• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cijena kukuruza 2008

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Kod nas pivac otkupljuje po 60 lipa... Cijena je užas, neka je doma

B

bok123

Guest
bogec kaže:
evo kod nas se trži pogotovo stočari jer sad je vrijeme kad melju vlažno zrno u silose i u vreće, ide po 50 lipa :D
zašto baš taj smajlić :D , čitaj stočari, :D , ove godine svi stočari trljaju ruke, opet je vrijeme kukuruza kad je jeftinije kupit nego sadit, tj oni koji prodaju su na gubitku :!:

Ne treba smajlić. Pa nisu ratari neprijatelji. To je u biti tužno, toliki fakulteti i još uvijek te tjeraju da neko gubi a neko dobiva na tuđi račun.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
bok123 kaže:
bogec kaže:
evo kod nas se trži pogotovo stočari jer sad je vrijeme kad melju vlažno zrno u silose i u vreće, ide po 50 lipa :D
zašto baš taj smajlić :D , čitaj stočari, :D , ove godine svi stočari trljaju ruke, opet je vrijeme kukuruza kad je jeftinije kupit nego sadit, tj oni koji prodaju su na gubitku :!:

Ne treba smajlić. Pa nisu ratari neprijatelji. To je u biti tužno, toliki fakulteti i još uvijek te tjeraju da neko gubi a neko dobiva na tuđi račun.

Decko dragi :) NHF ;) To je oduvjek bilo i oduvjek ce biti. Netko dobiva vise netko dobiva manje, a netko gubi :)

JOSIP.1 kaže:
Smiljan kaže:
Citam,ucim i pokusavama shvatiti. Kad je bila zetva psenice svi su se zalili da je cijena premala, da se proizvodjaci ucjenjuju, da se gubi itd itd Jedna od konstatacija je bila da je trziste psenice monopolizirano za razliku od kukuruza gdje, navodno, trzisni mehanizmi funkcioniraju. Na direktno pitanje u cemu je razlika trzista psenice i kukuruza odgovoreno je da su kod psenice kupci homogeni i da ih je malo te da shodno tome i mogu ucjenjivati seljake, a da kod kukuruza postoji mnogo vise razlicitih kupaca i da je veca potraznja (prehrambena i pekarska industrija, biodizel, stocari itd). E sad opet citam slicnu pricu kao i sa psenicom ovdje o kukuruzu. Nemojte me krivo shvatiti, ali cini mi se da nesto ne stima u argumentaciji. Kako sad i cijena kukuruza premala? Zasto? Nazalost, trziste diktira i rast ali i pad cijene bilo cega.
Druga je stvar da je dobit manja nego sto se ocekivalo proljetos kad se sadio kukuruz i apsolutno je legitimno da netko tko je ocekivao neto dobit od 100 novcanih jedinica a ima dobit od 50 novaca bude nezadovoljan, ali trziste slabo reagira na necije emocije i percepcije .... Opet je trziste (ili "trziste", kako kome drago) izgeneriralo cijenu koja omogucuje i kupcima i prodavacima da im nosnice budu malo iznad vode. Hocu li opet izazvati sablazan da priupitam hocete li prestati saditi kukuruz i preorjentirati se na nesto drugo?

ovim očito od mene zelis odgovor, sto se mene osobno tice smatram ako bude cijena 80 lp da je to niska cijena, ali ipak kukuruz nije zahtjevna kultura i na njoj se nemoze ni ocekivati ekstra profit. do sada je trziste kukuruza funkcioniralo, i funkcionirat ce i dalje, jer ocito da je visoka ponuda obzirom da je svako drugo polje zasijano kukuruzom. potraznju ce vjerovatno opet regulirati drzava i to me strah da se ne desi, jer zatvaranjem granica nema svjetsko trziste na nas nikakvog utjecaja, a po ovoj ponudi ce kukuruz onda bit za badav, a time se kupuje jeftina hrana. to je drzavi postao obicaj zatvaranje granica i to me osobno najvise smeta. neka otvore granice pa nek se cijena formira, ja se necu zaliti posto da bude, ali zdrav razum govori kad ce drzava zatvarati granice - onda kad je vani skuplje nego kod nas, jer kad je jeftinije oni drage volje uvoze i, a kada je skupo onda zatvaraju granice i stvaraju umjetno trziste u drzavi bez utjecaja potraznje izvana. kapis?

tu uvelike kumuje i todorić koji će na kraju kukuruz dobit za badav a kasnije ga prodavat tko zna po koliko, isto kao i s psenicom, i ona ce za koji mjesec doci itekako na cijenu, samo tko ima kapacitete dea ju do onda skladisti, a ljudi se ove god polakomili uskladistit pa prodavat za dva mjeseca, normalno da psenica sada nema cijenu, ali imat ce itekako, i otici ce kruh opet ohoho gore, i vise od ovih 5 % sto su spustili cijene i onda ce se ta cijena od 1,50 koliko smo mi dobili ciniti smjesna.....

@Josipe Da bi rijec rekao. Post sa glavom i repom. Cijenim razmisljanja koja situaciju sagledavaju sa svih strana, a ne samo iz perspektive svog dvorista. Respect.

R

Rajtek

Guest
toma84 kaže:
Kod nas pivac otkupljuje po 60 lipa... Cijena je užas, neka je doma
Na kojoj je to bazi???
Jel to za 25% vlage???

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Vele vlaga s polja 25% valjda. Ja berem u klipu i susim u kukuruzani za svoje potrebe. Ima je ove godine dosta vise na istu površinu ali će se nekud zgurat i krave pojest :)

B

bok123

Guest
[[

Decko dragi :) NHF ;) To je oduvjek bilo i oduvjek ce biti. Netko dobiva vise netko dobiva manje, a netko gubi :)
[

Govoriš kao papa: a šta se može, dragi bog je tako htio, zec je uvijek bio brži od kornjače.
Drage dečke traži na nekom drugom mjestu.
Radi se o običnoj pristojnosti. Mene ne veseli ako ratari imaju nisku cijenu, to je žalosno.

M

Markolino

Guest
Kaj vi stočari mislite da budete trljali ruke?
Čekaj dok i vama skinu cijene mesa mlijeka,a izgovor će biti da ste
imali male troškove zbog cijene kukuruza.
Ljudi ma oni nas SVE jebu,ne samo ratare već i stočare vočare ...
Kaj ti vrijedi se žaliti,misliš da se sanader ili koji K... bude smiloval
vama,nama i olakšal nam život?
malo morgen
ali poslije kiše dolazi ..... OPET KIŠA!!

B

Bobo

Guest
Markolino kaže:
...
ali poslije kiše dolazi ..... OPET KIŠA!!

Kako mi se cini da ce ovo postati vrlo cesto koristena uzrecica...

S

seljaček

Guest
Ajde pogledajte malo plavi oglasnik pod rubrikom vrt nigdje nem cijene ispod 1,2 kune i to za veče količine a ono po tonu dvije traži se 1,5 kn kg , usput kukuruz nemorate nužno prodat možete ga dat na skladištenje u silis pa tek poslije prodat.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
pa mislim da ta cijena nece ici nize ali se isto tako ta cijena nemoze uzet u obzir....
al da je 60lipa sramota JE!

nitko jos nepise prinose u zrnu?dali je tko vrsio?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
seljaček kaže:
Ajde pogledajte malo plavi oglasnik pod rubrikom vrt nigdje nem cijene ispod 1,2 kune i to za veče količine a ono po tonu dvije traži se 1,5 kn kg , usput kukuruz nemorate nužno prodat možete ga dat na skladištenje u silis pa tek poslije prodat.

ha prijetelju može svako tražit i 2kn, a pitanje kolko će dobit :!:
ja mogu za bika tražit 18 a oni su po 16kn, to je sve tak bezveze

