• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Osim toga dimetoat je i kancerogen, samo što to nepiše na našima sigurnosno-tehničkom listu kada ga kupimo u trgovini, tako da oprez kod korištenja.
 
A

antonio1987

Guest
Poštovani svi,

Raspolažem sa otprilike 6000 m2 zemlje u predgrađu Zagreba i oko 30 ha zemljišta u Lici koja trenutno ne služe ničemu, pa razmišljam o sadnji nekih kultura,a u prvom redu me zanima domaći češnjak. Pošto nemam nekog prevelikog iskustva tražim Vas za pomoć i odgovor na nekoliko pitanja.
1. Koliko bi otprilike iznosilo ulaganje na tolika zemljišta ?
2. Koji su sve aspekti ulaganja ? ( obrada tla, sjeme, gnojivo i slično )
3. Koliki bi mogao biti urod ?
4. Koja je mehanizacija potrebna ?
5. Koje su mogućnosti izvoza ?
7. Ukoliko ste voljni možete li mi dati još koji savjet vezan uz uzgoj bilo koje kulture.

Lijep pozdrav svima i unaprijed hvala.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Antonio,

Kreni od toga kakvo ti je to zemljište koje imaš na raspolaganju.
Ovo u Lici nije loše (30 ha); ali gdje se to nalazi; je'li to u dolini Gacke ili negdje na nekom brdovitom terenu; da li je teren većim dijelom zime pod vodom ili nema tih problema; kakva je dubina tla... to ti je početak; kreni od tla.
:(hi):
 

Lora

Novi član
Tu od
25 Sij 2014
Poruka
16
Koristila sam okvašivač Tensiofill.

"Zaštita mladog luka od lukove muhe : na 20 l vode ide otprilike dvadesetak dag šećera. Promiješati i politi po luku čim nikne iz zemlje, a zatim to ponoviti još par puta u toku rasta.
- Može se i prilikom sadnje zemlja dobro posuti vapnom u prahu"

ovaj podatak sam pročitala na stranici

http://matrixworldhr.wordpress.com/...za-lijekove-i-kemikalije-u-vasem-domu-i-vrtu/

Malo sam skeptična, ima li netko ko je koristio tu metodu ili su to bapske priče?

Čula sam da postoji neko najnovije sredstvo protiv muhe i crva, ekološko (?) koje je tek nedavno pušteno na tržište. Lik u poljoapoteci je to ponudio mom očuhu kad sam ga poslala po Rogor, ali nije zapamtio kako se zove. Probat ću saznati o čemu se radi. Košta nekih 140 kn, boca od cca 7 deci...Ali ja sam rekla Rogor, pa je kupio Rogor.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Kako vam izgleda češnjak, jel ima štete od muhe? kod mene ima 5 % mada sam tretiro prvi put oko 4 ozujka, vjerovatno malo kasno,al šta se može.Pozdrav
 

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
U vezi muhe, mislite li da, ako se je češnjak tretirao prije sadnje namakanjem sa Chromgorom, ima šanse da će se muha pojaviti?
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,654
Alaj će biti na jesen "domačeg češnjaka" tretiranog s svim i svačim...evo mojeg tretiranog samo s motikom..jednog sam izvadio s nekim crvom, tvrd kao žičnjak, ali stabljika nijedna nije oštečena. To je za mene domaći češnjak, netretiran ničim, naravno to su male količine za vlastite potrebe.
 

Prilozi

  • WP_20140328_001.jpg
    WP_20140328_001.jpg
    82.4 KB · Pregleda: 172
  • WP_20140328_005.jpg
    WP_20140328_005.jpg
    81.3 KB · Pregleda: 163
  • WP_20140328_006.jpg
    WP_20140328_006.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 158
  • WP_20140328_004.jpg
    WP_20140328_004.jpg
    76.6 KB · Pregleda: 158

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Nije moguce da ih bas ovoliko zivi od cesnjaka. A ni ne zivi se od jedne kulture. Ne mora se nista, samo umrijet :D:
 

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
Ja živim, svi ste ironični dok čujete da netko tretira češnjak, a znate slučajno koliko popapate Ridomila, Quadrisa i sl. uz krastavce koje kupite u dućanu?
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Bome frende, ja ne popapam. I trudim se da ni moji bliznji ne papaju. Nije sve tako jednostavno. Ali da ne idem opet u dubioze o rakovima i slicnim glupostima, pocevsi od moje dijagnoze... u svakom slucaju sav taj "domaci" cesnjak je domaci isto koliko i spanjolski ili bilo koji drugi ;)
 

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Nemojte toliko dizat prašinu oko kemija i češnjaka, recimo ja ću početkom aprila napravit zadnju zaštitu sa insekticodom i to je to, a do vađenja je 3 mjeseca, što znači da karenca istekla 6 puta :icon_thumright::icon_thumright:
češnjak čist ko sunce, rame uz rame s tzv.eko češnjakom...pozdrav :Kiss::Kiss:

ps. tragično je što kineski i slične češnjake tretiraju i u skladištu protiv klijanja, a na njivi pitaj boga što su mu radili,
 

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136
Prebolio rak još 92. kada nije bilo toliko kemije, nije kemija za sve kriva, da ne idemo u offtopic dalje teško se danas hraniti "čisto"...
 

zagorjerules

Član
Tu od
27 Lip 2012
Poruka
57




Jel se imam cime pohvalit ili ne!? :)
Kao sto se vidi,ima i slabijih biljcica,neznam konkretni razlog,ali sve u svemu ja sam zadovoljan stanjem :) tretirano jednom cromgorom, sutra ide drugi put..
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Ma nema frke, sto se mene tice, moze se i osiromasenim uranom tretirat. Samo ne moze bit uz bok ekoloskom, koliko god da prodje. a da prije nije bilo toliko kemije, nije u vrtovima, a ono sto su kombinati radili je bilo nesto drugo. A to je vecina jela. Na koncu, nije ni bitan uzrok dobivanja raka, valjda bi svi trebali teziti kvalitetnoj i zdravoj hrani. Ili.
@zagorjerules, super izgleda, a ne mogu bit sve biljke identicne :D: cime je sadjeno?
 

zagorjerules

Član
Tu od
27 Lip 2012
Poruka
57
Rucno,i okopano motikama,samo ruke..vidim da se borite cime tretirat,cime ne..evo moj savjet-kad se nes primjeti,zaustavljam cime stignes, uz naravno citanje uputa, pogotovo o karanci..recimo,kad sam ja primjetio napad muhe,nemas sta razmisljat-djeluj! Ko zna kaj bi mi do sad ostalo..s napomenom da je muha ove godine krenula rano,ja sam prskao 24.02. jer sam primjetio na pozamasnom broju biljaka..neko je napisao da je vadenje tri mj. nakon zadnjeg prskanja-isto planiram i ja,ako ce bit potrebe..ako ne jos bolje..uglavnom,nitko nece moci proizvesti vecu kolicinu necega ako ne tretira kemikalijama,koje ako se pravilno koriste nece tako lako nastetiti nekome..a da ce pepeo zaustavit muhu,cisto sumnjam..
Ispricavam se na direktnosti,puno ste mi pomogli u svemu,vjerujem da cu vas jos trebati,pa necu neke zamjerke..ugl. stvorio sam neku svoju rutinu i kod gnojidbe i prevencije (ako je potrebna) i ako nekog zanima rado cu podijeliti s vama..
 
A

antonio1987

Guest
Bobostar,

Prvo da ti se zahvalim na odgovoru. Zemljište je u blizini Gospića i nije pod vodom uopće, nekada su se već uzgajale tamo razne kulture ( na jednom djelu ), ali nitko od živuće rodbine nezna točno što ( davno je to bilo :D: ). Uglavnom tlo višenamjensko.
Što bi onda preporučio dalje ?
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Pa ovo sam slučajno iskopao jedan od večih... Ali sjeme je birano samo najbolje i veliko
 

Najnoviji postovi

Na vrh