Re: Cijena psenice 2009
Svakim danom sve ljepše i ljepše vijesti...
Ma katastrofa živa, ova godina će nas uništit.
Todorić nema novca za otkup pšenice'
Istina je da seljaci ne traže puno jer samo žele pokriti svoje troškove, međutim cijena pšenice na budimpeštanskoj burzi je puno niža, tvrdi Friščić navodeći kako je i Todorić imao gubitke.
"Ivica Todorić još uopće ne govori o otkupnoj cijeni pšenice. Govori da nema raspoloživog novca za otkup pšenice neovisno o njezinoj cijeni", izjavio je prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić.
Prema njegovim riječima, Todorić nudi svoj prostor za skladištenje u kojem bi se pšenica mogla držati dok se ne nađe kupac.
Hrvatske potrebe za pšenicom kreću se oko 600.000 tona, a u silosima je još najmanje 200.000 tona, pa za 300 do 400 tisuća tona treba naći tržište.
Naime ratari će u današnjom pregovorima s Vladom zatražiti otkupnu cijenu pšenice od 1,25 kuna. Friščić pak tvrdi da se na budimpeštanskoj burzi cijena pšenice trenutačno kreće između 80 i 90 lipa, pa pretpostavlja da će želja ratara teško biti ispunjena.
Predsjednik HSS-a navodi kako je Todorić prošle godine imao veliki gubitak na pšenici, jer ju se otkupio za 1,5 kuna, a bio prisiljen prodati za nešto više od kune. Ujedno navodi i kako mu je predsjednik Žita d.o.o. Marko Pipiunić prigovorio, jer je pšenicu morao prodati po 96 lipa, na čemu je izgubio 100 milijuna kuna.
"I što da mu sad kažem, da opet kupuje?! Ja taj neću biti! S ministrom Pankretićem bio sam stalno u vezi dok su trajali prosvjedi. Rekao sam mu da ne može obećavati nešto čega nema samo zato da bi ljudi otišli doma jer će ponovno doći i tražiti ono što im je obećano. To tako ne ide", komentira Friščić dodajući kako je burza u Budimpešti mjerilo cijena.
No on napominje kako je zaista točno da je cijena proizvodnje pšenice oko kunu i uzgajivač samo želi pokriti svoj trošak i nešto zaraditi.
"To ne osporavam, ali treba vidjeti gdje za to pronaći novac i može li se dio problema riješiti interventnim otkupom. Treba sjesti za stol s ovima koji imaju silose i otkupljuju da se izračuna kolike su njihove potrebe. Procjenjujemo da će ova žetva donijeti najmanje 800.000 tona pšenice", Friščić će nudeći drugo rješenje.
"To nije laka situacija, zato sam na nju upozorio i premijera Ivu Sanadera, koji se složio. S premijerom se nisam razišao ni u jednom pitanju", zaključuje Friščić u intervjuu koji je dao za Business.
Net.hr
15.06.2009.