilo sasušeno,ali je bilo teške muke.
Sve smo rekli što je trebalo reći osim jednoga-bilo koju kulturu će staviti,morati će ići sa pojačanom dušičnom gnojidbom.Jer će se dušik pojačano trošiti za razgradnju organske tvari.Pa će ga kulturi manjkati ako se na vrijeme ne intervenira.
E @bananko,kud se nisi ranije sjetio da želiš na toj zemlji nešto saditi.Govorili smo već o takvoj zemlji,samo se ne sjećam u kojoj temi.Isti slučaj ko tvoj.Zemlja će naravno biti dobra,ali-prvi problem će ti biti žičnjaci.Njih možeš riješiti insekticidnom intervencijom predsjetveno zemljišno.To je dakle manji problem.Veći,koji si mogao izbjeći da si to ljetos preorao,i nakon toga svakih dva tjedna jedno tri puta zaredom isfrezao su višegodišnji korovi i trava-koja je isto višegodišnja.Kako god ti to obrađivao,i čime god to u toku vegetacije špricao,trava će rasti jer busenje je teško satrti.Osim toga,to busenje ti bude u prvoj sadnji ili sjetvi radilo probleme.Naravno da sjetva neće biti nemoguća ali budeš se pošteno iznerviral.Možda bi bilo neloše da ako ima lisne mase sada to udariš totalcem prije oranja,još uvijek ima dosta vremena,mraz još nije na vratima,a sada je vrijeme kada višegodišnje bilje povlači asimilate u korijen,pa će maksimalno povući i glifosat, pa da riješiš time problem ponika travnih i korovskih trajnica na proljeće-a posebno ti je to bitno u vegetaciji,jer u vegetaciji ćeš teško suzbijati,a i ono što bude išlo-travno-bude te koštalo puno više nego sada.A jednogodišnje ćeš riješavati kako ide-pre ili post emergence.Bolje pre,jer u postu je uvijek skuplje-samo ćeš prve godine imati mali problem-nećeš znati koji spektar korova imaš na parceli dok ne vidiš prvi ponik.Zato si sada pogledaj susjedovu parcelu i na proljeće se ravnaj po njoj.
Tako-ja bih to sada totalcem.-puna doza za višegodišnje,pa pokosila,nakon petnaestak dana,ili još kasnije,pa preorala i na proljeće dooobro isfrazala. Dursban po cijeloj parceli,na samo u redove,i sjetva ili sadnja,pa prije nicanja normalni herbicid.I to je to,moralo bi biti dobro.
a možeš i posijat ječam, dobar je kao herbicid, pogotovo za ambroziju. nebi čovjek vjerovo. osobno sam to radio ove godine na 4 kj livade, nije se par godina oralo, samo kosilo. na 1,5 kj je bilo preko 3,5 t. evo, odavno je ovršen, a od korova jedino raste kamilica. ako još imaš mogućnost da razbaciš stajnjak, super. bez prskanja, bez umjetnog. može i pšenica, ali ječam je bolji. koliko uopće ima te zemlje?
Za rizome motika nikako.Baš kemija.
Ma sve se da riješiti,samo buseni će ostati godinu-dvije,tu pomoći nema dok se na razgrade.Naravno da u toku zime korovi ne rastu,ali imaju grdu naviku da korijenje trava na proljeće živne koliko god duboko bilo zaorano.A rizomi se sjeckanjem razmnožavaju i stvaraju nove biljke.Tako da bih ja,ako se ne budu sijale žitarice -štoo ti kažeš da je dobro-ipak sada išla totalcem u maksimumu i riješila sve što treba odmah na početku.Ima dosta vremena do zimske brazde da se lijepo sve uništi i na proljeće ne bude problema.
Bijeli luk isto treba dušika ko i sve biljke u početnim fazama,sve do početka stvaranja glavica.Jer ako stabljika kiksne niti glavica neće biti bogzna šta.
Ne sadim bijeli luk,ali po nekoj logici je tako,budu mu valjda to rekli oni koji ga sade pa znaju u svakom slučaju više od mene.
Bijeli luk isto treba dušika ko i sve biljke u početnim fazama,sve do početka stvaranja glavica.Jer ako stabljika kiksne niti glavica neće biti bogzna šta.
Ne sadim bijeli luk,ali po nekoj logici je tako,budu mu valjda to rekli oni koji ga sade pa znaju u svakom slučaju više od mene.