• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Salitra, tj. KAN tj. puno dušika, reci nam čime si gnojio, ispričaj nam cijelu priču a ne samo kraj.

No u izrazito kišovitim godinama na nekim vrstama dođe do tog sekundarnog izboja listova čak i bez obzira na gnojidbu. Čini mi se da je preklani bio taj problem, zna Pero koji je točno razlog, ja sam zaboravio, nešto u vezi količine kisika u tlu možda?? Pero javi se...

Par slika od ove sezone, rani je sav vani;

images upload

U svakoga koga znam je prinos na ranom odličan ali kod mog je zeta je rekordan, više od 2t/1000m2 od 100kg češnjeva a što je više nego sam ja ikad imao u prosjeku po jedinici površine a njemu je prva godina sadnje. Očito za luk vrijedi isto što i za krumpir :)

Posljednje uređivanje:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Kida li netko cvijetne stapke tj.zračne lukovice (paske) naravno ,ako ima tu vrstu ? Nedavno je Goran pisao da je to radio ,pa se nadam da će se i on javiti . Ja dosad nisam kidao ,ali čini mi se da će mi ove godine ,zbog sitnijeg sjemena ,jedan dio ipak ostati sitniji pa bi kidanjem probao malo dobiti na veličini glavice. Ali neznam u kojoj fazi je to najbolje trgati ,čim se pojavi ili kasnije i da li to utječe tj. da li skraćuje trajanje vegetacije.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Čim prije tim bolje, navodno on tada dođe u stanje šoka i sve ide u rast glavice. S time ako samo želiš dobit veću glavicu, nije ti bitno da cijela stabljika omekša zbog pletenja, odreži ih rađe nožicama ispod razine sjemena, nemoj ih potpuno izvlačiti. Izvlačenjem ostane rupa, ulijeva se nepotrebno kiša u njih a zna se i koji list potegnit skupa sa stapkom pa eto...

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Hvala Gorane ! Ne ,ne pletem pa ću rezati ,samo me bio strah da to ne skrati vegetaciju. Jbg. prošle god. mi led stukel pošteno pa ono sitno što se nije moglo prodati sam ponovo posadio.

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Pozdrav..
Trebao bih nekoliko savjeta vezano sa sadnju češnjaka;posjedujemo cca 1h zemlje,viška vremena i dobru volju za radom,pa smo odlučili pokušati posaditi češnjak,uzeti ću uzorak zemlje i dati na analizu prije svega da vidim kakvo je tlo,,,E sad.na njivi je trenutno pšenica,i zanima me dali je dobra kao predkultura?Komu bi se (tipa zadruga tu u slavoniji) mogao obratiti za eventualnu pomoć/savjet i sl.? I ono (možda) najbitnije-gdje se može nabaviti dobar materijal za sad?Koja bi vrsta bila pogodna za Slavoniju (za početak bi dio posadili kao jesenski a dio kao proljetni) Hvala,,,Živili

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Pročitaj ovu temu, nije velika a puno odgovora ti je u njoj.
Pšenica kao pretkultura je ok s iznimkom što te dvije kulture dijele neke bolesti kao npr. hrđu ali ona nije opasna i lako se suzbije...

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Fokus 01

Moja preporuka ako se do sada nisi bavio sa češnjakom kreni sa sadnjom manje količine ali više vrsta tako da pomalo učiš i da vidiš koja vrsta najbolje uspjeva u tvom kraju . U svojoj okolici vidi što se sadi i što uspjeva . Ako odmah krećeš sa 1 ha to su velika ulaganja u sadni materijal . Kreni sa malo i svake godine povećavaj , nemoj nasjest na priče da se na češnjaku možeš obogatiti . Ja naprimjer sadim češnjak koji se godinama sadi u našem kraju . Češnjak je sa tvrdom stapkom i na paskama dobijem " bobice " veličine 1-2 cm.Sa bobicama vršim obnovu češnjaka sadim ih isto u jeseni i vadim kao i ostali češnjak , Od bobic dobijem lijepu glavicu od 5-8 režnjića koje koristim za sadni materijal . Tako radim svake godine i sa svojim češnjakom sam prezadovoljan . Ja imam svoj način sadnje i svoju tehnologiju koja nije skupa .Kao što je Goran naveo pročitaj sve komentare bar dva puta i onda odluči krenuti u proizvodnju ili nekad bolje odmah odustati .