e da se osvrnem na post gore od bok 123, čuj ja želim da svi zarade, ali na ovom forumu nikako da neki shvate da je stočarima kukuruz input, a ratarima output, i da stočer želi kupiti što jeftinije i još jeftinije i još jeftinije, ali to neki ne shvačaju i nikad nebudu shvatili, to nema veze ko je ratar a ko stočar, to je život, to je trgovina, svako želi zaradit, tu milosti nema, tu ljutnje nema, tu niko nikog ne poznaje, a kad to utuvite u glavu onda budete imali zaradu, jer još niste shvatili, da vam je država dala tržišni način poslovanja, a oni koji sa vama trže nisu SOCIJALNA POMOć.
NA OVAJ POST SE NEMA TKO ŠTA NALJUTIT, to je tako, neko se pokriva a neko ne, neko gubi neko dobiva.
ratari možda ne shvačaju a svinje krave i ostale životnje traže svaki dan hranu, ama baš svaki dan, i nek vam sve potuče led, suša, a hrana skupa, a vi ste uložili i zadnju kunu u hranu za tu stoku, sve uložili u polja, stado stvarali godinama, A KAJ ONDA, AJD NEK NEKO NA TO NEŠTO ALI STVARNO PAMETNO NAPIŠE :!:
ljepo sve daj u bescjenje svu stoku, a to je stočarima izvor zarade, ta stoka koja ode papa :!:
tu nema veze visoka ili niska naobrazba, več ljudi koji žive u oblacima, a na forumu ima ljudi koji komenitraju ovakve teme a ne vode gospodarstva, i nemaju kompletni uvid u cjelokupno poslovanje, tako da ove sve teme o cjenama stalno vode u velike svađe iz kulture u kulturu,a tehnologija proizvodnje koja je najbitnija tu i tamo koji post baš ako se mora

još ću samo ovo reći, da ste svi zaradili, svi bi bili sretni sve hvalospjevi, a ove teme nebi uopće bilo, jer se niko ne hvali da je nešto u životu stekao, valjda će se javit jedino mr.T koji će reći da je jeftino od vas svih kupio i dobro zaradio
ovaj post je nadahnut onim gore u kojem se spominje moje obrazovanje, e tek toliko da se zna, da se malo više sluša visoko obrazovane ljude ne bi bio ovakav kaos, pogledajte josipa1, mene, i još mnogo drugih koji imaju visoku spremu da ipak imaju poljoprivredu na višem nivou, pa nek se ljuti ko god hoće, ali sjetvom niskoprofitabilnih kultura i očekivanjem velike zarade i nemogućnošču da u glavi promjenite plodored....... ja nisam nikome kriv

S

seljaček

Guest
Bogec tebi ni fakultet ne pomaže da shvatiš da ako je ove godine kukuruz 0,7 kn ti ga u svoju smjesu možeš ukalkulirati po toj cijeni i ništa više i ti si ostvario ove godine na kukuruzu gubitak jer si ga proizveo po 0.85 kn i ništa drugo ako je kukuruz 1,2 kn ukalkuliraš ga po toj cijeni imaš dobit na kukuruzu i na mlijeku (mesu). A što se tiče onih mudraca tipa raić tulić butković oni su samo muljaroši čij se profit bazira na tuđoj grbaći i premarkiravanju. Dali si ti možda uvjeren da če Gašpar ili bubi skinut cijene smjesa i supera zato što su jeftino kupili kukuruz. Grdno se varaš ako se tome nadaš a koliko meni pokazuje računica za svinje udio soje premiksa i stočnog brašna u smjesi je 60% cijene tek 40% je kukuruz i ječam,zob itd a sa jeftinom kukuruzom to če biti čak i možda 75:25 .Zato razmisli malo zašto si ovog prolječa uložio 10000 kn u ha kukuruza kada si za 10000 kn ove jeseni mogao kupiti prinos sa 1,5ha. valjda voliš sijat kukuruz za svoje kravice.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
bilo bi dobro da pojedini ljudi isto završe fakultet pa možda ali samo možda im se oći otvore :!:

a do tad će biti pušing na veliko i na malo sa i bez pdv-a
ja ne kužim i dalje svi gube i dalje to siju i siju, i sad ide pšenica a i tamo sam upozoravao da čete izgubit, pa je svima bilo krivo zašto sam to rekao, jer svi očekuju sućut, i sažaljenje.
svi se vade na velike od par stotina ha, i oni imaju probleme sa određenim kulturama, npr kukuruzom, dok uljanu repicu su prodali ko od šale.
to je tako a bit će i gore, nemojte si mislit da stoćari imaju svi mercedese, brus malo, nije ni tu lako, ali pošto je ovo o kukuruzu tema ja sam govorio o kupovini stočara od ratara zrna kukuruza i ovdašnjim situacijama, ali određeni ljudi su toliko frustrirani da vrijeđaju na osnovu nečijeg obrazovanja dok se sami nemaju ničim za pohvalit, ili još bolje ne napišu ništa o sebi i neznamo ko su uopće, eto do toga vas je dovela nemoć a išta promjenite pa onda napadate i vrijeđate i to onog koji vas je podosta naućio, a sad uviđam da je to moje dobroćinstvo u svim mojim postovima bila loša zamisao jer su LJUDI POKVARENI :!:
od kud ulaganje po ha 10000kn , svašta, ni 5000kn, sa mojom tehnologijom intenzivne poljoprivrede, a ko vam kriv što ste klasićari
btw cjene stočne hrane su otišle dolje i to podosta ako nisi upućen,a ja ne koristim kupovne smjese i supere, i udio zrna kukuruza je jako mali tako da zapravo cjena kukuruza u mojoj litri mlijeka ne predstavlja neki trošak
ja nisam kriv što moja fakultetska kalkulacija mi daje zaradu kakvu takvu, ali se nemam pravo žalit da sam na gubitku, i što radim ko što sam dolje potpisan, a vidim da ima još ljudi koji se ne slažu sa svima koji kukaju
e da sam ko vi u svi tim gubicima, pitam se da li bi kupovao maseya , povečavao površine, mislim da su svim oći malo prevelike, i ako sam ja na dobitku mislim da veše kalkulacije je radio kalkulator koji ne valja, il neznate s njim radit.
a što se tiće onih koje se naziva muljatorima , lovašima, da sam na njihovom mjestu možda bi i ja tako radio, i vi, jer svako svoju stranu brine uvjek je tako bilo i uvjek će biti, DOBRO DOŠLI U SUROVI KAPITALIZAM :!: :!: :!: :!: dok nekome ne smrkne drugome ne svane.
podosta sam razočaran određenim ljudima na ovom forumu , koji kad zaškripi pokažu svoju pravu stranu , vrijeđanjem, pa ljudi bit će i druga godina , ko zna možda će svi stočari sa mercedesima kupovat najskuplji kukuruzm, a ratari vozit mercedese, ko to zna ali treba zadržat dostojanstvo a to nekima nejde
sretno vam bilo sa kukuruzom :!:

A

Alen

Guest
bogec kaže:
ja ne kužim i dalje svi gube i dalje to siju i siju, i sad ide pšenica a i tamo sam upozoravao da čete izgubit, pa je svima bilo krivo zašto sam to rekao, jer svi očekuju sućut, i sažaljenje.

BRAVO!!!! Potpisujem u cijelosti - cijeli post!!!! Prem da nisam ni ja dobio odgovor na to pitanje..... Zašto se sije ako se gubi??

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
vjerovatno se sije iz istog onog razloga koji je lani stočare tjerao da hrane stoku onako skupom hranom.

R

Rajtek

Guest
Mir, djeco u školi....
Svi smo mi u istoj kaši i ratari i stočari i vočari i povrćari, svi koji se bave poljoprivredom jer nas stalno neko je.....
Svi na našoj muci omaste brk, na ovaj ili onaj naćin....

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ma stvari su puno jednostavnije. Svatko zeli da mu inputi budu sto jeftiniji, a outputu sto skuplji. Nema tu neke filozofije. Mi smo vrlo cudnovati, uvjek trazimo neke neprijatelje. Neprijatelji su nam prodavaci koji prodaju skupo, neprijatelji su nam kupci koji zele kupiti nesto jeftino. Nema neprijatelja, vjerovali ili ne :)

B

bok123

Guest
Samo kratki ispravak bogecu- ne radi se tu o nikakvoj sociali, ni plakanju. Jedino što sam napisao je da ne treba smajlić. Tuđa nesreća ne treba veseliti.
Ono o faksu nije nikakva aluzija na nečije obrazovanje, nego opčenito da i školovani ljudi nisu oslobođeni običnih ljudskih slabosti.
A o cijeni kukuruza - frka tek dolazi. Vlaga visoka, otkup još nije krenuo punom parom. Ljudi beru u klipu i imaju
jako dobre prinose.
A kada dođe vrijeme za plačanje, dat će samo da ga se riješe. Mali će malo popušiti a veliki puno.

Poslije kiše - kiša. Jebi ga.

Najnoviji postovi

Na vrh