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Hvala :drink:
Pročitao sam uzduž i poprijeko forum,ima jako puno korisnih savjeta :icon_thumright: i ne,ne mislim se obogatiti na češnjaku,dapače,već imam primanja,a prihoda od češnjaka što bude-dobro bude,svaka kuna je dobrodošla,jel :) Mislio sam za početak posaditi možda stotinjak kg pa vidjeti kako bi uspio i ostavio ga za sadni materijal;e sad,vidio sam na forumu razna iskustva sa kupnjom sjemena,od dobrih pa do jako loših,zato pitam dali netko ima za prodaju provjereno i dobro sjeme (može u poruku)...Dvije stvari koje me brinu su čuvanje i prodaja! Dali postoje nekakvi veći otkupljivač,odnosno kako vi rješavate taj dio?I ili je pametnije moždaprodavati manje količine (znam da je isplativije,ali onda je opet pitanje skladištenja),,,E da,i jednu stvar ne kužim,a to je ovo od prilike: Za jesensku sadnju preporučuje se čuvanje na temperaturi 15 – 16 °C što uvjetuje jaku dormantnost, a pred samu sadnju na 5 – 6 °C, čime se dormantnost prekida.
To znači da bi trebalo pred samu sadnju u nekakav,da ne kažem hladnjak ili hladnjaču ili...? Nemojte se smijat,al ne kužim to :D
Hvala

Posljednje uređivanje od moderatora:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Ne treba te to brinuti, dormantnost će se prekinuti čim on dobije vlagu, posadi se.
A također, kako se sadi u listopadu, dovoljno bi ga bilo ostaviti preko noći vani, tada su jutarnje temperature najčešće baš te.

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
E da,još jedno pitanje-dali ima razlike u prinosu ako se sadi sadilicom ili ručno? Imam hrpu materijala i nekakvu staru Olt sadilicu za kukuruz koja bi se mogla vrlo lako prepakovat za sadnju luka (4 reda u širini traga traktora) ili je pametnije samo eventualno izvući redove pa ga ručno saditi?

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Fokus 01

Pogledaj stranicu 198 gdje sam stavio slike s čim ja pravim redove i čime vadim češnjak . Sve jednostavno ali učinkovito .Ima sadilica za kupiti 5- redi sa PDV 6.500,00 Ja pokušavam nabaviti sa 4 - reda pa ako neko zna gdje ima za kupiti .Naravno da je ručna sadnja bolja ali u nedostatku radne snage i sadnje veće količine sadilica se isplati u jednoj godini .Ako vas zanima sadnja češnjaka kao što ja imam javite se u poruke .

sine nomine

Član
Tu od
24 Lip 2013
Poruka
82
Imam ti kontakt čovjeka koji ih izrađuje u Srbiji. Selo Trbušac. Malo iza Šapca, prema Obrenovcu.
Čovjek je majstorčina. Sadilica je isti princip kao ono Agroartovo smeče ali jedoslovno svaki detalj 10x bolji i kvalitetnije rješen.

Čovjek radi koliko redi hoćeš na kojem razmaku hoćeš.

Naručiš, platiš kaparu 100 eura i on krene izrađivati. Gotova je unutar tjedan dana. Javi ti i ideš po nju.
Poneseš još 500 eura.
Dakle ukupno 600.

To je priča za sadilicu po narudžbi.
Ako hoćeš nešto što već imaš gotovo samo odeš.

Ponavljam. Stroj vrijedi bar duplo više od tog smeća koje prodaju kod nas a košta trećinu manje.

A i čovjek ti izlazi u susret i sam sređuje kupoprodajni za granicu. Unutar 300 eura koliko prolazi bez davanja.

Poslano sa mog SM-G920F

sine nomine

Član
Tu od
24 Lip 2013
Poruka
82
Ako se ne varam da. ☺

Poslano sa mog SM-G920F

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
@Josipdolac
Ma danas malo kombiniram,na par mjesta sam pročitao da se strojnom sadnjom smanjuje po prilici prinos i sam izgled tj. kvaliteta pojedinih glavica (istina ili ne ne znam),pa sam na koncu odlučio napraviti nešto poput ove,samo što će biti 4 reda,i iza će biti nisko postavljena dva sjedala (lijevo i desno,samo što će biti okrenuta jedno prema drugome) tako da će valjak napraviti rupe,a sam češnjak će se ipak stavljati ručno,i iza toga nešto što će nagrnuti zemlju,,,,
Jer realno,i na ovoj kupovnoj sadilici mora biti optimalno dvoje ljudi iza,tako da mo je isto po pitanju radne snage,,,,Ovako sporohodna i polako :D

Prilozi

• sadilica-cesnjak-slika-39034500.jpg
    sadilica-cesnjak-slika-39034500.jpg
    31.6 KB · Pregleda: 791

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Nasljedila sam vrt od mame koja je nedavno umrla i između ostalog ima neki samoobnavljajući luk.
Znam da mi je mama rekla da ga ona samo isčupa i da uskoro počnu rasti novi (prezimljavaju). Da na dnu imaju male kuglice koje ostanu u zemlji i od njih nastaje češnjak.

Pretpostavljam da se vadi kad se osuši kao i ostali češnjak.

Izvadila sam jedan da vidim kako to izgleda iako je još potpuno zelen.
I što kad izvadim za mjesec-dva luk s ovim bobicama? Vratiti ih u zemlju odmah?

Ima li netko iskustva s ovakvim češnjakom da me posavjetuje?

2isfdbl.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh